Leserstorm etter Elle-utspill om mangfold

STARTET DEBATTEN: Det er disse spørsmålene som gjør at Elles lesere nå reagerer. Foto: Skjermdump, Instagram.
STARTET DEBATTEN: Det er disse spørsmålene som gjør at Elles lesere nå reagerer. Foto: Skjermdump, Instagram.

«Vi har ingen ambisjoner om å representere hele samfunnet» skrev Elle. Nå hagler kritikken mot det norske motebladet.

Nylig hadde det norske kvinnemagasinet Elle en spørsmålsrunde på sin egen Instagramkonto.

I spørsmålsrunden fikk magasinet et spørsmål om at «mange kvinner ikke kan relatere seg til deres bloggere». Magasinet valgte å svare på følgende måte:
– Vi tenker at vi har et bredt spekter av 10 veldig forskjellige bloggere, som er i tråd med Elles univers, og som våre lesere kan relatere seg til.

Senere kom spørsmålet «hvorfor representerer ikke bloggerne deres mangfoldet i det norske samfunnet?», hvorpå magasinet svarte:
– Vi har ingen ambisjoner om å representere hele samfunnet. De representerer Elle!

Motenettstedet Melk & Honning omtalte spørsmålsrunden, etter at flere reagerte på måten magasinet svarte på spørsmålene om mangfold.

Da svarte redaktør Signy Fardal at det ikke er deres oppgave å skrive om alt i det norske samfunnet.

– Vi er et motemagasin for moteinteresserte mennesker i alle aldre, fasonger og farger. Men vi dekker ikke hele samfunnet; for eksempel er vi ikke opptatt av jakt og fiske … eller bilsport, sier Fardal og legger til:
– Våre bloggere er faktisk ganske ulike både i alder, livssituasjon, etnisitet og interessefelt.

ELLE-BLOGGERE: Dette er bloggerne som representerer Elle. Foto: Skjermdump, Elle.no.
ELLE-BLOGGERE: Dette er bloggerne som representerer Elle. Foto: Skjermdump, Elle.no.

Startet kampanje

Måten Elle har håndtert saken har fått mange til å rase i deres kanaler i sosiale medier, og flere velger å poste klovne-emojier etter en kampanje startet av Camille Oneida Charles.

Hun sier hun ble provosert da hun så måten Elle svarte på mangfoldsspørsmålene, og at hun mener de fortjener reaksjoner.

– Grunnen til at jeg reagerer er at jeg er en minoritet, og har bodd i Norge i 20 år. Jeg har alltid blitt sett på som annerledes, og har aldri følt meg godt nok representert som en kvinne som ikke er høy, blond, slank, med blå øynene. Da en publikasjon som Elle sier rett ut at de ikke ønsker mangfold, synes jeg det er bekymringsverdig. Det provoserer meg skikkelig.

Etter at Charles uttrykte sine meninger på Instagram, har hun fått mye støtte.

– Det viser at vi er et fellesskap som mener at de tar feil. Elle har et stort ansvar med en så stor plattform og publikumsmasse.

ELLE-SJEF: Signy Fardal. Foto: Frode Hansen/VG.
ELLE-SJEF: Signy Fardal. Foto: Frode Hansen/VG.

Elle-redaktør Signy Fardal sier til MinMote at de tolket spørsmålet til å handle om ulike saksområder som kjønn, by, land, og så videre.

– Nettopp fordi vi i Elle hele tiden bruker modeller og intervjuobjekter med annen etnisk opprinnelse enn den norske, falt det oss ikke inn at spørsmålsstiller tenkte på etnisitet, sier hun.

– I etterpåklokskapens klare lys burde vi kanskje ha skjønt at det var dit spørsmålsstilleren ville, og da ville selvsagt vårt svar vært et helt annet, legger hun til.

Til Melk og Honning trekker Fardal blant annet frem forsiden med modelltvillingene Martine og Gunhild Chioko Johansen, og saken om designer Leila Hafzi som er singel og gravid med to fedre.

– Vi syns selvfølgelig at etnisk mangfold er viktig, og vi viser mangfold i Elle. Det tror jeg at alle som leser bladet vet. Jeg setter pris på engasjement, men det er synd at det er basert på en misforståelse, sier hun til MinMote.

Når det gjelder kritikken mot Elle-bloggerne, har redaktøren en tydelig oppfordring:

– Vi er alltid på jakt etter dyktige bloggere – helt uavhengig av etnisk opprinnelse – så her oppfordrer jeg folk til å ta kontakt!

REAGERER: Camille Oneida Charles, Nastaran Marie Kowkabi og Tinashe Williamson. Foto: Privat/privat/NTB Scanpix.
REAGERER: Camille Oneida Charles, Nastaran Marie Kowkabi og Tinashe Williamson. Foto: Privat/privat/NTB Scanpix.

– Bra folk reagerer

Tinashe Williamson er tydelig på at man bør ha som ambisjon å representere mangfoldet i det norske samfunnet, og forstår at folk reagerer på det første svaret.
– Elle har mange lesere med forskjellig utseende og etnisiteter, så jeg kan forstå at man reagerer på et slikt flåsete svar, forteller hun til MinMote.

Williamson hyller at folk engasjerer seg i kommentarfeltet til Elle.
– Det er bra at man rekker opp hånden og sier ifra når noe ikke er greit, slår hun fast.

Hun understreker likevel at hun er usikker på om å kommentere med klovneemojien er den rette måten å be om svar på.
– Om man ønsker et ryddig og ordentlig svar, må man spørre på en ordentlig måte, sier hun og legger til at det er en rekke saklige kommentarer og spørsmål også.
– Nå håper jeg at de kommer med et gjennomtenkt svar, og kanskje lærer noe av denne saken, avslutter hun.

– Som må skyte seg selv i foten

Kroppsaktivist og spaltist Nastaran Marie Kowkabi reagerer også på måten Elle har valgt å svare på mangfoldsspørsmålet.

– I samfunnet vi lever i i dag blir det for dumt. Samfunnet består av forskjellige mennesker. Mangfoldet innebærer så mange faktorer. Å si at man ikke vil gjenspeile samfunnet er å skyte seg selv i foten. Den moderne norske kvinnen er ikke lenger blåøyd og blond i størrelse 36, sier hun og fortsetter:

– På en annen måte syns jeg syns det er fantastisk at de har sagt det, for det åpner for en debatt på en helt annen måte, sier Kowkabi.


Skal ha mangfold

MinMote-leder Elise Alexandra Gulbrandsen sier at MinMote hele tiden jobber for å sikre mangfold.

MinMote-leder: Elise Alexandra Gulbrandsen. Foto: @elisealexx
MinMote-leder: Elise Alexandra Gulbrandsen. Foto: @elisealexx

– For oss er det viktig å etterstrebe mangfold, med tanke på blant annet alder, status, etnisitet og størrelse, for eksempel. Noe annet ville ha vært helt imot våre verdier. Vi skal lage god motejournalistikk for «kvinnen i gata», og derfor er det selvfølgelig viktig å ha et stort mangfold, noe også vi kan bli bedre på.

Gulbrandsen mener at norsk motepresse har et stort ansvar når det kommer til å representere mangfoldet blant norske kvinner:

– Det er ekstremt viktig å være bevisst på dette ansvaret. Det er ingen hemmelighet at det er en overvekt av «unge, pene, hvite kvinner» slik situasjonen er i motebransjen i dag, selv om vi begynner å se en bedring.

Hvordan var din opplevelse i dag?