Første kjønnsopererte modell i Vogue

BANEBRYTENDE: Andreja er den første kjønnsopererte modellen som profileres i verdens største motemagasin. Foto: NTB scanpix

Andreja Pejic (23) er den første transkjønnede modellen som er profilert i Vogue, og motemagasinet stiller selv spørsmålet «har moteindustrien kommet til et kjønnsnøytralt vendepunkt?»

Thea Roll Rakeng
Publisert:
OPERERT: Pejic gjennomgikk en kjønnskorrigerende operasjon i fjor. Foto: NTB scanpix

Det hele har fått massiv oppmerksomhet i den internasjonale pressen, og nettsteder som Huffington Post, Daily Mail, Yahoo og Us Magazine beskriver valget som banebrytende og viktig.

Det er under tittelen «The New World» at Pajic brettes ut over en flere sider lang moteserie og intervju.

Bosnia Herzegovina-fødte Andreja Pejic har gjort pangkarriere som både mannlig og kvinnelig modell siden hun var 17 år, og gått for motehus som Marc Jacobs og Jean-Paul Gautlier.

Det var i juli 2014 at Pejic kjønnsopererte seg fra mann til kvinne og endret navn fra Andrej til Andreja. Hun har siden blitt omtalt som en viktig rollemodell.

Les også:Derfor blir strekkmerker hyllet i sosiale medier verden over

Overveldet

Selv er modellen stolt over moteserien og intervjuet, som er på trykk i mai-utgaven av Vogue. På Instagram skriver hun:

«Jeg har alltid blitt fortalt at det nærmest er umulig å havne i et så stort blad, så jeg er ekstremt overveldet», og følger opp med:

«Klarer ikke å holde meg! Denne tittelen... #TheNewWorld»

Men det stopper ikke der - senere i år skal Pejic være ansikt utad for sminkemerket Make Up For Ever, noe som gjør henne til den første transeksuelle modellen som har underskrevet en prestisjetung skjønnhetskampanje.

Saken fortsetter under bildet.

- Et naturtalent

Modellansvarlig i Team Models, Marianne Hanson har lagt merke til den banebrytende modellen.

- Andreja gjorde seg bemerket tidlig og kom inn i modellbransjen som et naturtalent rett og slett. Hun har booket mange pretisjefulle jobber, har mange kjente navn på klientlisten og har helt klart vært med på et skifte i bransjen, sier Hanson og legger til:

- Skjønnhetsidealene blir utfordret med tanken på blant annet plus size-modeller og forbudet mot å bruke for tynne modeller i Frankrike, og det henger sammen med tiden vi lever i. Alt skjer fort og det er ingen klare linjer på hva som vil slå an lenger. Det er umulig å vite hvordan bransjen vil utvikle seg fremover.

Publisert:

Finn mer innhold om: