10 norske motehøydepunkter i 2012

Ulrikke Lund ble millionær, Erjona Ala kuppet moteukene og Skappel-familien skapte strikkehysteri i hele landet. 2012 har bydd på en rekke motehøydepunkter, og minMote har plukket ut de ti mest minneverdige.

Både kjente og ukjente kvinner står bak årets mest trendy, oppsiktsvekkende og morsomme øyeblikk for oss i minMote-redaksjonen. Noen av dem har så vidt startet karrieren, og kommer helt sikkert til å prege året som kommer også. Vi nevner i fleng: Sørlandsjenta Erjona Ala som gikk visninger for alle de største motehusene i høst, blogger Ulrikke Lund som dro inn sin første million og 16 år gamle Andrea Brataas som har skaffet seg flere følgere enn både Oprah Winfrey og Victorias Secret på Instagram.

Hva husker du best fra moteåret 2012? Si din mening i kommentarfeltet!

Lisa Bernhoft-Sjødin stjal showet

Det var et nokså ukjent ansikt som sparket i gang moteåret 2012. I en knallgul jakke og utringet kjole var det nemlig Jarle Bernhofts kone Lisa Bernhoft-Sjødin som stjal moteshowet under Spellemann-utdelingen i januar. Mens ektemannen reiste hjem som dobbel prisvinner kunne Lisa smykke seg som kveldens best kledde. Jarle Bernhoft har også selv blitt kåret til årets best kledde mann av VG Helg, og ga da kona mye av æren for stilen. Til daglig jobber Lisa i en bokhandler, og er overhodet ikke opptatt av dyre designerklær.

- For meg handler klær om brus og begeistring snarere enn merker og moteriktighet, fortalte hun til minMote tidligere i år.

Anders og Iselin på New York Times-forsiden

I mai fikk skuespiller Anders Danielsen Lie og modellkjæresten Iselin Steiro det prestisjefulle oppdraget med å pryde forsiden av New York Times Style Magazine. På forsiden poserer de to i badetøy på operataket, og i bladet er paret brettet ut over ti sider på forskjellige steder i Oslo.

Nå flytter i tillegg superparet til New York, hvor Iselin ifølge Dagens Næringsliv skal pleie modellkarrieren og Anders skal satse videre på skuespilleryrket. Vi venter i spenning på hans neste filmprosjekt!

Strikke-boom for Skappel-søstrene

Fredrik Solstad

Midt på sommeren la Dorthe Skappels døtre Maria Skappel Holsweiler og Marthe Skappel ut strikkeoppskriften på en «selvkomponert» genser i alpakka-ull på sin egen blogg. Få måneder senere hadde den såkalte Skappelgenseren skapt strikkehysteri landet over. Maria og søsteren Marthe gjorde butikk av den hjemmelagde oppskriften, med mamma Dorthe som fremste ambassadør.

Det var imidlertid ikke alle som satt pris på blesten rundt Skappelgenseren. Sjefredaktør i NATT&DAG Christian Forsberg langet ut mot Dorthe Skappel i en kommentar, hvor han anklaget henne for å ha stjålet genserdesignet fra designerne i Freudian Kicks. Dorthe selv avviste kritikken, og døtrene rir fortsatt på strikkebølgen med nylanseringene Skappeljakken og Kjærestegenseren.

Man kan heller ikke snakke om strikkehysteri uten å nevne Karpe Diem - verdens kanskje eneste hip hop-duo som har byttet ut turné-t-skjortene med Kors på halsen-strikkegensere.

Rihanna i norsk bikini

Jason Merritt

Den nå nedlagte Kollen-festivalens store trekkplaster var utvilsomt Rihanna, som varmet publikum i hyperflørtende humør i pøsende norsk juniregn. Under Oslo-besøket tvitret hun til den norske øyenbrynskongen Fred Hamelten, som hadde gitt henne en usedvanlig eksklusiv pinsett. Men ikke bare det – da hun noen uker senere dro på ferie til Sardinia, var det med en norsk bikini fra Porto Br. i kofferten.

Jenny Skavlans prinsessekjole

Grønn mote har vært på alles lepper i 2012. Jenny Skavlan slo et slag for både gjenbruk og omsøm med sin første bok «sy om», hvor hun blant annet fikk forvandle en av kjolene til kronprinsesse Mette-Marit. Skavlan fikk komme inn i kronprinsessens ekslusive garderobe hjemme på Skaugum, og plukket med seg en lys kjole fra Chloé.

Resultatet ble en feminin sommerkjole med perler og silkebånd, men vi venter fortsatt på at kronprinsessen faktisk skal bruke kjolen.

Andrea (16) erobret Instagram

Frode Hansen

Med inspirasjonsbilder av alt fra neglelakk til sko og kjoler tok Bærum-jenta Andrea Brataas (16) bildenettsamfunnet Instagram med storm. På syv månedet skaffet Andrea seg over en halv million følgere - flere enn talkshow-dronning Oprah Winfrey og undertøysgiganten Victoria's Secret.

Instagram-suksessen sikret blant annet Andrea VIP-invitasjon til feiringen av FNs jentedag i New York. Andrea delte også sine beste Instagram-tips med minMote.

Nina Skarra skrev norsk motehistorie

Pontus Höök

Norske Nina Skarra ble i september den første skandinaviske designeren som har hatt visning på prestisjetunge New York Fashion Week. På første rad satt blant annet Lil'Kim, som var full av lovord om Skarras klær etter visningen.

Da designeren tidligere i år ble lansert i verdensmetropolen var blant annet kronprinsesse Mette-Marit på plass for å kaste glas over favorittdesigneren, og det samme var designeren Peter Dundas og bloggdronningen Hanneli Mustaparta.

Erjona Alas moteuke-suksess

I september var det nok en gang duket for moteuker, og blant de mest populære modellene var Erjona Ala. 17-åringen fra Kristiansand har vært en ettertraktet modell siden hun va 15, men først denne høsten tok hun moteukene i New York, Milano, London og Paris med storm for alvor. Erjona var en av moteukenes mest populære modeller og gikk til sammen 64 show for noen av verdens største motehus som Chanel, Givenchy, Dolce & Gabbana, Missoni og Stella McCartney. Dermed havnet hun også på Models.com sin liste over verdens mest ettertraktede nykommere i modellbransjen.

Erjona delte også sine backstage-bilder fra motemetropolene med minMote.

Ulrikke Lunds millionsuksess

Da skattelistene kom i oktober var det én blogger som tronet overlegent øverst på motebloggernes inntektsliste. Ulrikke Lund hadde tjent rundt 1,1 millionerkroner på alt fra blogging til modelloppdrag og sin egen nettbutikk. Denne høsten har Lund dessuten reist fra moteuke til moteuke i New York, London, Paris og Milano, hvor hun også fikk innpass i showroomene til noen av verdens mest luksuriøse merker.

Med en garderobe full av råeksklusive antrekk fra Chanel, Carven, Balenciaga og Dolce & Gabbana - samt en karakteristisk og personlig stil - er det få norske motebloggere som kan sammenligne seg med Ulrikke Lund. Kanskje er det også derfor minMote-leserne har kåret henne til landets mest elskede moteblogg?

Hanneli landet presisjejobb

Takket være noen avslørende Instagram-bilder ble det lenge hvisket i kulissene om at franske Louis Vuitton hadde skaffet seg noen usedvanlig hippe kampanjemodellen. I slutten av november sprakk nyheten: Den norsk motebloggeren, fotografen og modellen Hanneli Mustaparta fronter luksusgigantens nye veskekolleksjon sammen med den svenske bloggdronningen Elin Kling og den russiske moteløvinnen Miroslava Duma.

- Dette er et av de mest prestisjefylte oppdragene i bransjen. Louis Vuitton er et av verdens fremste designermerker, og har tidligere hatt kampanjepiker som Angelina Jolie, Madonna og Scarlett Johansson. Det er tydelig at det franske motehuset nå ønsker å trekke til seg yngre fashionistaer, og da er disse jentene det perfekte valg, sier minMote-leder Sonia Hunca Vold.

Hvordan var din opplevelse i dag?