Satser på kjendiser: – Gir en ekstra effekt

PÅ CATWALKEN: Paris Hilton var blant de mange kjendisene som ikke satt på første rad under fashion week, men heller var på selve catwalken!
PÅ CATWALKEN: Paris Hilton var blant de mange kjendisene som ikke satt på første rad under fashion week, men heller var på selve catwalken!Simona Chioccia / ipa-agency.net

De store merkene presenterer sjelden en kolleksjon uten kjente fjes på første rad. Nå ønsker designerne derimot i bruke kjendisene på catwalken. – Kampen for oppmerksomheten blir større, sier moteeksperten.

Moteinteresserte mennesker fra hele verden har de siste ukene strømmet til storbyer som New York, Milano og Paris. Det er fashion week som står på menyen, og merker som Dolce & Gabbana, Bottega Veneta og Fendi har alle forberedt ekstravagante kolleksjoner for anledningen.

Men det er ikke bare influencere, modeller, journalister og fotografer som har tatt turen til storbyene, noen av verdens største kjendiser er også på plass.

Ikke bare for å se på visningene, men for å være en del av dem!

Kjendistung catwalk

Lil Nas X leder an på catwalken under visningen til Coach 1941.
Lil Nas X leder an på catwalken under visningen til Coach 1941.Arturo Holmes / AFP

Det hele startet i New York. Supermodell Linda Evangelista gjorde comeback på catwalken til stående applaus fra gjestene. Under samme moteuke så vi også artisten Lil Nas X (23) avslutte visningen til Coach 1941.

Hans catwalk-debut ble omtalt av motemagasiner verden over, deriblant Grazia og W Magazine.

Lil Nas X har ikke bare blitt en av verdens største artister, han er også en å regne med i motebransjen. Han har vært å se i det villeste, mest kreative antrekkene på den røde løperen, og er en selvskreven gjest under moteukene. Her sitter han sammen med skuespiller Jared Leto og Vogue-redaktør Anna Wintour.
Lil Nas X har ikke bare blitt en av verdens største artister, han er også en å regne med i motebransjen. Han har vært å se i det villeste, mest kreative antrekkene på den røde løperen, og er en selvskreven gjest under moteukene. Her sitter han sammen med skuespiller Jared Leto og Vogue-redaktør Anna Wintour. Sean Zanni / AFP

Kjendisene har også flydd inn til den italienske storbyen Milano. Her skulle merker som Gucci og Versace vise frem sine nyeste kolleksjoner, og sistnevnte er ikke fremmed for å slå på stortrommen.

Versace overrasket alle med å sende selveste Paris Hilton (41) ned catwalken.

Paris Hilton dukket opp på visningen til Versace.
Paris Hilton dukket opp på visningen til Versace.Simona Chioccia / ipa-agency.net

Hilton, som ikke er fremmed for å ta i bruk rosa i antrekkene sine, omfavnet den såkalte «Barbiecore»-trenden med sin Versace-look. Dette er også noe hun skriver til sine 20 millioner følgere på Instagram:

– Barbiebrud-vibber på catwalken, skriver Hilton og legger til at hun avsluttet visningen, noe som anses som en stor ære i bransjen.

Hilton sammenlignet antrekket sitt med en «barbiebrud».
Hilton sammenlignet antrekket sitt med en «barbiebrud».ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

Selv om det kanskje ikke er så overraskende at en supermodell går en catwalk, var det nok mange som sperret opp øynene da selveste Kate Moss (48) entret Bottega Veneta-catwalken i Milano.

Det er ikke ofte vi ser Moss gjør en slik opptreden, og det ble selvfølgelig tatt imot med åpne armer og en haug med moteprofiler på første rad med telefonen fremme.

Supermodell Kate Moss på catwalken for Bottega Veneta.
Supermodell Kate Moss på catwalken for Bottega Veneta.Antonio Calanni / AP

I det siste har det vært nokså tydelig at Kardashian-familien har fått et enda tettere bånd med Dolce & Gabbana-designerne. Det var nemlig det italienske merket som sto bak Kourtney Kardashian Barkers (43) brudekjole, men også resten av familiens antrekk.

Nå har de tatt samarbeidet et steg videre, og introduserte sin nye kolleksjon med Kim Kardashian (41) i hovedrollen.

Stefano Gabbana, Kim Kardashian og Domenico Dolce mottar applaus etter visningen i Milano.
Stefano Gabbana, Kim Kardashian og Domenico Dolce mottar applaus etter visningen i Milano.MIGUEL MEDINA / AFP

Kolleksjonen til Dolce & Gabbana har fått navnet «Ciao, Kim», og er et samarbeid mellom Domenico Dolce og Stefano Gabbana. På Instagram forteller Kardashian at hun har fått velge ut plagg, samt lage alt innhold til visningen. Det inkluderte kortfilmen som ble vist underveis og musikken som ble spilt.

– (...) Jeg kommer aldri til å glemme dette øyeblikket eller denne opplevelsen. Tusen takk, tusen takk, tusen takk, skriver Kardashian på Instagram.

På Instagram skriver Kim Kardashian at Dolce & Gabbana-samarbeidet er en drøm som er gått i oppfyllelse.
På Instagram skriver Kim Kardashian at Dolce & Gabbana-samarbeidet er en drøm som er gått i oppfyllelse.ALESSANDRO GAROFALO / Reuters

– Vanskeligere å få oppmerksomhet

At store motehus bruker kjendiser på catwalken, er ikke nytt av sesongen. Men det kan virke som om at det er blitt enda mer populært, og at det snart kan være en naturlig og forventet del av en visning.

Er det slik at designerne trenger kjendisene for å få mer blest rundt kolleksjonene?

Ida Elise Eide Einarsdottir, mote- og skjønnhetsansvarlig i KK, sier til MinMote at vi helt klart har sett en oppblomstring av kjendis-trenden i det siste.

– Det henger nok sammen med at det stadig blir vanskeligere å få oppmerksomhet. Det er ikke bare å vise frem en kolleksjon lenger. Det er viktigere å skille seg ut og kampen for oppmerksomheten blir større.

Einarsdottir tror det handler om at merkene ønsker å få «show stopping»-effekten.

– Det er mer oppsiktsvekkende å ha noen på catwalken som ikke er en modell. Det gir en ekstra effekt. Riktignok kan man få til det uten kjendiser også, sier Einarsdottir og legger til:

– Bare se på Gucci-visningen til Alessandro Michele. Han sendte identiske tvillinger ned catwalken.

Moteeksperten tror også pandemien kan ha hatt en innvirkning på det hele.

– Pandemien åpnet opp for mer kreativitet. Designerne ble nødt til å tenke utenfor boksen.

@gucci on Instagram: "“In this sense, twinship imposes an experience of decentralization. Leaning towards the other. Recognizing oneself as flesh of the world. It’s a topos that transcends biology showing us the sense of co-belonging and sisterhood that should guide our trip through this planet,” said Creative Director Alessandro Michele in his notes on Gucci Twinsburg – a fashion show that envisioned the coming together of people, decades, and cultures.⁣ ⁣ #GucciTwinsburg @alessandro_michele #AlessandroMichele #MFW⁣ ⁣ GREMLINS and all related characters and elements © & ™ WBEI. (s23)⁣ ⁣ FUORI!!! 1971-1974, anthology curated by Carlo Antonelli and Francesco Urbano Ragazzi, published by Nero Editions. Sandro Penna / Fuori! Foundation, Founder and President Angelo Pezzana."
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Hvordan var din opplevelse i dag?