Moteprofilen samlet inn 700.000: – Mye tårer og mye følelser

RØTTER PÅ BEGGE SIDER: Moteprofil Darja Barannik har familie både i Russland og Ukraina.
RØTTER PÅ BEGGE SIDER: Moteprofil Darja Barannik har familie både i Russland og Ukraina. Christian Vierig / Getty Images

Med familie i Ukraina og Russland har moteprofil Darja Barannik få kjenne grusomhetene fra krigen tett på kroppen. Med et desperat ønske om å hjelpe, pønsket hun og svigermor, Gry Berg, ut en måte å samle inn penger på.

Med sine 230.000 følgere på Instagram, er vi vant til å se moteprofil og influencer Darja Barannik leve et liv fylt av flotte antrekk, spennende reiser og moteuker. Gleden rundt det glamorøse livet skulle midlertidig endre seg brått da krigen brøt ut, og hodet og hjertet var med familien som gjemte seg for bombene i Ukraina.

– Jeg er glad i jobben min, og elsker det jeg gjør, men det føles samtidig meningsløst når vi står i en så dyster tid.

ØNSKER Å HJELPE: Darja Barannik ville utgjøre en forskjell da krigen brøt ut.
ØNSKER Å HJELPE: Darja Barannik ville utgjøre en forskjell da krigen brøt ut. Edward Berthelot / Getty Images

Gjennom samtaler med familien i Ukraina har hun har fått kjenne den hjerteskjærende brutaliteten på nært hold.

– Jeg har pratet med familien fra kjellere i Ukraina, og det er ikke sånn at det er bomberom som er ment å være tilfluktsrom, dette er råkjellere. Der har de gjemt seg med en babyer og små barn. Så forteller de hvordan de har holdt seg fast i betongvegger, og alle neglene deres er sprukket opp, og det bombes over hodene deres. Det er helt uforståelig og helt jævlig.

Hun husker spesielt godt den første samtalen med tanten etter at krigen brøt ut.

– Den første samtalen jeg hadde med tanten min, når de ikke forventet at dette skulle skje på måten det skjedde på, var helt grusom. Hun sa farvel til meg, og trodde ikke vi kom til å sees igjen. Det var brutalt.

Ville samle inn penger

Barannik følte seg hjelpeløs. Hun brukte plattformen sin på Instagram til å spre informasjon og dele donasjonslenker, men ønsket å gjøre mer.

– Da jeg var på moteuken i Paris pratet jeg masse med svigermoren min på telefonen og vi lurte på hvordan vi kunne hjelpe. Da kom ideen om å selge luer til inntekt for krigsflyktningene.

Gjennom Instagram-kontoen shapka.cashmere selger de strikkepakker med garn og lueoppskrift. Hele overskuddet går til krigsflyktninger. Navnet Shapka betyr lue på ukrainsk.

– Pakkene koster 1200 kroner, og etter å ha dekket frakt utenfor Oslo, moms og kostnad på garnet, går hele overskuddet på cirka 600 kroner til veldedighet.

PERSONLIG: Darja fikk luen som nå selges til inntekt for krigsflyktninger spesiallaget fra svigermor.
PERSONLIG: Darja fikk luen som nå selges til inntekt for krigsflyktninger spesiallaget fra svigermor. Bielke&Yang/Alexandra Gjerlaugsen

At valget falt på nettopp strikkepakker til lue var ingen tilfeldighet.

– Min svigermor har strikket luer i alle år. Da jeg kom inn i livene deres ville hun lage en lue til meg. Jeg fortalte henne hvordan jeg ville at luen skulle se ut, og så kom oppskriften til henne i en drøm. Denne luen fikk jeg for lenge siden, og jeg har brukt den masse.

Har gjort alt selv

Sammen med svigermor Gry Berg, Cathrine Simensen og Anette Blikstad har Barannik jobbet med strikkeprosjektet på fulltid. Hun beskriver prosessen som «mye».

– Vi har fått alt garn levert i stuen til svigermor, og vi har pakket hver eneste pose selv. Det er enkelte butikker som selger for oss, men majoriteten av bestillingene har kommet via meldinger på Instagram. Så vi har skrevet inn i excel-ark, budsjettert, sendt ut og holdt på med alt manuelt, sier hun og fortsetter:

– Vi har måttet holde tungen rett i munnen, men vi har vært en liten håndfull kvinner som har jobbet dag og natt for å få dette til. Og så har vi hatt så mange flinke folk med på laget som har hjulpet oss med alt annet vi ikke er gode på.

På bare noen uker har de solgt strikkepakker for nærmere 700.000 kroner.

JOBBER MED SVIGERMOR: Darja Barannik og Gry Berg har sammen startet en veldedig organisasjon for å hjelpe krigsflyktninger fra Ukraina.
JOBBER MED SVIGERMOR: Darja Barannik og Gry Berg har sammen startet en veldedig organisasjon for å hjelpe krigsflyktninger fra Ukraina. Bielke&Yang/Alexandra Gjerlaugsen

På spørsmål om hvordan det har vært å jobbe med svigermor, har hun bare positive erfaringer.

– Det har vært skikkelig fint. Vi har lik innstilling til prosjektet, og utfyller hverandre godt. Hun har sterke sider jeg ikke har, og jeg har sterke sider hun ikke har. Så det har vært veldig fint å gjøre dette med mennesker man er veldig glad i.

Barannik har også flere venninner med store plattformer. Hun opplever at det er en dugnadsånd blant influencerne, hvor mange ønsker å bidra.

– Jeg føler en ekstrem dugnadsånd mellom disse influencerne som har delt ordet om Shapka, kjøpt luer og strikkepakker fordi de ønsker å bidra. Folk har vært flinke til å bruke plattformene sine.

CELEBERT SELSKAP: Barannik har fått hjelp av mange kjente fjes til å fronte strikkeprosjektet. Fra venstre: Annabel Rosendahl, Darja Barannik, Nina Sandbech, Tine Andrea Lauvli, Janka Polliani, Emilie Stordalen og Phoebe Hveem.
CELEBERT SELSKAP: Barannik har fått hjelp av mange kjente fjes til å fronte strikkeprosjektet. Fra venstre: Annabel Rosendahl, Darja Barannik, Nina Sandbech, Tine Andrea Lauvli, Janka Polliani, Emilie Stordalen og Phoebe Hveem.Bielke&Yang/Alexandra Gjerlaugsen

Barannik er takknemlig for at hun har en plattform hvor hun kan nå ut til mange, og bruke sin stemme til å gjøre en forskjell.

– En ting er å samle inn penger, men jeg har jo også brukt min kanal til å informere, og jeg håper jeg har motivert andre til å bidra. Og det føler jeg at jeg har gjort, når vi har solgt strikkepakker for nesten 700.000 kroner på tre uker. Folk engasjerer seg og ønsker virkelig å bidra.

Til MinMote forteller hun at de hadde høye ambisjoner for strikkeprosjektet, men at alt gikk fortere enn forventet.

– Jeg synes alt gikk så fort, og vi solgte så mye på kort tid. Det viser jo litt hvilken påvirkningskraft man kan ha. En ting er jo at jeg når ut til mange på Instagram, men vi har også plukket opp røret og vært veldig «hands on» på alle mulige måter. Og det har gitt resultater. Man er nødt til å legge energi og krefter i det.

STRIKKEGLEDE: På bare tre uker har de solgt strikkepakker for nesten 700.000 kroner.
STRIKKEGLEDE: På bare tre uker har de solgt strikkepakker for nesten 700.000 kroner. Bielke&Yang/Alexandra Gjerlaugsen

– Ble mye tårer

Barannik forteller at hun og familien har jobbet med å få flere av familiemedlemmene til Norge.

– Vi har fått flere av dem til Norge, men de har jo måttet forlate sine menn. Heldigvis har vi barna i trygghet i det minste.

Hun beskriver det første møtet som følelsesladet.

– Det ble mye tårer og mye følelser mellom oss voksne.

Hun tror usikkerheten rundt alt er noe av det vanskeligste.

– Det vanskeligste for alle er at man blir splittet fra familiene sine, og det er så stor usikkerhet rundt når man får se hverandre igjen.

Planlegger noe større

Darja har ingen planer om å stoppe pengeinnsamlingen, og håper hun kan motivere andre til å gjøre en innsats.

– Hvis jeg har klart det, kan hvem som helst gjøre det. Hvis du har en idé til noe som kan samle inn penger, så er tiden for å gjøre det nå. Folk er villig til å hjelpe til, og det er det som er så fint. Sammen er vi sterke.

Fremover håper hun å starte flere prosjekter som kan samle inn penger.

– Kjæresten min og jeg har planer om å gjøre noe enda større, men det kan jeg ikke si så mye om enda.

Stor giverglede i strikkemiljøet

Det er ikke første gang strikkemiljøet viser stor giverglede.

Da den danske strikkegründeren Mette Wendelboe Okkels bestemte seg for å donere bort en dags omsetning til Røde Kors, samlet hun inn én million norske kroner gjennom strikkeoppskrifter.

– Jeg tenkte at med min rekkevidde kunne vi samle inn litt penger til Røde Kors, men jeg hadde aldri forestilt meg at støtten ville bli så stor. Jeg har faktisk aldri opplevd noe lignende, kunne hun fortelle til MinMote.

Også mor og datter-duo Pernille og Caroline Larsen bak Knitting for Olive har donert store summer til Røde Kors. Da de bestemte seg for å donere alt de tjente på én dag for å hjelpe folket i Ukraina, ble støtten stor fra strikkemiljøet.

Dagen etter kunne de gledelig fortelle at de hadde samlet inn over to millioner norske kroner til Røde Kors.

Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?