Glitret i arvesmykker: – Morsom overraskelse

UNIK ØREPYNT: Mette-Marit glitret med perler og diamanter.

Kronprinsesse Mette-Marit (49) dukket opp med nye, tradisjonsrike arvesmykker.

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Torsdag kveld ble den tradisjonsrike stortingsmiddagen avholdt på Slottet.

Og da kler naturligvis både kongelige og stortingsrepresentanter seg opp i sine lekreste antrekk.

Twitter spekuleres det nå i om den gulvlange, knallrøde kjolen Mette-Marit bar kan være fra det italienske luksusmotehuset Valentino.

LADY IN RED: Kronprinsesse Mette-Marit, kronprins Haakon og prinsesse Astrid på vei inn til stortingsmiddagen.

Men én ting som får langt mer oppmerksomhet enn den lekre kjolen, er øredobbene med perler og diamanter.

Øredobbene er nemlig ikke noe hva som helst, men daværende kronprinsesse Märthas øredobber, som hun fikk i bryllupsgave i 1929. Disse øredobbene har også tidligere tilhørt prinsesse Ragnhild.

Øredobbene var originalt besatt med safirer, men dette skal ha blitt byttet til perler rundt år 1930.

Gemmolog hos David Andersen, Hallvar Spjøtvold Sagøy, forteller til MinMote at han syns det var stas å se de spesielle øredobbene igjen.

– Ørepynten var en morsom overraskelse. Mette-Marit er ikke så smykkete av seg, og har ofte mindre smykker på seg. Så det var gøy å se at hun hadde disse.

Håret var satt opp i en lekker oppsats, og kronprinsessen brukte sin bryllupstiara til antrekket.

Spjøtvold Sagøy trekker frem at denne typen ørepynt også er synlig i trendbildet nå, og at man har sett spanske dronning Letizia og svenske prinsesse Madeleine med lignende ørepynt med perler og diamanter.

– Det er noe som er evigvarende, men nå også veldig trendy, sier gemmologen.

Kronprinsesse Märtha og kronprins Olav og i hagen utenfor hjemmet ved London sommeren 1942. Märtha fikk øredobbene i bryllupsgave.
Prinsesse Ragnhild brukte øredobbene på vei til gallamiddag med kronprins Harald på Slottet i 1986.

Dronning Sonja hadde sin store perletiara og perler rundt halsen. Den kongeblå kjolen brukte hun også på galla i Danmark nylig.

– Sonja velger ofte disse smykkene. Tiaraen er en kopi av dronning Maud sin perletiara. Originalen ble stjålet da den var på oppussing i London i 1995. Dette er også den samme tiaraen som prinsesse Märtha giftet seg i, sier Spjøtvold Sagøy.

Dronning Sonja og kong Harald på vei inn til stortingsmiddagen på Slottet torsdag kveld. Det er en årlig tradisjon at regjeringen og stortingsrepresentantene inviteres til middag av kongeparet.
Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.