Lindex trekker babyplagg etter plagiat-anklager

Den svenske storkjeden Lindex beskyldes for å ha stjålet designet til amerikanske Savannah Carroll på flere babyplagg. Nå fjerner de både sko og body fra butikken.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Av: MARTINE LUNDER OG SONIA HUANCA VOLD

For kort tid siden la Lindex ut en flunkende ny kolleksjon for små barn i butikkene og nettbutikken. Det gikk imidlertid ikke lang tid for flere lesere bet seg merke i at designet ikke så spesielt nytt ut, men derimot lignet mistenkelig mye på designet til Savannah Carrolls merke Sleepy King. De siste dagene har kommentarfeltene på Facebook-sidene til Lindex flommet over av kritiske kommentarer fra lesere som anklager Lindex for plagiat, og det samme har skjedd i nettbutikken.

Designet kjennetegnes av en tegneserie-aktig rev i sterke farger, som hos Linex har blitt trykket på en rosa body og et par rosa sko.

Tipset av norsk fan

Selv ble den California-baserte Sleepy King-designeren oppmerksom på det svært like designet for fire dager siden, da en nordmann tok kontakt og fortalte om situasjonen. I går la hun ut en apell på sin egen nettbutikk hvor hun ba om støtte i kampen mot Lindex.

«Mange av dere vet at Lindex har stjålet mitt elskede design som jeg selv skapte i 2009 (...) Jeg er knust, for å si det mildt. Jeg jobber så hardt, og er veldig stolt av mitt design (...) Det er smertefult å se arbeidet mitt bli revet vekk fra meg bak min rygg av en enorm kjede. Hvem vet hvor mye de har solgt allerede - hundrevis? Tusenvis?», skriver hun.

minMote har vært i kontakt med Sleepy King-designer Savannah Carroll. Hun forteller at hun ble svært lei seg da hun ble gjort oppmerksom på Lindex-plaggene.

- Da jeg så det sank hjertet mitt umiddelbart. Jeg ble kvalm og begynte å gråte ukontrollert. Jeg følte meg sint, lei meg og sjokkert. Det tok meg faktisk noen timer å roe meg ned såpass at jeg kunne tenke klart, sier Carroll.

Carroll forteller at hun skapte det barnlige designet i 2009 under navnet «Liam den søvnige Woodland-reven». Siden det har hun solgt håndsydde plagg med både rever og andre dyr på sin egen nettbutikk, uten en eneste ansatt bortsett fra seg selv.

- Dessverre skjer dette altfor ofte i denne bransjen. Flere av vennene mine med små firmaer har blitt lurt på samme måte av store kjeder, men bare noen av dem har fått kompensasjon, forteller hun.

Trekker plaggene

Det vil imidlertid bli en brå slutt på salget nå. I en Facebook-melding tirsdag ettermiddag skriver Lindex at de trekker skoene.

«Vi beskytter designernes rettigheter og vil derfor ta babyskoene ut av butikkene våre mens vi undersøker dette. Vi er i kontakt med designeren for Sleepy King og har en tett dialog med henne. Våre designere blir påvirket av mange forskjellige trender og stiler når de skaper nye plagg. Vårt mål er ikke å kopiere andres arbeid, og vi jobber aktivt for at det ikke skal skje», skriver kjeden.

- Designeres rettigheter er viktig for oss, og det også derfor vi nå har valgt å trekke både bodyen og babyskoene fra markedet. Vi har fått kontakt med designeren for Sleepy King og fører nå en direkte dialog med henne, utdyper pressesjef i Lindex Kaisa Lickdal overfor minMote.

- Hvordan kunne dette skje?

- Det er vanskelig å svare på, men det er dette vi nå holder på å utrede. Nettopp fordi vi er opptatt av å lage vår egen design har vi vår egen avdeling bestående av tretti designere. De lar seg gjerne inspirere av filmer, media og trender fra gata, men det er selvsagt ikke vår hensikt å stjele andres design.

- Så det er en av disse designere som har stjålet Carrols design?

- Det er dette vi undersøker nå. Vår første handling er å fjerne disse produktene fra markedet.

Hva blir konsekvensene for designeren som har gjort dette?

- Det kan jeg ikke spekulere i nå, men jeg forstår at det er interesse rundt dette, avslutter Lickdal.

Publisert: