Modell og aktivist Mama Cax er død

DØD: Casmy Brutus kalte seg Mama Cax. Hun ble 30 år gammel.

Den amerikansk-haitiske 30-åringen døde 16. desember etter en ukes sykdom.

Hanna Haug Røset
Publisert:

Det kunngjør familien i en uttalelse på Cax’ Instagram-profil.

– Å si at Cax var en kriger vil være en underdrivelse, sier familien.

Cax, som egentlig het Casmy Brutus, gjorde seg bemerket som catwalk-modell for blant annet Tommy Hilfiger, ASOS og Olay, og som en forkjemper for funksjonshemmedes plass i moteindustrien. I 2018 var hun på forsiden av Teen Vouge sammen med aktivistene Jillian Mercado og Chlsea Werner.

Blant dem som nå sørger over 30-åringen er Rihanna som fredag delte et bilde av MamaCox ikledd artistens egen undertøyskolleksjon «Savage X Fenty».

«En dronning. En styrke. En kraftstasjon av en skjønnhet», skriver Rihanna som avslutter med «Hvil i fred, søster».

Åpen om sykdom

Cax var åpen om sine helseutfordringer. Som 14-åring ble hun diagnostisert med bein- og lungekreft. To år senere fikk hun byttet en hofte, men operasjonen var ikke vellykket og det endte med at hun måtte amputere det høyre beinet.

Tre dager før hun døde delte 30-åringen et bilde av en blomsterbukett og en tekst om at hun hadde blitt syk.

Hun skrev at hun hadde oppsøkt helsehjelp etter å ha fått alvorlig magesmerter mens hun oppholdt seg i London. På legevakten skal de ha konkludert med at hun hadde en infeksjon og sendt henne hjem med smertestillende.

NYHETER

Ni moteøyeblikk vi ikke glemmer fra 2019

«Mange ubesvarte spørsmål»

«Neste morgen ble det verre, knapt bevisst spurte jeg hotell om å ringe etter en ambulanse. De oppdaget at jeg hadde flere blodpropper i beinet, låret, magen og nært et venefilter nær lungene mine. Før akuttbesøket viste jeg ikke at jeg hadde et slikt filter – men uansett reddet dette filteret meg»

Videre skrev hun at hun var nødt til å bli i London til over jul, men at hun følte seg bedre.

«Det er mange ubesvarte spørsmål jeg må finne svar på når jeg kommer tilbake til statene, men endelig er jeg ute av sykehus, med mindre smerter, hvilende og jeg tar blodfortynnende».

Rettelse: I denne artikkelen sto det at Cax hadde amputert venstre ben. Det stemmer ikke, det korrekte er høyre ben. Artikkelen ble rettet og oppdatert den 22.12 klokken 14.47.

Publisert:

Finn mer innhold om: