Debutanter vant årets Nåløyet-pris

Rikke Monsen
Publisert:

LYKKELIGE VINNERE: Juryleder Ove Harder Finseth ,Marianne Haaning Groos, Min Htoon og Ellen Arnstad var alle fornøyde da debutantene skrev historie med sin Nåløyet-pris. (Foto: Rikke Monsen)

For ett år siden etablerte Haaning & Htoon sitt merke, og i kveld vant debutantene Nåløyet.

Designmerket Haaning & Htoon så sitt lys for nøyaktig ett år siden. Bak merket står paret Min Htoon og Marianne Haaning Groos som traff hverandre da Min var lærer for Marianne på Esmod. I kveld ble duoen tildelt den prestisjetunge prisen "Nåløyet" av designer og juryleder Ove Harder Finseth. De ble også historiske, siden en debutant aldri før har mottatt prisen. Haaning & Htoon mottok også 150,000 kroner gjennom Innovasjon Norges kommersialiseringspris i samme anledning. Alt dette foran et ekstatisk publikum i Posthallen.

- Da vi fikk beskjeden var ikke dette forventet i det hele tatt, men det er så godt å vite at norsk presse holder øynene oppe, stråler Marianne etter showet i Posthallen.

Det har vært mye arbeid for Haaning & Htoon den siste tiden. Ikke bare jobber de via London og København, men på tirsdag skal de også åpne årets Oslo Fashion Week som sesongens debutant.

- Er som slaver

- Nå om dagen er vi som slaver. Rundt moteuken glemmer man venner, og vi kan telle på en hånd hvor mange fridager vi har hatt dette året. Det er klart vi har dette i hodet hele tiden. Vi føler det er viktig å få merket til utlandet, samtidig som vi vil være lojale med Norge. Men vi må ha fokuset på et større marked og sånn sett jobber vi veldig for England, forteller duoen som straks er klar med sin andre kolleksjon.

De fremadstormende klesdesignerne har fokus på at klærne skal være et kvalitetsprodukt som ikke koster en formue.

- Vi vil at klærne våre skal være skatter man kan ha i klesskapet i lang tid. Som med disse gamle, ærverdige fruene som man bare vil dykke inn i skapet til, som plukker ut kvalitetsplagg de har hatt i alle år. Vi håper noen vil plukke ut vårt plagg om mange år og si at dette kjøpte jeg i 2011, forklarer duoen drømmende til minMote.

- Tanken med å velge Haaning & Htoon, var at de åpenbart var skolerte, de har jobbet med store motehus og har tyngden fra Esmod. Når man ser kolleksjonen deres er det umulig å gjette at det er en debutantkolleksjon, og vi mente tiden var inne for å løfte disse på vår arena slik vi også tidligere har løftet designere som nå er blant de største i Norge. Men vi hadde heller ikke som mål å kun velge en debutant uansett hva, men disse hadde virkelig forstått hva dette dreier seg om, forklarer sjefredaktør i Henne, Ellen Arnstad.

- Nordmenn tør mye mer

Nytt av året var Nåløyet-prisen for tilbehør, og den gikk til Bjørg Jewellery. Bjørg Nordli-Mathisen driver, som Haaning & Htoon, smykkemerket sammen med ektemannen og dessuten er broren også involvert. Selv om prisen for tilbehør er fersk, er Bjørg allerede erfaren innenfor tilbehørsdesign. Hun har drevet med smykkedesign siden 2004 og per dags dato selges smykkene hennes i 30 land.

- Akkurat nå har jeg det helt fantastisk. Det er klart det var på tide å få en slik pris på markedet her hjemme. Å bli hedret på denne måten her hjemme er ekstra spesielt. Jeg staret på en måte litt i andre enden ved å lansere i utlandet først, og derfor er det koselig at folk etter hvert finner og gir merket oppmerksomhet i Norge. Jeg merker at det har begynt å skje ting med folk her hjemme, nordmenn tør mye mer nå, med kule og store styles, påpeker Bjørg.

Til tross for hardt arbeid, er hun på langt nær fra å mangle inspirasjon eller engasjement.

- Min fordel er at jeg prøver å skape egne trender, og lar folk bruke dem som de vil og gir noe til de som vil skille seg ut. For meg er dette en passion, jeg drømmer om det og får idéer klokken fem på morgenen, det er det som gjør det gøy.

Vil gi tilbehørsbransjen ekstra løft

Bjørgs smykker kjennetegnes av rå, men likevel leken eleganse, og fremover vil smykkene bli enda mer tilgjengelig for folk flest i utlandet.

- Til høsten lanserer jeg en kolleksjon for Urban Outfitters som skal gå i alle deres butikker, og da vil jeg nå ut med et større volum og se hvilke reaksjoner jeg får på dette. Det blir veldig spennende, sier smykkedesigneren.

Det var i fjor at Ellen Arnstad mente at det var på høytid å dele ut en pris for beste tilbehørsdesign. Nå skal hun jobbe med å videreutvikle prisen.

- Vi mente at nå var det viktig å ta tilbehøret på alvor, for vi har ikke fått heiet på noen på det feltet hittil. Det er så mange spennende tilbehørsdesignere i Norge, og tilbehør er noe folk bruker penger på og mange legger sin ære i å kunne si at man bruker ting fra en norsk designer. Vi vil nå videreutvikle denne prisen, for det er viktig å gi denne fantastiske bransjen et ekstra løft, forteller Arnstad til minMote.

Prisen for tilbehør kunne gå til både smykke-, sko- og veskedesignere, men i år var smykkedesignerne i flertall. Da det ble kjent at magasinet Henne i år også skulle dele ut Nåløyet til tilbehørsdesignere, uttalte smykkedesigner Camilla Prytz til minMote at det måtte være den gjeveste prisen en norsk smykkedesigner kunne få.

Nominerte i kategorien tilbehørsdesign:

By Me (Marianne Tefre)

Cala & Jade (Tina C. Skaar og Nina Amble Sandaas)

Camilla Prytz

Celine Engelstad

Bjørg Jewellry (Bjørg Nordli-Mathisen)

Kaspara (Trine Kaspara Nilsen)

Linn Lømo

Moonlight (Karianne Sæther)

Torill Isachsen

Zuzanna G (Zuzanna Gregorowicz)

Nominert i kategorien klesdesign:

Veronica B. Vallenes

Vatle (Kjersti Vatle)

Camilla Bruerberg

Haaning & Htoon (Min Htoon og Marianne Haaning Groos)

Undorn (Karina Kjenner Titze)

Sca Ulven (Marte Ulven og Sara C. Andersson)

Flinga (Mary Hasavari og Viktorija Valsø)

Helje Hamre

Relevante artikler videre:

Disse kan vinne BlogAwards.Se de nominerte!

Årets best kledde feiret med seierskyss.Les mer her!

- Norske jenter blir mer og mer sexy.Se bildene og les kommentarene fra Costume-Awards.

Publisert:

Finn mer innhold om: