Det er høysesong for loppemarked, og er du heldig kan du gjøre et skikkelig kupp som varer. MinMote har fått stylist og moteblogger Caroline Skjelbred til å dele sine beste loppis-tips.
Loppemarked er ikke bare trendy, det er også en miljøvennlig form for shopping. I Norge er det typisk tidlig høst og vår som er høysesong for loppis, mens det i utenlandske storbyer stort sett alltid er et loppemarked å finne.
Her ser du en oversikt over loppemarkeder i hele landet.Stylist i ELLE og moteblogger Caroline Skjelbred elsker å handle på loppemarked, og noen av hennes mest kjære plagg er «second hand».
Hun har delt sine beste kjørerregler med MinMote:
1. Kom tidlig
På loppemarked er det ikke som i kjedebutikkene, hvor de har tjue eksemplarer av samme plagg. Her er det førstemann til mølla, og vil du være sikker på at du har fått med deg alt, må du stille først i køen.
- Å komme tidlig er bra av flere grunner, da er det også mindre folk og lettere å speide ut godsakene – og ikke minst ta seg tid til å prøve, sier Skjelbred.
Sjekk ut MinMotes ultimate guide
2. Tenk prøve-vennlig
På loppemarked er det som regel ikke prøverom, så prøvingen må du gjøre blant stativer og folk. Derfor kan det være lurt å gjøre det så enkelt som mulig for seg selv.
- Trange bukser med stretch og en enkel topp er perfekte å prøve i. Da kan du slenge kjoler over toppen, og shorts og skjørt over buksen uten å blotte deg, sier Caroline.
Slik ser du om en veske er fake eller ekte
3. Vær besluttsom
Å gå på skattejakt på loppemarked kan være en tidkrevende øvelse, særlig hvis du ikke aner på forhånd hva du ser etter. Har du en mental handleliste går det gjerne fortere - og ikke minst et budsjett.
- Jeg mener at man ikke behøver å bruke lang tid på shopping, enten så liker man det man ser, eller ikke. Man blir bare sliten i hodet av å gå rundt i mange timer og titte, prøve og kanskje holde av, for deretter å gå tilbake for å kjøpe det, sier hun.
4. Se etter dette:
Klassikerne
Ettersom brukt er mye billigere enn nytt, kan loppis være en ypperlig anledning til å investere i klassiske plagg av god kvalitet. Skjelbred mener blant annet du bør se etter en skinnjakke.
- Da kan du sikre deg en helt unik skinnjakke som er brukt og derfor enda kulere enn de du får i butikken, sier hun.
Sjekk vårens største trender i denne oversikten.
Kjoler
- Eller se etter søte blomstrete kjoler. Da kan man også variere litt på størrelsen - et belte gjør sitt for at kjolen blir trangere rundt midjen i etterkant hvis den er for stor, fortsetter stylisten.
Belter og vesker
Blant de beste kuppene Skjelbred har kjøpt brukt, er belter og clutchvesker.
- Det fine med belter er at de er lette å prøve, plus de updater en kjole eller et antrekk lett på én-to-tre! Clutcher er også en secondhand-favoritt, da kan du få helt unike vesker som ingen andre har, sier Skjelbred, som også sparer på kimonoer.
Skal du på vintage-shopping i New York, bør du sjekke denne guiden.
5. Se etter feil
Sjansen er liten for at du finner et plagg som er hundre prosent perfekt i stand på loppemarked, og er det store flekker som ser ut som de ikke går bort, bør du droppe kjøpet. Ellers mener Skjelbred hull og flekker ikke nødvendigvis er noen krise.
- Hull kan man bare fikse, og noen flekker går jo ikke bort, men man kan jo se an plagget. En lekker aftenkjole er ikke så fantastisk med flekker på, men en røff skinnjakke kan faktisk se enda kulere ut med noen flekker, sier hun.
Slik tar du best vare på veskene dine
6. Dropp dette:
Selv om Skjelbred elsker bruktshopping, er det visse plagg hun aldri ville kjøpt på loppis. Tommelfingerregelen er at intime plagg og plagg det har blitt svettet mye i, bør unngås.
- Undertøy ville jeg ikke kjøpt brukt, eller sokker, badetøy og treningstøy, slår hun fast.