Kritisk til Caroline Berg Eriksens hyllest av underlivsdeodorant

FÅR REAKSJONER: Caroline Berg Eriksens innlegg om skjønnhetsprodukter til underlivet blir kritisert, og produktene er helt undøvendige ifølge eksperter. Foto: Klaudia Lech/VG

Caroline Berg Eriksen skryter av en deodorant som skal gi «godlukt for underlivet».

Publisert:

Det er på sin egen blogg Berg Eriksen skriver varmt om en deodorant som skal sprayes i underlivet.

«Underlivet pakkes gjerne inn i masse klær, og dermed blir det lettere mer innestengt og klamt der enn ellers på kroppen, noe som igjen gjør det lettere å svette der nede. Men denne sprayen motvirker nettopp dette», skriver bloggeren.

SKJØNNHET

Kritisk til skjønnhetsprodukter til underlivet

Hun har fått flere negative tilbakemeldinger i kommentarfeltet på blogginnlegget, som bloggeren selv hevder ikke er reklame.

«Herregud, kommenterer sjeldent men dette er sykt. Et sunt underliv lukter lite med normal hygiene, det vil si dusj. Skulle man være ekstra nøye kan man ta hånddusjen og skylle godt – INGEN produkter er nødvendig. Ærlig talt hva du skal reklamere folk til å kjøpe…» skriver én, mens en annen kommenterer:

«Nei nå ble jeg lei meg for at du promoterer dette. Underlivet vårt er et fantastisk, selvrensende organ, så her er «god hygiene» som du skriver, ikke nødvendig. Underlivet vårt trenger ikke å vaskes grundig med såpe, men er glad for bare vann og det trenger i hvert fall ikke sprayes med parfyme!»

VG har ikke lykkes å få kontakt med Caroline Berg Eriksen for å få svar på spørsmål til denne saken.

DEO OGSÅ HER: Caroline Berg Eriksen skriver varmt om en deodorant til underlivet. Foto: Getty Images
NYHETER

Oppfordrer til å være endringen hun selv etterlyser

– Egentlig ren salgsgimmick

Nina Brochmann, lege og en av forfatterne bak boken «Gleden med skjeden», sier at dette er trend fra utlandet som nå har kommet til Norge.

– Man prøver å pakke inn velværeprodukter til kvinner i en feministisk pakke, ved å late som man er opptatt av kvinners helse og rettigheter. Men dette er egentlig er ren salgsgimmick, slår Brochmann fast.

Disse skjønnhetsproduktene er helt unødvendige, legger hun til. Brochmann er kritisk til at man setter likhetstegn mellom god lukt og god hygiene.

– Å spraye parfyme i underlivet er ikke det samme som å ha god hygiene. Underlivet har en naturlig lukt, og det skal ikke være en målsetning for kvinner å lukte honolulu breeze, mener hun.

«BARE TULL»: Lege og forfatter Nina Brochmann sier at skjønnhetsprodukter for underlivet verken er nødvendig eller sunt. Foto: Terje Pedersen/NTB scanpix

Brochmann påpeker også at man burde gå til legen, ikke bruke intimspray eller -deodorant, om man opplever vond lukt.

– Om det er skikkelig vond lukt i underlivet, kan det være et tegn på at noe er galt, sier hun og legger til:

– Mine råd, hvis man skjemmes av lukt på vei hjem fra trening eller under mensen for eksempel, er å spraye en hvilken som helst parfyme utenpå buksene og å kjøpe våtservietter for babyer uten parfyme. Det er mye billigere, sunnere og enklere, legger hun til.

historien om brazilian
LIVSSTIL

Historien om den smertefulle trenden

Deodorant som er antiperspirerende brukes for å hemme bakteriene som lager vond lukt når man svetter, forklarer Brochmann.

– Dette er med på å skape kjøpepress og skjønnhetspress for særlig unge, sårbare kvinner. De kan tro at de må se ut og lukte på en spesiell måte om andre mennesker skal ha lyst til å ha sex med dem, og det er jo ikke sant, slår hun fast.

– Det koster over 200 kroner, så det er svindyrt i tillegg. Nei, dette er bare tull. Det eneste man trenger er å vaske seg med varmt vann, kanskje mild såpe, en gang om dagen, legger hun til.

NYHETER

Mener omtalen av Britney Spears kropp anno 2015 er ignorant og dum

- Alt som er naturlig blir skambelagt

De får støtte fra sexolog Siv Gamnes, som tidligere overfor MinMote har uttrykk kritikk til skjønnhetsprodukter for underlivet.

– Jeg synes det er synd med alle disse produktene. De kan gi plager, det er et sart tandert område. I utgangspunktet trenger man ikke bruke annet enn vann der nede, sier hun til VG.

– Vanlig hygiene holder altså i massevis, legger hun til.

KRITISK: Sexolog Siv Gamnes syns det er synd med alle skjønnhetsproduktene på markedet, og sier de kan gi plager. Foto: Privat.

– Hvorfor tror du slike produkter dukker opp nå?

– Det føyer seg inn i en trend hvor fokuset har vært på kvinnens underliv de siste årene, med voksing og barbering. Alt som er naturlig blir skambelagt.

- Produsentene spiller på jenters frykt for å ikke se pen ut, og nå lukte godt nok, også «der nede». Det er en måte å få fortelle jenter at de ikke skal lukte kjønn. Dette produktet er helt unødvendig, og jeg håper det ikke selger noe, sier hun.

MinMote har ikke lykkes å få en kommentar fra produsentene av intimproduktene.

Publisert: