Plus size-modell får kritikk etter å ha stått fram med anoreksi

SPISEFORSTYRRELSE: Plus size-modellen Tess Holliday sier hun har slitt med anoreksi i mange år. Her er hun i New York i 2019.

Plus size-modellen Tess Holliday (35) sier hun har hatt anoreksi i flere år. Det har hun fått kritikk for.

Selma Heiberg Hellstrand
Publisert:

Den amerikanske plus size-modellen Tess Holliday (35) snakker ut om sin spiseforstyrrelse på Twitter. Hun skriver også at hun har fått diagnosen av fagfolk.

Videre skriver modellen at hun ikke lenger skammer seg over å ha en spiseforstyrrelse.

Spiseforstyrrelse er en betegnelse på flere lidelser der tanker, følelser og handlinger i forhold til mat, kropp og vekt går utover livskvaliteten.

Vanlige symptomer på anoreksi kan være undervekt, svimmelhet, tung pust og hjertebank eller hårtap, ifølge Helse Norge.

Den overvektige modellen er kjent for å være en forkjemper for kurver, og har derfor fått en del hets etter at hun fortalte om diagnosen. Det forteller hun til TV-prgrammet «Good Morning America».

– Jeg har fått flere meldinger fra folk med anoreksi som er sinte og mener at jeg lyver, sier hun og fortsetter:

– Jeg er plus size, og jeg er en forkjemper for mangfold og større kropper, så jeg tror at folk ble forvirret da jeg sa at jeg har anoreksi.

Holliday forteller at hun har vært overvektig i flere år.

Ifølge Nettros, som er en organisasjon for de som sliter med spiseforstyrrelser, er det en myte at man må være undervektig for å ha anoreksi.

– De aller fleste med en alvorlig spiseforstyrrelse er ikke undervektige, og personer som har en spiseforstyrrelse og undervekt har to problemer, skriver psykolog Asle Halvorsen.

Halvorsen skriver at en spiseforstyrrelse handler om tanker, handlinger og følelser knyttet opp til kropp, vekt og mat og kontroll på dette, og at dette tar så stor plass at det går utover viktige områder i livet.

– Alt dette er vanlig ved en spiseforstyrrelse uansett om man er undervektig, normalvektig eller overvektig. Disse tingene tar tid og fokus. Det er til stede når man våkner om morgenen, gjennom hele dagen, før man legger seg, og gjerne også i drømmene, skriver han.

TILBEHØR

De fineste vårlige sneakersene nå

Modellen skapte motehistorie da hun som første overvektige modell ble signert med et av verdens gjeveste modellbyråer MiLK Model Management. Nå har hun over to millioner følgere på Instagram.

Hun har tidligere jobbet for Vogue Italia, Nylon Magazine og mange andre magasiner og designere, før hun fikk den gjeve kontrakt med det prestisjetunge modellbyrået.

Nå håper hun at hennes åpenhet kan hjelpe andre som sliter med spiseforstyrrelse.

– Jeg har vært lykkeligere de siste seks månedene, mens jeg har blitt friskere, enn jeg har vært i hele mitt liv, sier Holliday til «Good Morning America».

Trenger du noen å snakke med?

Mental Helse kan nås på 116 123. Kirkens SOS kan nås på 22 40 00 40.

Røde Kors samtaletilbud «Kors på halsen» er en tjeneste for barn og unge opp til 18 år, og kan kan nås på 800 33 321. Tjenesten er åpen mandag - fredag kl. 14 - 22.

Mental Helse chat: sidetmedord.no. Åpningstider: Mandag 20.00–23.00. Tirsdag 12.00–14.00. Onsdag 12.00–14.00 og 20.00–23.00. Torsdag 12.00–14.00.

Kirkens SOS: soschat.no. Åpningstider: Hver dag 18.30-22.30 og hver fredag frem til 01.30.

Alarmtelefonen for barn og unge: 116 111.

SnakkOmPsyken.no: Anonym chat-tjeneste for barn og unge (søndag-torsdag kl 15.00–21.00).

Publisert: