Nyheter

H&M åpner leverandørlistene:– Åpenhet er viktig

Etter å ha havnet i søkelyset til «Kalla Fakta» letter den svenske motegiganten på sløret og offentliggjør listen over sine klesprodusenter.

Jennifer Bråthen
Publisert:

Det svenske motehuset har fått så ørene flagrer det siste halve året. I oktober avslørte det svenske dokumentarprogrammet «Kalla Fakta» på TV4 at H&M benytter seg av leverandører i Kambodsja som betaler fabrikkarbeiderne luselønn. Arbeiderne tjener to-tre kroner i timen og jobber opptil 70 timer i uka for en månedslønn på 450 kroner. I desember ble det kjent at en av H&Ms leverandører i Bangladesh betalte sine tekstilarbeidere enda mindre. Nå offentliggjør H&M listen over hvem som produsere klær for dem.

Arild Hermstad, leder i Framtiden i våre hender, mener offentliggjøringen av H&Ms lister er viktig.

– Åpenhet er viktig. Det gjør det enklere for forbrukere, fagbevegelsen og de som jobber i bransjen å holde H&M ansvarlige for arbeidsforholdene. For å få slutt på uverdige forhold i tekstilbransjen er disse listene viktig for omverdenen. H&M vil da lettere kunne få hjelp til å få slutt på dårlige arbeidsvilkår, sier Hermstad til minMote.

Han mener også H&M gjør lurt i å offentliggjøre listene nå.

– H&M har nok sett at forbrukerne har engasjert seg i saken og at offentliggjøringen kan bidra til å dempe kritikken motehuset har vært utsatt for den siste tiden, avslutter Hermstad

Listen inneholderifølge H&M navn på leverandørene, deres fabrikker og hvor de ligger.

Kristin Fjeld, presseansvarlig i H&M, forteller at det ligger mye arbeid bak offentliggjøringen av listen.

– Vi har de siste årene gått fra å ha over 1500 leverandører til 750 i dag. Relasjonene til disse 750 leverandørene er langsiktige og basert på gjensidig tillit og åpenhet. Vi har investert tid, penger og mye engasjement i veien hit, og vi føler oss nå trygge på å legge frem navn, fabrikker og lokasjoner uten større bekymring for konkurransen om den beste tilgjengelige produksjonskapasiteten i bransjen, sier Fjeld til minMote.

Ved å publisere listene, ønsker H&M å bidra til en mer åpen motebransje.

– Gjennom en offentliggjøring av listen anerkjenner vi også leverandørene for arbeidet de har gjort for å ta sosialt- og miljømessig ansvar. Vi håper flere selskap har mulighet til å gjøre det samme i fremtiden, avslutter Fjeld.

Publisert:

Finn mer innhold om:

  1. H&M

Relaterte artikler

NYHETER

H&M forteller «halve sannheten» - holder underleverandørene hemmelig

NYHETER

Nå får du vite hvor H&M-plaggene dine er sydd

NYHETER

Hennes & Mauritz anklages for barnearbeid - roses av Oljefondet

NYHETER

To av fire skokjeder nekter å oppgi hvor skoene produseres

NYHETER

Ny rapport: Barn produserer klær for H&M i Kambodsja

NYHETER

Rapport slår hardt ned på arbeidsvilkår for H&Ms tekstilarbeidere

NYHETER

Norgesfavoritt nekter å si hvor klærne blir laget