– Det er en it-sko

Et av nittitallets største spøkelser er tilbake. Buffalo-skoene har gått fra å være en kuriositet til å bli en it-sko, ifølge en av landets moteredaktører.

Cathrine Elnan
Publisert:

– Hvis du går med Buffalo-sko nå, så er du en opinionsleder. Det er kred, sier Elisa Røtterud, moteredaktør i Cosmopolitan.

For mange ble Buffalo-skoene et tilbakelagt kapittel allerede på nittitallet, og da vi gikk inn i et nytt millennium ble skoene pakket lengst inn i skapet sammen med Miss Sixty-buksen og telefonmodellen Nokia 3210.

Men nå ser det ut til at de forhatte Buffalo-skoene har fått sin renessanse.

– Det har ligget i kortene hele veien: 90-tallsbølgen kommer igjen. De ville festene, musikken og den generelle estetikken er tilbake for fullt. Buffaloskoene har blitt brukt til styling i franske Vogue, der de ble satt sammen med elegante Chanel-drakter. Danske Cover brukte også neonfargede Buffalo-sko i stylingen til en av sine moteserier. Det er en it-sko, forteller Røtterud.

Disse skoene forlenger beina. Les mer her!

Blir bloggehot

Det startet som en kuriositet, men nå er de tilbake for fullt. Elisa Røtterud tror ikke det går lang tid før Buffalo-skoene blir bloggmateriale også her til lands.

– Hipsterne og rosabloggerne kommer til å ta fram skoene. Det er jeg sikker på. Men det kommer ikke til å bli en massiv trend, jeg tror ikke vanlige folk på gata kommer til å ta på seg Buffalo-skoene igjen.

Ikke klar for denne trenden helt ennå? Her er 13 andre høstsko!

– Må være nye

Men du bør helst ikke hente fram det slitte paret som du brukte på ungdomsskolen, forteller moteredaktøren.

– Du må kjøpe deg nye. Det nytter ikke å komme med gamle Buffalo-sko med partyrester på.

Og Buffalo-skoene skal i 2011 være mer knæsj enn slik vi husker dem fra nittitallet.

– De skal helst aller helst være i neon. Knasjrosa og gult, det er kult. Men til en drakt kan du bruke den klassiske, sorte modellen, for eksempel til «den lille sorte» eller til et kort skjørt og en blazer, sier Røtterud.

Mener Norge ligger etter

Da klesdesigneren Fam Irvoll hadde visning under høstens Oslo Fashion Week, kom modellene nedover catwalken med plattformsko i ulike varianter, blant annet med rosa såler.

Designeren legger ikke skjul på hvor inspirasjonen er hentet fra.

– Inspirasjonen er hentet fra Buffalo-skoene. I London har vennene mine gått med dem i to år, det er bare vi i Norge som ligger litt etter, sier Irvoll.

Irvoll foretrekker plattformskoene med flat såle, ikke de med massive, klumpete såler.

Det er også de flate platåskoene som går igjen i hennes egen kolleksjon. Irvoll kaller seg selv en tidligere Buffalo-babe, og forteller at det er en god del nittitallsnostalgi involvert.

– Jeg hadde femten par eller noe, så det er morsomt at trenden er tilbake igjen. Det blir nesten som å åpne en Pandoras eske fra røvertiden, sier Irvoll.

I likhet med Elisa Røtterud, tror også Fam Irvoll at dette vil være en trend for de spesielt interesserte.

Men Irvoll er heller ikke i tvil om at Buffalo-skoene kommer til å bli stuerene igjen, også i Norge.

– Jeg tror vi må gi det et par år. Alle hatet jo Dr.Martins-sko for seks år siden, men nå er det mange som går med dem. Allikevel tror jeg det er fashionistaene som kommer til å bruke Buffalo-skoene. Det blir nok ikke en like bred suksess som det var i 1994, sier designeren.

Elsket av motefolket

Svenskene er som regel først ute med det siste, og Robyn brakt platåskoene tilbake i rampelyset igjen.

Hun har omfavnet nittitallsstilen for fullt, og platåsko har den siste tiden vært en fast ingrediens i artistens sceneantrekk. Den svenske dj-duoen Rebecca och Fiona blir stadig avbildet med de klumpete platåskoene.

Prada har også gjort sitt for å gi skoene et popularitetsløft.

Plattformskoene gikk sin seiersgang da vår- og sommerkolleksjonen ble vist i vinter, og de fargerike skoene ble raskt observert på trendsettere som Rihanna og den norske motebloggeren Hanneli Mustaparta.

Det tok heller ikke lang tid før redaktørene i verdens største motemagasiner kastet seg over skotøyet.

Kort tid etterpå ble Prada-skoene utsolgt, og i mars måtte man sette seg opp på venteliste for å få tak i platåskoene, det skriver The Telegraph.

Relevante saker videre:

- Det er i Norge det skjer. Les mer her!

Derfor viser designerne i København. Les saken her!

Publisert: