Forbrukerminister Inga Marte Thorkildsen: - Jeg vil se Varner-fabrikkene

Statsråd Inga Marte Thorkildsen ber den norske klesgiganten Varner-Gruppen om å legge alle kortene på bordet - inkludert hver eneste fabrikk de benytter.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Mandag formiddag inviterte barne-, likestillings-, og inkluderingsminister - og også forbrukerminister Thorkildsen (SV) representanter fra blant annet H&M, Stormberg, Inititativ for etisk handel og Framtiden i våre hender til et møte på hennes kontor for å diskutere åpenhet i tekstilbransjen. Den norske Varner-Gruppen, som eier populære kjeder som Bik Bok, Urban, Dressman og Vivikes, var også invitert på møtet. De hadde imidlertid ikke mulighet til å komme.

«Lederen for Varner-gruppens CSR-avdeling (altså arbeidet med sosialt ansvar) og ansvarlig for å følge opp dette fagfeltet, Annebelle Lefébure-Henriksen er for tiden stasjonert i India for å følge opp viktige prosjektet på dette området. Derfor ser vi oss nødt til å melde forfall», skriver Varner-gruppen i et brev minMote har fått lese til Inga Marte Thorkildsen.

Oppfordrer til åpenhet

Møtet kom i kjølevannet av at det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» for en knapp måned siden avslørte at H&Ms leverandører benytter seg av fabrikker som betaler arbeiderne 2-3 kroner i timer for å jobbe under svært kritikkverdige forhold. H&Ms revisjoner for sosialt arbeid er offentlige, men den svenske kjeden vil ikke oppgi nøyaktig hvilke fabrikker de benytter seg av på grunn av konkurransehensyn.

minMote skriver i dag at også Varner-Gruppen nekter å oppgi nøyaktig hvilke fabrikker deres leverandører får klær fra, med samme argument som H&M bruker. Den unnskyldningen holder ikke for Thorkildsen, som kommer til å følge opp den norske millionbedriften.

- Jeg kommer til å be Varner-Gruppen om å offentliggjøre alle fabrikkene sine - hver eneste en av dem. Det er en oppfordring jeg virkelig håper at de tar til seg, sier forbrukerministeren til minMote.

Annabelle Lefébure-Henriksen ønsker ikke å svare på om de vil vurdere å følge statsrådens oppfordring. Hun viser i stedet til brevet de har sendt, hvor det understrekes at de har problemstillingen på alvor og gjerne vil møte med Thorkildsen en annen gang.

- Det eneste riktige

I brevet understrekes det også at Varner er medlem av etikkpådriveren Initiativ for Etisk Handel. Dit rapporterer de årlig om sitt CSR-arbeid - altså arbeidet med sosialt ansvar. Disse rapportene er offentlig tilgjengelige.

- Åpenhet er meget viktig for oss og vi deler gjerne informasjon om vårt CSR-arbeid og gir leverandørinformasjon om spesifikke produkter til kunder og organisasjoner dersom ønskelig, har CSR-leder i Varner-Gruppen Annabelle Lefebure-Henriksen tidligere sagt til minMote.

Hun legger også til at alle fabrikker må godkjennes av Varners CSR-avdeling og at de gjennom egne fabrikkbesøk, møter, dokumentasjonsjekk og inspeksjoner kontrolleres produksjons- og arbeidsforholdene på fabrikkene.

Det er imidlertid ikke nok for Thorkildsen, som vil ha en fullstendig liste med fabrikker offentliggjort for alle.

- Jeg forstår at det er en viss risiko ved å være helt åpne på dette, men samtidig er det det eneste riktige for utviklingen i tekstilbransjen. Og når alt kommer til alt er det snakk om vilje. Andre har jo fått det til, sier Thorkildsen.

- Logisk brist

Hun sikter blant annet til den norske Stormberg-gründeren Steinar J. Olsen, som også var på møtet. Stormberg har siden 2005 offentliggjort alle fabrikkene de får klær fra i Kina. Han hevder dessuten at det ikke har gått ut over merkets konkurranseevne.

- Åpenheten omkring Stormbergs produksjon har på ingen måte svekket vår konkurranseevne eller styrke i markedet. Salgstallene våre har ikke gått ned siden vi begynte å offentliggjøre fabrikkene, så åpenheten har vært positivt både for arbeiderne og for oss, har han tidligere uttalt til minMote.

Leder i miljøorganisasjonen Framtiden i våre hender Arild Hermstad er glad for at Forbrukerministeren oppfordrer til mer åpenhet i tekstilbransjen.

- Vi synes det er på tide. Varner-Gruppen har vært medlemmer av Initiativ for etisk handel lenge, og de er veldig flinkt til å være åpne om sine egne etiske retningslinjer. Derfor er det en logisk brist at de ikke også kan oppgi fabrikkene. Jeg forstår ikke at Varner ikke skjønner hvilken risiko det innebærer å holde dette skjult, sier han til minMote.

LES OGSÅ:

MinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største motesideMinMote.no - Norges største moteside
Publisert: