Derfor er denimjakken en klassiker

KLASSIKER: Denimjakken er et mye brukt klesplagg. Reese Witherspoon styler jakken med silkekjole, hatt og solbriller. Jakke til venstre fra Vero Moda, 259,95 kr. Jakke øverst til høyre fra H&M, 349 kr. Jakke nederst til høyre fra Selected Femme, 599,95 kr.  Foto: Getty Images / Produsentene
KLASSIKER: Denimjakken er et mye brukt klesplagg. Reese Witherspoon styler jakken med silkekjole, hatt og solbriller. Jakke til venstre fra Vero Moda, 259,95 kr. Jakke øverst til høyre fra H&M, 349 kr. Jakke nederst til høyre fra Selected Femme, 599,95 kr. Foto: Getty Images / Produsentene

 Denimjakken er en sikker vinner år etter år. Her er seks varianter som ikke tømmer lommeboken.

AV: OLAV BREKKE MATHIESEN og ODA MARIE MIDBØE

Denimjakken har fått navnet sitt fra et slitesterkt, franskprodusert bomullsstoff. Midt på 1800-tallet lages dette stoffet i fabrikken til familien André i den franske havnebyen Nîmes.

I utgangspunktet heter stoffet Serge de Nîmes, men blir senere forkortet til de Nîmes - denim. Den klassiske denimjakken har sett mer eller mindre lik ut i over hundre år; tettvevd, blå og diagonal vevning i stoffet. I utgangspunktet en røff arbeidsjakke for røffe karer, spesielt populær blant kroppsarbeidere.

VELG OG VRAK: Fra venstre: Jakke fra Zara, 499 kr. Jakke fra Kappahl, 399 kr. Jakke fra Mango, 449 kr. Foto: Produsentene
VELG OG VRAK: Fra venstre: Jakke fra Zara, 499 kr. Jakke fra Kappahl, 399 kr. Jakke fra Mango, 449 kr. Foto: Produsentene

Hundre år senere lages hundretusener av forskjellige varianter, og denimstoffet har fått en nær religiøs tilhengerskare. De som føler seg kallet foretrekker gjerne rå denim, helst laget

i Japan, og aller helst på de gamle vevemaskinene som Levi Strauss solgte til japanerne da han ville øke produksjonen for sitt eget merke.

Dagens tilhengerskare er imidlertid langt fra bare røffe arbeidskarer. Denimjakken har blitt et yndet valg for både menn og kvinner, i alle aldre. Den kan kombineres med så godt som alt, og akkurat som med en god olabukse vil den forme seg etter kroppen og med tiden passe helt perfekt. Er du blant dem som ennå ikke har det anvendelige plagget, men som ønsker å gå til anskaffelse av det kan det være lurt å vite et par ting.

Det enkle er som oftest det beste. En klassisk denimjakke har fire lommer og tradisjonelle knapper i front. Velger du en variant i rå, uvasket denim vil den være stiv i starten, men den vil forme seg etter kroppen din med tiden. Etter hvert vil også fargen endre seg, og du sitter igjen med en jakke med et individuelt preg.

Velger du en lys, vasket denimjakke vil denne være mykere fra starten av, men den vil ikke tåle like mye som en jakke i rådenim, siden den allerede er vasket og «slitt» fra produsentens side.

Når det kommer til passform er det i hovedsak to varianter å velge mellom. Velger du en jakke sommer er croppet i ryggen vil den passe perfekt til sommerkjoler og varmt vær. Vil du ha en jakke du kan bruke tidligere på våren og utover høsten kan det være lurt å gå for en modell som går ned i korsryggen. Husk at jakken vil vie seg ut med tiden, så sørg for at den sitter godt på skuldrene.

MinMote
MinMote er Norges største moteside. Vi vil inspirere og opplyse deg, samtidig som du vil finne de siste nyhetene fra moteverden i inn- og utland.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?