Motekjendisene avviser kritikken: - Promoterer ikke slanking

TV 2s moteekspert Marianne Jemtegård og stylist Hedda Skoug får krass kritikk for å promotere detox-kurer og sprøytebehandlinger på sosiale medier, men avviser tvert at de fremmer et usunt fokus til leserne sine.

detox toppbilde

SLÅR TILBAKE: TV2s moteekspert Marianne Jemtegård mener det er feil å anklage henne for å ha et usunt fokus på bloggen. Foto: Frode Hansen/VG

detox toppbilde

OPPTATT AV SUNNHET: Stylist Hedda Skoug hevder hun har hatt gode effekter av grønne juicer og vitamininnsprøytninger. Foto: Espen Braata/VG

Det er i en kommentar i VG Helg 10. januar at VG-spaltist Morten Hegseth langer ut mot norske motekjendisers omtale av grønne juicekurer og svindyre skjønnhetsbehandlinger.

«På sosiale medier virker hjernen til norske motekjendiser snart like detoxet som kroppen», skriver Hegseth.

Juice, piller og vitaminsprøyter

Blant annet kritiserer han TV2s moteekspert Marianne Jemtegårds skriverier på blogg og Instagram, hvor hun før jul skrev svært varmt om et renselsesprogram som blant annet gikk ut på at man i to dager skulle leve på kosttilskudd-piller og aloe vera-juice.

Videre nevnes kjendisstylist Hedda «Fashioncherry» Skoug , som har blogget og Instagrammet om en sponset behandling, i følge henne selv «en sprøytekombinasjon av vitaminer, kroppsskulpturering, detox og laserbehandling». Behandlingen koster ellers 4740 kroner.

Illustrasjonen som står på trykk i VG Helg, av Simen Grytøyr.
Illustrasjonen som står på trykk i VG Helg, av Simen Grytøyr.

«Så lenge bloggleserne deres føler seg utilstrekkelig, får disse to gratis produkter, og ofte betaling, for å vise hvordan du kan bruke maksimalt med penger på behandlinger som kan hjelpe deg», skriver Hegseth.

Les også:Derfor mister du brunfargen på flyet

- Aldri oppfordret til sulting

Til MinMote understreker Marianne Jemtegård at hun ikke har fått betalt for å gå på kuren og at hun selv har betalt for kosttilskuddene sine.

- Kuren er et program som en venninne hadde veldig gode erfaringer med, og som jeg derfor fikk lyst til å teste ut. Jeg har deretter valgt å dele mine erfaringer på bloggen min, siden leserne mine er opptatte av helse og sunnhet, sier hun.

- Helse er for meg på ingen måte overflatisk. Og jeg kan derfor ikke se at det er overflatisk å skrive om helse. Heller tvert imot.

At hun påvirker leserne sine til å ville slanke seg, avviser Jemtegård kontant.

- Hvis man leser bloggen min vil man se at jeg aldri på noe tidspunkt har oppfordret leserne mine til å slutte å spise. For meg har kuren utfordret meg både fysisk og psykisk, og gjort meg bedre i stand til å gjennomføre en varig livsstilsendring. Jeg har fått testet hva min kropp fungerer best med, og ved å gjennomføre planen min i julebordsesongen har jeg i tillegg fått testet selvdisiplinen min, sier hun, og understreker at en slik kur absolutt ikke er nødvendig.

- På samme måte som det ikke er nødvendig å løpe et maraton eller trene fem dager i uken. Men noen opplever økt livskvalitet ved å gjøre det. For meg har denne kuren vært et bra startskudd på en varig livsstilsendring. Og det har jeg valgt å dele med mine lesere. Jeg har full tiltro til at mine lesere selv kan vurdere hvorvidt dette kan være noe for dem. Og jeg har for øvrig kun fått positive tilbakemeldinger fra mine lesere og seere.

Unngå dufttabben:Bruker du for mye parfyme?

- Generell sunn livsstil

Kjendisstylist Hedda Skoug mener hun hadde drevet med både detoxing og vitamininnsprøytninger uansett om hun hadde blogget eller ikke.

- For meg virker det som om Morten Hegseth ikke vet helt hva han snakker om. Det er ikke sånn at jeg begynte med grønne juicer og vitamininnsprøytninger for å promotere det på bloggen, en sunn livsstil har jeg vært opptatt av lenge før den tid. Det virker som dette med detox og grønne juicer irriterer de som ikke driver med det, men hvorfor er det mer akseptert å gå på fylla enn å leve sunt?

- Men vitamininnspirøytningen er sponset – du betaler den ikke?

- Jeg betaler ikke, men jeg får heller ikke noe for å gjøre det. Jeg testet det fordi jeg visste at det ikke ville skade kroppen og har kun hatt positive effekter – mindre syk, mer opplagt og bedre hud. Faktisk vil jeg invitere Morten til å prøve det selv, så han kan lære mer før han uttaler seg om det.

At Hegseth mener at «veien er nok ikke lang fra Oslo-elitens svindyre skjønnhetsjuice til å sulte seg selv med springvann på pikerommet», mener Skoug er en helt urimelig kritikk.

- For meg handler ikke detoxing og vitamininnsprøytninger om slanking, det handler om en generell sunn livsstil. Vanligvis spiser og drikker jeg det jeg har lyst på, men det sier seg selv at det også er bra å få i deg ting med høyt næringsinnhold. Jeg har aldri oppfordret til å slutte å spise på bloggen min.

VG Helgs kommentator har i flere år vært omgangsvenn med Marianne Jemtegård. Hun var tidlig kjent med innholdet i kommentaren.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?