UNICEF fortsetter H&M-samarbeidet på tross av fabrikkavsløringene
UNICEF vil ikke bryte med Hennes & Mauritz, selv om klesgiganten benytter seg av leverandører som betaler luselønn
UNICEF vil ikke bryte med Hennes & Mauritz, selv om klesgiganten benytter seg av leverandører som betaler luselønni Kambodsja.
UNICEF og H&M har samarbeidet siden 2004, og under navnet «All for Children» lanserte den svenske kleskjeden nylig en samarbeidskolleksjon med organisasjonen. En fjerdedel av salgsinntektene går direkte til UNICEFs prosjekter som tar sikte på å forbedre barns levekår i India og Bangladesh. Kort tid etter kleslanseringen avslørte imidlertid det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» at H&M selv benytter seg av leverandører i Kambodsja som betaler fabrikkarbeiderne opsiktsvekkende lite. Dokumentaren avslører at arbeiderne tjener to-tre kroner i timen og jobber opptil 70 timer i uka for en månedslønn på 450 kroner.
Faglig rådgiver i frivilligorganisasjonen Framtiden i våre hender, Carin Leffler, er overrasket over at UNICEF ikke setter strengere krav til sine samarbeidspartnere.
- Det som kommer fram i «Kalla Fakta» -dokumentaren viser en uholdbar situasjon og mangel på kontroll. Jeg håper UNICEF, som jobber for å fremme menneskerettigheter,, tar en skikkelig gjennomgang av samarbeidet nå. Dersom samarbeidet skal fortsette bør de stille som krav at H&M sørger for at arbeiderne hos deres leverandører får en lønn de kan leve av og at faglige rettigheter blir ivaretatt, sier Leffler til minMote.
Bakgrunn:Motebloggere vil boikotte H&M etter nye avsløringer
I dokumentaren kommer det også fram at over 250 arbeidere besvimte i løpet av to dager på fabrikken som leverer klær til kleskjeden. Videre kritiserer «Kalla Fakta» H&M for ikke å støtte levelønn i sine retningslinjer. «H&M krever ikke noe annet enn lovfestet minstelønn, sedvanlig bransjelønn eller lønn som fastsetter gjennom kollektivavtaler. Minimumslønnen og til og med høyere lønn fra kollektivavtaler er i mange land som Kambodsja og Bangladesh helt utilstrekkelig å kunne leve på», skriver «Kalla Fakta» på TV4s nettsider.
Likevel holder generalsekretær i UNICEF Norge, Bernt Gudmund Apeland, fast på at UNICEF ikke vurderer å avslutte samarbeidet med H&M.
- Før vi inngår samarbeid ser vi på bedriftens historie i et 3-5-årsperspektiv, og vi kommer ikke til å bryte samarbeidet fordi det nå har oppstått én situasjon. Vi feller ingen dom over et selskap over denne ene hendelsen, sier Apeland.
Samarbeidet mellom H&M og UNICEF er på internasjonalt nivå, og i november skal partene møtes i Stockholm. Apeland forteller minMote at arbeidsforholdene i Kambodsja står på agendaen.
- Det er avtalt et møte med H&M, ja. Der vil denne situasjonen bli diskutert, sier Apeland.
Se video:
H&M på sin side uttaler at de ikke eier fabrikkene, og at det derfor er umulig for dem å bestemme eller betale ut lønnen til arbeiderne. H&M er dessuten en stor annonsør i motemagasiner verden over, men norske moteredaktører vil ikke kritisere gigantkjeden.
Generalsekretæren understreker at H&M ble nøye undersøkt av UNICEF før samarbeidet ble inngått, og at klesgiganten slapp gjennom en trangt nåløye.
- For det første samarbeider vi selvsagt ikke med selskaper som er involvert i handel med våpen, alkohol eller porno. Selskaper som driver med farlig barnearbeid eller har brutt menneskerettighetene gjentatte ganger er også ekskludert. I tillegg setter vi krav i forhold til bedriftens syn på rettigheter og arbeidsforhold, sier Apeland og fortsetter:
- H&M er et av mange selskaper som opererer i land med vanskelige forhold, og UNICEF har sett på hvilke dokumenter og strategier H&M har for å ta tak i denne problematikken.
- Men det er jo nettopp arbeidsforholdene H&M blir kritisert for?
- Når man samarbeider med selskaper som opererer i vanskelige bransjer vil det dukke opp saker som dette innimellom. Det viktige er at vi nå samarbeider videre for å forandre virkeligheten. Og så lenge H&M er med på det, er de en god samarbeidspartner. Vi må jobbe sammen med aktørene for at bransjen skal utvikle seg i positiv retning.
- Forstår du at folk stusser over at UNICEF vil samarbeide med H&M etter fabrikkavsløringene?
- Ja, det har jeg full forståelse for. Men folk skal ikke ha dårlig samvittighet for at de har kjøpt klær fra samarbeidskolleksjonen – det bidrar til at barn andre steder i verden får det bedre.
- H&M sier at de ikke eier fabrikkene, og at de derfor ikke kan bestemme lønnen. Hva tenker du om det?
- Vårt hovedfokus er barn, men det er klart at mor og fars lønninger også har noe å si, slik som i dette tilfellet. Og vi mener at H&M kan være med på å påvirke dette selv om de ikke eier fabrikkene – det opplever vi også at de har på sin agenda, sier Apeland.
Hennes & Mauritz har hele tiden holdt fast på at de ikke kjenner seg igjen i bildet som kommer fram i «Kalla Fakta», men PR-sjef i H&M Norge Vibeke Holann er klar over at det vil bli et tema på møtet.
-Vi har stadige møter med UNICEF gjennom året for å diskutere forskjellige aspekter med vårt samarbeid. I møtene mellom oss har vi en åpen dialog der det er naturlig at dette blir en del av møtet. Vi kjenner oss ikke igjen i bildet som gis i i TV programmet og vi synes heller ikke at det gir en rettferdig bilde av det arbeidet vi gjør. Vi vil fortsatt arbeide for at alle skal ha en lønn som det går an å leve av og jobbe for anstendige arbeidsvilkår hos våre leverandører, sier Holann til minMote.
minMote-Sonias kommentar:- Det er hårreisende!