Husker du kjolen? Forskere mener de har funnet svar på mysteriet

Denne kjolen skapte full forvirring i vinter. Slapp av! Det finnes faktisk en vitenskapelig forklaring.
Denne kjolen skapte full forvirring i vinter. Slapp av! Det finnes faktisk en vitenskapelig forklaring.

Hvit og gull, eller blå og svart? Hvilke farger har denne kjolen? Hjerneforskere mener nå de har løst gåten som skapte Twitter-storm.

I februar raste debatten rundt denne kjolen. Etter at den skotske sangeren Cailin McNeill (21) postet bilde av den på sin Tumbler-profil, eksploderte sosiale medier.

Se kjolene du ikke kan gå slipp av her!

Gull og hvit, eller svart og blå? Hvilke farge ser du?
Gull og hvit, eller svart og blå? Hvilke farge ser du?

Grunnen var enkel. Ingen kunne bli enig om hvilken farge kjolen har. I flere uker rant innleggene inn på Instagram og Twitter under hashtaggen #thedress.

Kjendisene er uenige – se hvilke farger de tror kjolen har her

Publisere tre forskningsartikler om kjolen

Selv om internettoppstyret sakte, men sikkert la seg, har enkelte forskere holdt fast ved problemet.

Denne måneden publiserer forskningsmagasinet «Current Biology» tre akademiske artikler om kjolen. En av dem som har jobbet aktivt med å løse gåten, er den amerikanske forskeren Bevil Conway fra Wellesley College og Massachusetts Institute of Technology (MIT).

I løpet av to måneder spurte Conway 1400 mennesker, 300 som aldri hadde sett kjolen før, hvilke farger den har. 57 prosent svarte at den var svart og blå, mens 30 prosent svarte at den var hvit og gull. 10 prosent svarte at den var blå og brun, mens en annen andel på 10 prosent ikke klarte å bestemme seg for hvilke farger de så.

LES OGSÅ:Rosa eller lilla? Denne iskremen skifter farge mens du spiser den

Forsker: – Vi tolker farger annerledes

Det interessante her, mener Conway, er at like typer mennesker ser samme farge på kjolen. Ifølge forskeren ser særlig kvinner og eldre kjolen som hvit og gull.

Forskeren mener dette gir grunnlag for å tro at mennesker gjennom livet lærer å tolke ulike situasjoner – og farger – på forskjellig måte.

Mennesker som er mye ute i dagslys, for eksempel, ser farger annerledes enn de som er mye inne. Grunnen er at mennesker som er mye ute blir vant til at det første utbruddet av lys fra solen reflekterer fargen på det de ser ­– akkurat der og da. Hjernen tolker hvilken farge lyset reflekterer, som kan være forskjellig fra person til person, og i hovedsak trekker den fargen bort den ekte fargen på objektet.

I motsetning ser de som sitter mye inne oftere fargene «slik de er».

– Denne forskningen er bare toppen av isfjellet, sier Conway til den britiske avisen The Guardian.

– Denne kjolen kommer til å være et hodebry for forskere i lang tid fremover. Den kommer til å være viktig videre i jobben med å finne ut hvordan hjernen fungere, sier han.

Kom du i kjolehumør nå? Se vårens fineste kjoler her:

Grunnen til forvirring: Fargen blå

Conway er ikke den eneste som har forsket på kjolemysteriet. Michael A Webster fra universitetet i Nevada har sett på hvorfor akkurat fargen blå har skapt forvirring. Ifølge Webster ville kjolens farge aldri blitt ett diskusjonstema om den for eksempel hadde vært rød og svart.

– Blått er tvetydig. Mennesker mistolker fargen blå hele tiden fordi dette er fargen på himmelen, og fordi den har et enormt stort fargespekter, mener Webster.

Han forklarer at det er lett å mistolke blåfarger fordi vi den forandres og påvirkes av sollys. Rødt derimot, blir ikke påvirket av naturlig lys på samme måte.

LES OGSÅ: Forskning viser at menn er røde i ansiktet – mens kvinner har et grønnskjær

En kjole med makt

Også i Tyskland har kjolen fått forskere til å klø seg i hodet. Karl Gegenfurtner fra Giessen universitet mener også at det er fargen blå som skaper forvirring.

Fargen kan tolkes som alt fra lyseblå, til sjøgrønn og pastell, påpeker han. Gegenfurtner tror derfor spørsmålet har flere nyanser enn «hvit/gull», «blå/svart».

Conway på sin side mener kjolen vil gå inn i historien som det første eksempelet på at mennesker kan se samme gjenstand på forskjellige måter.

– Denne kjolen har makt, sier han.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?