Jeg drakk sitronvann en måned – dette skjedde

VIDUNDERKUR? Sitron og vann skulle visstnok være alt som skulle til for å få fantastiske resultater.

En måned med vidunderkuren sitronvann har passert. Har jeg blitt den superkvinnen jeg ble forespeilet?

Elise Alexandra Gulbrandsen
Publisert:

Dette er en del av en artikkelserie i fire deler hvor MinMote-redaksjonens ansatte har eksperimentert med ulike grep for å øke velværefølelsen, for eksempel ved å sove bedre eller få renere hud.

Les hvordan det gikk å slutte med kaffe her, kjøtt her og mobilen i senga her.

Bakgrunn: I skjønnhets- og velværeverden florerer det av tips, og mange av dem liker jeg å teste. Det som skal være en av de enklere løsningene er å drikke et glass lunkent sitronvann hver morgen. Helt naturlig, koster ikke skjorta, krever ikke all verdens innsats og du skal få en hel haug av nærmest magiske resultater - perfekt! Jeg ble solgt med en gang! Dette kunne jeg holde ut.

NESTEN PARAPLYDRINK: Etter en måned med sitronvann er det ikke mye som har forandret seg. Legg merke til kviser, tappert smil og et forsøk på å gjøre sitronvannet mer festlig.

Dette sier ekspertene: Kvinnemagasinet Tara sier at sitronvannet skal opprettholde en sunn balanse i kroppen, kickstarte fordøyelsen, gi bedre ånde, styrke både immunforsvaret, hud og hår og sist men ikke minst bidra til vekttap. Nettportalen Side2 sier vidundervannet skal gi en daglig detox, være godt for fordøyelsen og roe ned en urolig mage. Magasinet KK skriver at vannet «skal få fart på fett – og proteinfordøyelsen» og at det «hjelper på hudens collagen». It-jente og blogger Caroline Skjelbred skriver at det er «en magisk start på dagen». TV 2 skriver at jeg skal «få flat mage med sitronvann». I tillegg skriver ymse kostholdsbloggere om at sitronvannet skal dempe søtsug, hindre at du blir oppblåst, gi deg renere hud og det meste annet du kan komme på av helsefordeler. De fleste henviser til «kinesisk medisin» og ernæringsfysiologer, men ingen kan vise til dokumentert effekt.

ENKELT: Sitronvann er i det minste enkelt å få til, og gir en frisk start på dagen.

Slik gikk det: Altså! Ja takk! Få det på med en gang, kjør da, sitronvann! For å kunne starte det nye året med et glass av min nye vidunderdrikk og morgenrutine kjøpte jeg inn sitroner etter å ha ledd litt av alle helsefordelene jeg visstnok skulle få. Troen på prosjektet er cirka middels.

Første januar, jeg begynner på jobb klokken 07 og starter dagen med sitronvann. Det hele er nesten komisk, men gir meg selv 100 gullstjerner i boka og et friskt klapp på skulderen. Resten av den første uken er sitronvannet en frisk start på dagen, og gir en liten vekker til meg som ikke drikker kaffe. Det virker som om kroppen setter pris på å bli med hydrert. Kvisene ser allikevel ikke ut til å forsvinne, så ingen quick fix i sikte.

Den andre uken hadde vannet (og alle tissepausene!) blitt en vane. Og, kunne jeg ane et litt mindre sukkersug og lyst på salt snacks? Tenker umiddelbart at dette er noe jeg skal gjøre resten av livet. Jeg holder i hvert fall ut helt til helgen uka uten trangen til å bare måtte spise sjokolade, smågodt og min store favoritt her i livet: potetgull.

På uke tre ble jeg syk. Hoste og forkjølelse. Altså??? Drikker ikke jeg dette vannet for å bli sjukt sunn og frisk? Neida. Ikke hadde kvisene blitt noe bedre heller. Jeg kan heller ikke si at det har virket som om det O’ store systemet har fungert bedre selv om jeg har helt nedpå med det som tidligere var flere års forbrukt av sitron på dette tidspunktet. Jeg ryker på godteriet før jeg er halvveis til helg. En aldri så liten knekk i troen her, men fortsatt klar for å fullføre prosjektet, sitronvannet smaker heldigvis nogen lunde godt.

Den siste uken følte jeg at jeg var godt inne i en vane og at jeg drakk mer vann gjennom hele dagen enn hva jeg har gjort tidligere, supert for en som vanligvis sliter med å komme seg over literen med drikke om dagen.

Har jeg spart noe? Jeg har mangedoblet forbruket på sitron, men det har ikke kostet meg så mye. Har heldigvis ikke trengt å spesialbestille enhjørningstøv på nettet, finne bær fra en fjellandsby i gokk eller tømme bankkontoen på helsekostbutikker.

Vil jeg fortsette i samme spor? Delvis. Det mest positive jeg har fått ut av å helle nedpå surt vann på morgenkvisten er at jeg rett og slett begynner å drikke vann tidligere, og derfor drikker mer vann gjennom dagen. Derfor føles heller ikke prosjektet bortkastet. Hadde sitronvann fungert på måten det blir beskrevet, hadde jeg knappest trengt noe annet. Det høres for godt ut til å være sant. Og det er det. Konklusjonen er at noen sure dråper sannsynlig ikke gjør meg til et bedre menneske.

Sitronvannet kickstarter kanskje dagen, men for min del stopper det her. Godt å være ferdig med nyttårsforsettene allerede i januar, si!

Publisert:
Elise Alexandra Gulbrandsen
Elise Alexandra er journalist i VG. Her skriver hun om mote, interiør og skjønnhet. Hun har en forkjærlighet for bruktshopping, og vil inspirere deg til å finne din egen stil.