Pia Tjelta om nervene og inspirasjonen før sin første visning

NYE LOKALER: Pia Tjelta i døråpningen på lokalene i Frogner hvor hun planlegger sin første visning for sitt eget merke og driver innsalg av neste vår og sommer kolleksjon. Foto: Thomas Andreassen/VG

Inspirert av feminisme og mangfold tar Tjelta over Nedre Slottsgate under Oslo Runway. 

Maiken Svendsen
Publisert:

Pia Tjelta (40) debuterte med sin første kolleksjon under eget navn i februar. Nå er hennes andre kolleksjon på vei ut i butikk, samtidig er neste vår/sommer-kolleksjon klar.

Designteamet består av av Tjelta selv og Nina Amble, med Arnt Jakobsen og Tatler i ryggen på produksjon, distribusjon og salg. For tiden har de leid et lyst lokale på Fronger i Oslo hvor det henger florlette plagg i kjent stil rundt om i lokalet som er fylt med store grønne planter og kurvmøbler.

De har innsalg av den nye kolleksjonen samtidig som Tjelta selv planlegger sin første visning.

– Nå begynner det å bli nervepirrende, innrømmer hun.

Under forrige Oslo Runway hadde hun en installasjon «off schedule», i år skal hun ha en visning åpen for publikum i Nedre Slottsgate på onsdag klokken 15.30.

KLÆR

– Drittnervøs!

– Det hadde ikke skjedd hadde det ikke vært for Promenaden Fashion District, slår hun fast.

PÅ VEI I BUTIKK: Pia Tjelta har nylig tatt nye kampanjebilder av sin andre kolleksjon, som om kort tid er på vei til butikkene. Foto: Julie Pike.

Designeren er full av lovord for en av aktørene som har bragt en rekke luksusbutikker til Oslo senturm. Det er i samarbeid med dem at visningen skal skje.

– Vi har bare eksistert i en sesong så jeg hadde egentlig ikke tenkt å ha noen visning ennå, men så fikk jeg denne muligheten og da kunne jeg ikke si nei, forteller hun.

NYHETER

Viste frem nye kjoler på den røde løperen

– For meg handler mangfold om raushet

Tjelta er hemmelighetsfull om hva visningen konkret vil inneholde, men hun avslører at hun har et budskap.

– Jeg er jo fra teateret så jeg vil gjerne fortelle en historie eller ha en mening med det jeg gjør, forklarer hun.

I høst var mer enn 200 skuespillere samlet på Nationaltheateret for å lese opp opplevelser delt under hashtaggen #Stilleforopptak, som var norske skuespilleres svar på svenskenes #tysnadtagning i kjølvannet av #MeToo.

– Jeg ble så inspirert av den kraften som lå i at så mange kvinne sto samlet med en stemme. Det var noe mektig over det som jeg tenkte at ikke måtte gå over, at vi måtte bære dette samholdet med oss videre og ivareta det. Det opplevdes som feminisme satt i en konkret og nyttig kontekst, forteller hun.

FØRSTE KOLLEKSJON: I januar viste Pia Tjelta frem kolleksjonen som er på vei inn i butikk nå. Foto: Trond Solberg/VG

– Mote har også rom for denne rausheten, kraften og gleden som ligger i samholdet. Vi må stå sammen, være rause mot hverandre og inkludere hverandre, forteller hun.

– For meg handler mangfold om raushet overfor alle uavhengig av kultur, religion eller politisk ståsted, slår hun fast.

Hun tror det er fordi hun kommer fra teaterbransjen, som hun beskriver som en ekstremt raus arbeidsplass.

– På leseprøver stiller alle likt uansett alder, kjønn og bakgrunn. Vi er på null og det er derfor jeg elsker teateret. Jeg tror mange bransjer kunne lært noe av den takhøyden som finnes i teateret, forteller hun.

NYHETER

Slik blir programmet under Oslo Runway

– Tørre å være kraftfulle, stolte og breiale

Tjelta gleder seg til å vise frem de nye plaggene. Hun ønsker at plaggene skal være med på å gi kvinner god selvfølelse.

– Jeg ønsker at de skal tørre å være kraftfulle, stolte og breiale, slår hun fast.

Det er når man lener seg tilbake og er trygg i seg selv at man er på sitt fineste, mener Tjelta.

– Jeg vil lage tøyet som gjør at man kan lene seg tilbake, legger hun til.

OSLO 2018: Pia Tjelta vil vise at det er rom for raushet, samhold og mangfold i mote også. Foto: Thomas Andreassen/VG

For henne personlig har det å være virksom vært viktigere for selvbildet, og hun tror at den indre motivajsonen gjør at hun ønsker å ha flere baller i luften.

– Jeg liker ikke å ikke ha noe å gjøre, sier hun.

Samtidig ser hun på både skuespillerkarrieren og designerkarrieren som to sider av samme sak.

– Jeg trives med å gå litt inn og ut av prosjekter. Jeg klarer å se kolleksjonen mer uten i fra i periodene jeg er inne i forberedelser til en rolle og motsatt. Samtidig inspireres jeg av mye av det samme enten det er en scenisk fortelling, eller en filmfortelling. Jeg er opptatt av estetikk både i film, teater, kostymer og klær, forklarer hun.

Designkarrieren startet med samarbeidet med byTimo i 2014, og i 2017 startet hun sitt eget merke. Hun legger heller ikke skjul på at hun syns det er stas å være en del av den norske motebransjen.

– Jeg føler at jeg ramlet inn i det litt tilfeldig, men nå klarer jeg ikke slutte, smiler hun.

Publisert: