Motedesigner kobles til spektakulært kunsttyveri

Natalie Ngo
Publisert:

Politiet har ransaket boligen til den internasjonalt kjente motedesigneren Catalin Botezatu fra Romania etter kunsttyveriet i Nederland i oktober.

Av NTB og NATALIE NGO

Sju mesterverk av blant annet Monet, Picasso, Matisse og Gauguin, til en samlet verdi av opptil 1,5 milliarder kroner, ble stjålet fra Rotterdam Kunsthall i Nederland i oktober. Tre rumenske menn i 20-årene ble i forrige uke pågrepet og siktet for medvirkning til tyveriet.

Mandag koblet rumensk politi også den internasjonalt kjente motedesigneren Catalin Botezatu (46) til tyveriet. Som motedesigner har Botezatu tidligere vist på flere internasjonale moteuker, blant annet New York Fashion Week. Politiet slo til mot boligen til motedesigneren i Bucuresti. Motedesignerens assistent Petre Condrat ble pågrepet og siktet for å ha kjøpt tyvegods, og Botezatu selv ble tatt inn til avhør. Politiet har ennå ikke tatt stilling til om han skal siktes i saken.

– Ransakingen fant sted hjemme hos Catalin Botezatu og nevnte blir en del av etterforskningen, sa en kilde til nyhetsbyrået AFP uten å ville gi flere detaljer.

De tre mennene som mistenkes for å ha utført tyveriet, nektet alle straffskyld da de ble framstilt for varetektsfengsling fredag. Den ene av dem medga imidlertid å ha vært i museet rett før tyveriet fant sted, men hevdet at han bare hadde vært der for å se på bronsestatuer. En av de andre skal ha vært til stede da to av bildene senere ble forsøkt solgt til en rumensk forretningsmann.

Overvåkningsbilder fra museet viser at bildene ble stjålet av to unge menn rundt klokken tre på nattestid. De brukte knappe 90 sekunder på å ta seg inn og ut av bygningen.

Det er uklart om noen av de savnede bildene ble funnet under husransakelsen hos Botezatu mandag.

Kunstverkene som er stjålet er Pablo Picassos «Tête d'Arlequin» (1971), Henri Matisses «la Liseuse en Blanc et Jaune» (1919), Claude Monets «Waterloo Bridge, London» (1901), Claude Monets «Charing Cross Bridge, London» (1901), Paul Gauguins «Femme devant une fenêtre ouverte, dite la Fiancée» (1988), Meyer de Haans «Autoportrait» (cirka 1889-1891) og Lucian Freuds «Woman with Eyes Closed» (2002).

Publisert: