Jeg sluttet å spise kjøtt i en måned – dette skjedde

FORBUDT: Jeg prøvde å kutte ut alle former for kjøtt, unntatt fisk, i januar for å sjekke om det hadde effekt på hud, hår og velvære-følelse. FOTO: TROND SOLBERG/VG

Det viste seg å være et ambisiøst prosjekt å kutte ut kjøtt i fire uker.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Dette er en del av en artikkelserie i fire deler hvor MinMote-redaksjonens ansatte har eksperimentert med ulike grep for å øke velværefølelsen, for eksempel ved å sove bedre eller få renere hud.

Les hvordan det gikk å slutte med KAFFE HER, MOBILEN I SENGA HER, og drikke lunkent sitronvann hver dag her.

MinMote-journalist, Thea Roll Rakeng. Foto: FREDRIK SOLSTAD, VG

Bakgrunn: Jeg spiser kjøtt i en eller annen form sikkert fem ganger i uken, og har tidligere tenkt at et måltid uten kjøtt er kjedelig og dessuten lite mettende. Samtidig vil jeg blir mer miljøvennlig, og tenkte at å kutte ut kjøtt vil være et viktig steg. Jeg spiste imidlertid fisk gjennom alle fire ukene.

Dette sier eksperten(e): Et kjapt nettsøk hevder at et vegetarisk kosthold vil gjøre huden finere og håret tykkere. Lege og hudspesialt Rolah Lønning avviser ikke påstanden. Hun sier:

– Det man vet er at hudaldring og generell hudhelse påvirkes av det man tar til seg av mat. Kjøtt inneholder mye AGEs (advanced glycation end products) eller glycotoxiner som har flere negative helseeffekter. Det å redusere kjøtt, hvert fall visse typer kjøtt, vil derfor ha en positiv effekt på huden i seg selv.

– Men hvordan vil jeg merke disse endringene?

LEI: Tunfisk til lunsj er godt det, men ikke flere ganger i uken.

– Jeg antar at noen vil merke økt fukt, og mindre utbrudd om man er plaget med det, men som sagt avhenger det av hva man spiser. Bare det å kutte ut kjøtt i seg selv vil ikke være nok til å oppnå ren hud, man må få i seg nok av det gode i tillegg.

Slik gikk det:

Meg 31. desember: Jeg kommer nok til å møte på noen utfordringer, men hvis jeg mot formodning skulle ryke på en kjøttsmell er det fordi jeg glemmer meg, ikke fordi jeg spiser det med vilje. I bunn og grunn er jo det null stress. Krysser fingrene for at huden min også bedrer seg snart. Har hvertfall fem kviser nå.

1. januar startet friskt med middagsinvitasjon til bestemor. Hva stod på menyen? Min favoritt – kjøttsuppe. Orker ikke tanken på å plukke ut kjøttet og slurpe i meg kraften med potetbiter og gulrøtter.

Den første uken går overraskende greit! Tenker at dette er noe jeg kommer til å naile og blir glad av å tenke over miljøfordelene som følger med veggis-livet. Blir faktisk småkvalm av å tenke på at folk dytter i seg uante menger kjøtt hver dag. Tunfisk er jo like godt, liksom. Er stolt av meg selv.

LIDER: Her står jeg på kjøkkenet hos bestemor og steker entrecôte til resten av familien på en mørk søndag i januar.

Angriper første helg med sjelden optimisme på matfronten og lager pizza til kjæresten og meg selv. Glemmer meg et lite sekund og putter en skinkebit i munnen mens jeg danderer kjærestens pizza. Får panikk og slenger meg over vasken og spytter den ut. Fjoh, det var nære på!

Uke to er i gang for fullt, men motivasjonene er dalende. Er allerede lei av tunfisk, laks og grønnsaker og drømmer om et stort stykke kjøtt. Når det er sagt føler jeg at huden min er finere enn på lenge. Har håret mitt blitt tykkere?

Kjøttsuget gir seg ikke utover uken, og plutselig får jeg lyst på de rareste ting som jeg aldri spiser ellers. «Hadde vært så godt med Dijon-marinert økologisk kyllinglår i ovnen med sprøtt skinn på toppen eller lammecarré i dag»… sier jeg til kjæresten mens jeg slurper i meg blomkålsuppe for n'te gang til middag.

Uke tre er i gang. Huden min er renere enn på lenge og jeg får kommentarer på at håret mitt har mer volum og dessuten er lengre enn vanlig. Er hos en venninne og glemmer at jeg ikke spiser kjøtt der jeg sitter og gafler i meg pasta med kjøttsaus. Blir frustrert og får dårlig samvittighet. Jeg som klarte meg så bra.

GRØNT: En typisk lunsj i januar.

Endelig er siste helg her, men hva i h****** skal jeg spise? Føler livet mitt er fattigere uten kjøtt. Har fått den største kvisen på lenge (tilfeldig?) og går på en smell på McDonalds natt til søndag hvor jeg riktignok ber om McFish, men får McChicken. Spiser den med god samvittighet og benytter samtidig anledningen til å smake på kjærestens doble cheeseburger. Nå er jeg mildt sagt fucked.

Følger på med taco med karbonadedeig på søndag, samt spekeskinke og pølser som en del av middagen på mandag. Runder av med en kyllingsalat på jobb 31. januar. Føler meg rebelsk, og det smaker herlig.

Er litt skamfull for at jeg faktisk ikke klarte meg i fire uker uten kjøtt. Bedringen av huden og håret var tydeligvis ikke nok i seg selv.

$$: Det var rimeligere å kutte ut kjøtt i ukedagene, men ikke i helgene da jeg kjørte på med dyre, franske oster, fylte oliven og fersk luksusfisk.

Vil jeg fortsette i samme spor? Jeg har definitivt blitt mer bevisst, og kommer nok til å fortsette med kjøttfrie dager for miljøet og velværes skyld. Innimellom.

Tidligere stod det to steder i teksten at artikkelforfatteren spiste vegetarisk da hun spiste fisk. Det er feil og er nå rettet opp i.

Publisert: