Hennes & Mauritz Danmark brenner flere tonn usolgte klær

BRENNER KLÆR: Hennes & Mauritz i Danmark brenner flere tonn klær de ikke får solgt, ifølge avsløring fra danske TV 2. FOTO: Regis Duvignau/REUTERS
BRENNER KLÆR: Hennes & Mauritz i Danmark brenner flere tonn klær de ikke får solgt, ifølge avsløring fra danske TV 2. FOTO: Regis Duvignau/REUTERSRegis Duvignau Reuters

Dansk TV 2 har avslørt at kjedebutikken har sendt flere tonn klær til et forbrenningsanlegg siden 2013. H&M i Norge sier produktene ikke møtte sikkerhetskravene til kjeden.

Hennes & Mauritz har de siste årene kommet med flere såkalt «grønne kolleksjoner», og har lansert initiativer for å få ned svinn. De har også oppfordret kunder til å gjenvinne klær.

I helgen avslørte danske TV 2 i programmet Operation X at H&M kjører tonnevis med usolgte klær til et forbrenningsanlegg i Roskilde.

Operation X har fått innsyn i dokumenter fra forbrenningsanlegget som viser at hovedlageret kjeden har i Danmark i snitt har sendt 12 tonn klær til destruering hvert år siden 2013, skriver NRK.

Rapport: Slakter arbeidsforholdene ved H&Ms «beste» fabrikker

– Vi selger klærne som blir produsert

I forkant av avsløringen hadde H&Ms bærekraftsansvarlig Mia Møgelgaard forsikret programmet om at kjeden ikke hadde svinn i det hele tatt.

– Vi selger de klærne som blir produsert. Og det er en av fordelene ved å være ne så stor virksomhet. Hvis en vare ikke selger godt et sted, kan vi flytte den til et sted den kan bli solgt. Så svinn er ikke noe vi opplever, sa hun i det første intervjuet med Operation X.

I etterkant tok journalistene stikkprøver av et parti med klær, og der fant de bukser som var nye og tilsynelatende feilfrie. Da kjeden ble konfrontert med de nye opplysningene forklarer de at klærne ble destruert fordi de ikke møter kjedens krav til helse og sikkerhet.

Fant verken miljøgifter eller bakterier

Programmet tok prøver av klærne i et uavhengig laboratorium og de gjorde ikke vesentlig utslag på verken miljøgifter eller bakterier på de aktuelle klærne, skriver NRK. Kjeden mener det er unntakene.

H&Ms kommunikasjonssjef i Norge, Joanna Morell, skriver i en e-post til MinMote at produktene det blir referert til er blitt testet en rekke ganger i flere eksterne laboratorier.

– Resultatene viser at det ene produkter var mugginfisert og det andre hadde for høyt innhold av bly. Disse produktene ble derfor stoppet, svarer hun.

– Det faller på sin egen urimelighet

Morell slår fast at H&M ikke brenner funksjonelle klær.

– Hverken i Danmark, Sverige, Norge eller noe annet land. Det finnes ingen grunn til at vi skulle brenne klær vi kunne solgt til våre kunder. Det faller på sin egen urimelighet, mener Morell.

Hun skriver at klærne som sendes til forbrenning kun er produkter som ikke er sikre for deres kunder.

– Produktene kan ha muggsporer eller inneholde andre kjemikalier som er farlige for mennesker. Da er det vårt ansvar at produktene ikke selges til kunder eller gjenvinnes, skriver Morell.

Kommunikasjonssjefen opplyser at de klærne som møter sikkerhetskravene enten gjenvinnes eller doneres til veldedighet.

– Disse produktene brenner vi aldri, slår hun fast.

Videre opplyser hun at i Norge ble 0,8 promille av sortimentet sendt til destruksjon i fjor.

– De produktene oppfylte ikke våre krav og skal ikke under noen omstendigheter finnes i våre butikker, avslutter hun.

Hun understreker at andelen klær som destrueres varierer fra år til år, og at i 2015 var det kun 0,1 promille av det norske sortimentet som ble destruert.

Hvordan var din opplevelse i dag?