Inga Marte Thorkildsen: - H&Ms argumentasjon holder ikke

Hennes & Mauritz har en rekke unnskyldninger for hvorfor det er vanskelig for dem å heve lønningene på fabrikkene i Kambodsja. Ingen av dem holder for statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Hennes & Mauritz har en rekke unnskyldninger for hvorfor det er vanskelig for dem å heve lønningene på fabrikkene i Kambodsja. Ingen av dem holder for statsråd Inga Marte Thorkildsen.

Av: MARTINE LUNDER og SONIA HUANCA VOLD

Forbrukerminister Thorkildsen reagerte kraftig da hun så dokumentaren hvor det svenske programmet «Kalla Fakta» avslører at den svenske klesgiganten H&Ms leverandører benytter seg av fabrikker som betaler arbeiderne luselønn. For 2-3 kroner i timer jobber de fabrikkansatte så mye, og under så dårlige arbeidsforhold, at over 250 av dem besvimte i løpet av to dager på fabrikken «Kalla Fakta» omtaler.

Ber om åpenhet

Derfor innkalte Thorkildsen H&M-representanter fra Norge og Sverige til et møte mandag formiddag i Oslo. Der var blant annet representanter fra Fremtiden i våre hender, Initiativ for Etisk Handel og den norske Stormberg-gründeren Steinar J. Olsen. Tilstedet var også minMote-leder Sonia Huanca Vold.

Etter møtet var forbrukerministeren klar på hva hun krever fra både H&M og andre aktører her i landet.

- Mer åpenhet. H&M og alle andre som holder fabrikkene sine hemmelig bør endre praksisen sin umiddelbart, sa Thorkildsen til minMote.

Se video:

Holder tett om fabrikkene

Per dags dato er ikke H&Ms fabrikker offentlige. Under møtet fortalte kjedens Head of Sustainability - altså ansvarlig for bærekraftige delen - Helena Helmersson at det er av hensyn til konkurransen på markedet.

- Vi bruker mye tid og penger på å kvalitetssikre våre leverandører, noe som gjør dem attraktive for andre aktører, sa hun.

Stormberg-gründer Steinar J. Olsen avviste argumentet, basert på egen erfaring. Hans merke har siden 2005 offentliggjort alle sine fabrikker i Kina på nettet, uten å merke noen negativ tendens i omsetningen.

- Snarere tvert imot. Bedre arbeidsforhold betyr mer fornøyde arbeidere. Det betyr igjen mer stabile og kvalitetssikre leveringer, sier han.

Olsen får støtte av Thorkildsen, som håper flere vil la seg inspirere av den norske gründerens initiativ.

- Det var utrolig inspirerende å høre at åpenheten de har vist ikke har påvirkelt konkurransen i det hele tatt. Derfor holder heller ikke det som argumentasjon for hverken H&M eller noen andre, sier Thorkilsen til minMote.

- Avsporing av debatten

Videre fortalte Helmersson at at H&M ikke er fornøyde med minstelønnen i Kambodsja, men at lønningene til tekstilarbeidere i landet faktisk har økt i det siste. Nå er tjener tekstilarbeidere rundt 480 kroner i måneden, mens sykepleiere til sammenligning kun har en månedslønn på 322 kroner. Denne argumentasjonen fikk både Fremtiden i våre hender-leder Arild Hermstad og Inga Marte Torkildsen til å reagere.

- Jeg synes dette er en avsporing av hele debatten. Forbrukere her i Norge lurer ikke på hvor mye sykepleie, lærere eller politi i Kambodsja tjener, men om de som syr klærne våre har lønninger de kan leve av. Det er dette ansvaret vi forventer at H&M tar, svarte Hermstad, som mener H&Ms innlegg under møtet bar preg av unnskyldninger.

- Det er viktig at vi ikke kjøper argumentene om at andre tjener mindre. Det holder bare ikke. Det viktige er er at vi jobber sammen for å heve lønnsnivået for alle, sa Thorkildsen til minMote like etter møtet.

H&M har hele tiden holdt fast på at ettersom de ikke eier fabrikkene, kan de heller ikke bestemme eller betale ut lønningene. Ifølge Helena Helmersson har H&M dessuten sett på mulighetene for å øke lønningene til arbeiderne som jobber på tekstilfabrikkene de benytter seg av. Hun mener imidlertid dette viser seg å være svært komplisert da fabrikkene også har arbeidere som syr klær for andre selskaper.

- Dette er noe vi har snakket med nasjonaløkonomer om. Det er ikke bare å øke lønningene til de som leverer til oss – dette kan føre til både korrupsjon, streik og opptøyer blant arbeiderne, sa Helmersson under møtet.

Stormerg-gründer Steinar J. Olsen svarte H&M med at han har svært liten tro på at økte lønninger vil få negative konsekvenser.

- Opptøyer og streik kommer når noen har for dårlig lønn, ikke fordi noen har god nok lønn, sa han.

Vurderer fabrikk-åpenhet

Etter møtet i Oslo måtte H&Ms representanter haste videre, og rakk derfor bare å svare på noen få spørsmål fra pressen. På spørsmål om hva hun synes om møtet svarte hun følgende:

- Det er viktig å ha slike dialoger, særlig ettersom vi føler at «Kalla Fakta»-dokumentaren var veldig urettferdig vinklet og til tider feilaktig. Dessuten er det viktig for oss å vise at vi ikke er for unødvendig hemmelighold, men at vi holder fabrikkene hemmelige av konkurransehensyn.

- Stormeberg-gründer Steinar J. Olsen sa jo at det ikke hadde påvirket deres konkurransedyktighet?

- Det stemmer, og det er veldig inspirerende. Vi vil absolutt vurdere å følge deres eksempel. Dette er informasjon jeg tar med meg tilbake til Stockholm, svarer Helmersson, som undertreker at H&M ikke ønsker å fremstå som en kjede full av hemmeligheter.

- Vi har en genuint ønske om å ta ansvar både når det gjelder arbeidsforhold og miljø. Vi ønsker at kundene våre skal være trygge på at det de kjøper hos oss er laget på en etisk forsvarlig måte, sier hun og legger til at alle H&Ms sosiale revisjoner er offentlige og kan etterprøves.

- Har dere satt noen tidsfrister for når det skal ha skjedd endringer?

- Ikke foreløpig.

Helmersson presiserte også under møtet at hun synes det er synd at kleskjeden fremstilles som verstinger i tekstilbransjen. Selv omtaler de seg som ledende når det kommer til sosialt ansvar.

- Om det er slik at vi gir feilaktige signaler ved ikke å ha offentlige leverandørlister, er det noe vi må ta tak i. Vi kommer til å måtte ta en intern diskusjon rundt dette med åpenhet, sa hun.

- Inga Marte Thorkildsen - hvilke konsekvenser får det hvis H&M ikke endrer på noe?

- Jeg kommer til å kalle inn til et nytt møte om et halvt år for å følge opp, så får vi se.

LES OGSÅ:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside
Publisert: