Alt du bør vite om historiens mest ikoniske parfymer

FAVORITTER: Chanel, Guerlain og YSL står bak parfymeflankongene som står på mange badehyller, flere tiår etter at de ble lansert. Foto: Produsentene

Noen dufter er like populære nesten hundre år etter at de ble lansert, og har forlengst fått en viktig plass i kosmetikkhistorien. Her er alt du trenger å vite om tre av historiens mest kjente dufter.

Mina Martine Lystad
Publisert:
ENKEL: Parfymeflasken til Chanel er ikke prangende, men nett og elegant. Foto: Produsenten

MinMote har tidligere skrevet om de mest kjente designerveskene, samt joggeskoene som aldri går av moten. Og også i skjønnhetsverdenen er det noen produkter som fortsatt er populære - særlig blant parfymene.

Uansett bør du ikke bruke for mye parfyme - sjekk «reglene» her!

MinMote har gått i dybden på tre av de mest ikoniske parfymene, for å gi deg alt du trenger å vite før du eventuelt velger en favoritt:

Chanel n. 5

En av de mest ikoniske parfymer gjennom alle tider er uten tvil Chanel n. 5. Når 20-tallet nærmet seg mente motedronning Coco Chanel det var på tide med en ny og mer moderne lukt for 20-tallets moderne damer.

FLASKEVESKE: Chanels enkle og elegante parfymeflaske ble også gjort om til en veske for et par år siden - her på armen til Anna Dello Russo. Foto: Getty Images

Parfymen skulle kombinere de klassiske duftene brukt av overklassen med de tyngre duftene som på den tiden var forbundet med de som drev med mer lyssky virksomhet.

Selve flaskedesignet skulle være en motvekt til datidens snirklete krystallflasker som parfymer som regel ble solgt i. Chanel selv ville at flasken skulle se usynlig ut.

Den eneste store design-endringen som noensinne har blitt gjort siden parfymen ble lansert i 1921 var når flasken skulle masseproduseres.

For å gjøre den skikket for transport måtte flasken designes i et litt tykkere glass i 1924, men siden den gang har designet på flasken aldri blitt endret.

Parfymen har en krydret og glamorøs lukt og ble tidlig omfavnet av en rekke av historiens store moteikoner. På spørsmål om hva hun hadde på seg når hun sov, svarte for eksempel Marilyn Monroe nettopp Chanel n. 5.

STILIKON: Marilyn Monroe ga Chanels parfyme god reklame da hun fortalte at hun sov med den på natten. Foto: Getty Images

Hjernen bak selve lukten var datidens beste parfymemaker Ernest Beaux. Noe av hemmeligheten til parfymens popularitet er jasmintonene i lukten som gjør den så klassisk.

SENSUELL: Parfrymeflasken skiller seg ut med sine mørke farger på baderomshyllen. Foto: Produsenten

Og salget skal fortsatt gå så det suser: Franske myndigheter påstår at det selges en flaske Chanel n. 5 hvert minutt.

Opium – YSL

Når parfymen ble lansert i 1977 skapte den først og fremst rabalder på grunn av navnet: Yves Saint Laurent ble beskyldt for å promotere og oppmuntre til stoffmisbruk. Spesielt amerikanske kinesere ble rasende. De ønsket at YSL selv skulle beklage navnet og «hans ufølsomhet for kinesisk historie og kinesisk-amerikaneres problemer».

Kontroversene og oppmerksomheten den fikk på grunn av dem gjorde derimot at salget gikk til himmels.

Også i 2001 ble det kontroverser rundt parfymen når YSL i en kampanje for Opium fikk supermodell Sophie Dahl til å slange seg splitter naken på et mørkeblått velourteppe. Med et par stiletthæler og Opium på seg da, selvsagt.

Lukten er tung og krydret og komponert av jasmin, pepper, nellik og vanilje.

KONTROVERSIELL: Designeren selv, Yves Saint-Laurent, fikk mye kritikk for navnet på parfymen. Foto: Getty Images

Shalimar - Guerlain

Guerlains klassiker ble lansert i 1925 og var inspirert av den indisk kjærlighetshistorie der den indiske keiseren Shah Jahan forelsket seg prinsesse Mumtaz Mahal.

IØYNEFALLENDE: Parfymeflasken er et smykke i seg selv. Foto: Produsenten

For å bevise sin kjærlighet dedikerte han palasset Taj Mahal til henne, og bygget også Shalimar-hagene i Lahore i Pakistan til hennes ære.

Kort fortalt: Designer og parfymeskaper Jacques Guerlain hørte historien, lot seg inspirere og laget «Shalimar». Det ble den første orientalske parfymen i historien, i følge Guerlain selv.

Lukten er en blanding av blant annet sitron, bargamot, jasmin, rose og vanilje.

Mens Chanel n. 5 i stor grad forbindes til Marilyn Monroe, har Shalimar en mer moderne kvinne knyttet til seg. Den russiske modellen Natalia Vodianova har vært Guerlains kampanjemodell siden 2009, og i 2013 dukket hun opp i den meget sexy reklamefilmen «La légende de Shalimar»:

Publisert:

Finn mer innhold om: