Nyheter

Fett og slitt hår? Seks feil du gjør når du vasker håret

MYE VANN: Hvis du ikke bruker nok vann til hårvasken, risikerer du at håret ikke blir rent. Foto: Getty Images

Flass, slitasje og urent hår er blant konsekvensene av å vaske hårmanken feil. Se hva ekspertene råder deg til for å få best mulig resultat.

Oda Marie Midbøe
Publisert:

Etter utallige timer i dusjen går gjerne hårvasken på autopilot. Mange vasker håret flere ganger i uken, men har ingen anelse om hvorfor de får flass, fett hår eller floker. Kanskje du kan finne svaret på hvorfor du har fett hår her.

- Jeg hadde en kunde som sa til meg at «det tok 30 år før jeg lærte meg å vaske håret riktig», sier seniorfrisør Anette Bjørke ved frisørsalongen Olimb & Co til MinMote.

Frisør Lars Eitran hos Adam og Eva mener det viktigste hårstellet foregår hjemme på badet.

- Det er hverdagsrutinene som er det viktigste for å bevare håret. Vi som frisører kan kure håret, men det finnes ingen vidunderkurer som fikser alt, sier han.

MinMote har samlet de vanligste feilene folk gjør når de vasker håret, og bedt ekspertene komme med råd til hvordan hårvasken gjøres best.

1. Du bruker alltid den samme sjampoen - uansett årstid

– Det er ikke skadelig, men håret sitt behov forandrer seg utifra sesongen. Om vinteren har håret mer behov for fuktighet. Hår blir også mer «immunt» dersom man bruker samme sjampo over lang tid – da vil ikke sjampoeffekten være like stor, sier Lars Eitran, som får støtte fra Anette Bjørke.

– Mange opplever å få tørr hud på vinteren. Det samme gjelder håret og hodebunnen, og mange får dryss og flass på vinteren på grunn av tørr luft og det å gå fra ute til inne og mellom varmt og kaldt. Derfor er det noen som bør gå over til en sjampo med mer fuktighet om vinteren enn å bruke sjampoen de alltid bruker som kanskje ikke tilfører så mye av det, sier Bjørke.

Spar tid og penger- derfor bør du beholde etterveksten.

2. Du har ikke gjennomvått hår

Hvis håret ikke er helt gjennomvått før du tar i sjampo, vil det bli vanskelig å fordele sjampoen riktig. Dette medfører at man kan få områder på hodet hvor håret fortsatt er fett, og håret ikke blir vasket rent helt igjennom.

– Fordeler du den riktig, skummer sjampoen også bedre, og det blir lettere å å få fjernet mest mulig fett og stylingrester, sier Bjørke.

3. Du fordeler ikke sjampoen godt nok

Mange tar sjampoen i den ene hånden, og masserer den inn på det samme området på hodet gang etter gang. Ifølge frisørene kan det å ikke fordele sjampoen godt gi synlige utslag som fett hår og flass.

– Hvis man ikke fordeler sjampoen godt nok, og spesielt bak i nakken, kan det komme talgbelegg og opphopning av døde hudceller. Det er spesielt en utfordring for de med tykt hår og mye hår. Det kan fort bli tett i hodebunnen, og da kan det komme flass og håret se fett ut, sier Bjørke.

– Hvis man da vil ta en hårkur, vil ikke den klare å trekke ordentlig inn i håret, og man får et ujevnt resultat, legger Eitran til.

4. Du skaper for mye friksjon

Bruker man for mye makt når man masserer inn sjampoen, kan det skade hårstråene.

– Det gjør at du får mer floker og det sliter på håret. Dermed kan håret blir frizzy (her er tipsene for å unngå akkurat det) og man får et mattere resultat og vanskeligheter med å fordele produkter i håret etterpå. Hvis man masserer veldig hardt, blir det både vanskelig å fordele riktig mengde med sjampo, og det kan det også være vanskelig å få skylt ut sjampoen etterpå, sier Eitran.

– Vi anbefaler ikke å gnikke håret. Det viktigste er å få vasket hodebunnen og ikke skrubbe tuppene. Sjampoen skal til hodebunnen, mens balsamen skal til tuppene, forklarer Bjørke.

HÅR

Prøv dette tannbørstetrikset

5. Du vasker håret bare en gang

Har man dårlig tid, er det lett å vaske håret med sjampo bare én gang, men frisørene mener det ikke holder for å få ut all skitt og rester av hårprodukter.

– Hvis det har gått noen dager siden du sist vasket håret, trengs det ofte at man vasker håret to ganger. Den første gangen vil ikke sjampoen skumme så mye, og heller ikke ta vekk skitten i håret. Hvis man gjentar sjamponeringen, vil håret bli ordentlig vasket, sier Bjørke.

– Det er veldig individuelt, og det minner litt om ansiktspleie. Ofte tar sjampoen bare det overflødige i første omgang. Når man vasker håret gang nummer to får du hentet ut og rengjort ordentlig, legger Eitran til.

HUDPLEIE

Her er de beste tipsene for å forebygger rynker naturlig.

6. Du vasker ikke ut sjampoen

Hvis du har dårlig tid og har vasket håret i all hast, er det typisk at all sjampoen eller balsamen ikke er skylt ut godt nok av håret. Dette kan gjøre at håret blir fett og seigt, spesielt i hodebunnen og under håret.

Publisert:

Les også

 1. SKJØNNHET

  Dette bør du vite om tørrsjampo

 2. KLÆR

  Jeg prøvde tre plus size-kjoler - dette skjedde

 3. KJENDIS

  Hjemme hos: Markedssjef i byTiMo Elisa Mollatt

 4. KJENDIS

  Årsoppsummering: Hege Aurelie Badendyck

Finn mer innhold om:

 1. Hår
 2. Dusj

Relaterte artikler

HÅR

Slik unngår du fett hår

HÅR

Bør du bruke balsam før sjampo?

HÅR

Ikke gjør dette med vått hår

HÅR

Fire grunner til flass og tørr hodebunn

HÅR

Derfor bør du blande sjampo og balsam-serie

HÅR

Derfor må du rense hårbørsten

HÅR

Derfor bør du bruke hårkur – og slik bruker du den riktig