MineSommerperler: Elisa Røtterud

Hun tilbringer helst sommeren på tinder og i telt, og bestiger topper de fleste bare drømmer om iført fargerike antrekk. Men det er én uteaktivitet som ikke frister friluftsprinsessen Elisa Røtterud.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

I spalten MineSommerperler snakker vi med inspirerende folk fra hele landet om deres ferieperler. Nok en sommer med norgesferie står for tur, og vi er på utkikk etter de beste tipsene.

LIVSSTIL

Mine Sommerperler: Silje Økland

For Elisa Røtterud er Jotunheimens majestetiske tinder et sommerparadis. Journalisten, eventyreren og historiefortelleren elsker vakre kjoler og fine sko, men tilbringer mer enn gjerne sommeren i et svett telt med vin på dunk iført funksjonelle plagg.

Hun har alltid noen gøyale plagg med i bagasjen, da.

Her forteller Røtterud om sine sommerperler, tips, minner og hva hun pakker med i bagen når Jotunheimens topper skal erobres.

– Hei, Elisa. Hva er dine planer for sommerferien? 

– I sommer vil jeg finne gode opplevelser, morsomme øyeblikk og herlige følelser. Det er min største ferieplan. Av reisemål blir det en tur til Lofoten, Stryn, Jotunheimen og Nordmarka. 

I Lofoten skal jeg være med noen hyggelige marinebiologer og bo på seilbåt. Her skal jeg være med å seile, klatre og rydde strender. Til mat skal jeg fiske og trenger vi mer, blir det dumpster diving. Jeg har aldri gjort det i Lofoten, og det blir interessant å se hva en finner i søpla der. Vi kaster for mye! Og siden vi er inne på strandrydding, husk sporløs ferdsel i sommer!!

– Fortell om dine sommerperler, eller et sted i Norge du er glad i å være på sommeren. 

– Jeg er veldig glad i Hurrungane i Jotunheimen. Det ligger sørvest i Jotunheimen, og inkluderer Skagastølstindane, Styggedalstindane, Dyrhaugstindane, Maradalstindane, Austanbottstindane, Soleibotntindane med flere. Her liker jeg å tinderangle og slå opp teltet. I sommer drømmer jeg om å sove på Skagastølsryggen. Det er en ubeskrivelig artig og mektig opplevelse. 

– Hva er den beste måten å starte dagen på der?

– Min sommerperle er under teltduken. Jeg får en herlig frihetsfølelse og tilstedeværelse av å ligge i telt. Så den beste måten å starte dagen kan være hvor som helst! Men jeg sier ikke nei til at det er vindstille, soloppgang, jeg forbereder kaffe og ser et vakkert landskap gjerne med fjell rundt meg. 

– Hvordan ser en perfekt sommerdag ut?

– Den perfekte sommerdagen er å bruke kroppen og gjerne unne seg en premiering etterpå. Gjerne i form av å ligge flat på liggeunderlaget og nyte utsikten for så å tilberede en deilig middag over brenneren. Har det vært utspilt melkesyre eller endorfiner, er det kjekt med en klunk også. 

– Hva er de beste severdighetene på sommerferien din?

– De beste severdighetene er der en smiler, er til stede og har det fint. Jeg liker også å finne skatter. I flere år har jeg samlet på hjertesteiner og jeg har i dag en stolt kolleksjon av seks stykker i fem til ni kilos klassen, 20 stykker i 0,5-fire kilos klassen og så flere boller med småhjerter. Eller småstein som enkelte vil kalle det. Men for meg er dette skatter – og jeg ler høyt og blir glad hver eneste gang jeg finner en!

– Hva er din favorittrestaurant i området rundt Jotunheimen?

– Det må jo uten tvil bli på Turtagrø Hotell! Her unner jeg meg et alltid et herlig måltid etter en langvarig rangletur eller dager i telt. En kveld for et par år sia, søkte jeg jobb der som ryddegutt, og jeg tilbød meg å rydde hele matsalen gratis som test, men hotellsjefen sparket meg etter ti minutter. Jeg egnet meg visst best til å skravle og søle, noe som jeg fortsatt ikke har glemt. Jeg øver meg i smug. 

– Hvilken butikk må du alltid innom?

– Denne sommeren pusser vi opp, så jeg har oppdaget en ny verden av butikker. Butikker for fliser og kraner. Gulv og maling. Det har tatt litt lufta ut av meg. Bokstavelig talt. Så jeg er bare på vindusshopping i sommer. Jeg kommer nok til å sikle utenfor butikken til Jimmy Choo, så beklager i forkant merkene utenfor vinduet. Men butikker jeg må innom er matbutikken, polet, bakeren.

– Hvor er det deiligst å bade? 

– Jeg er dessverre ikke så glad i å bade. Jeg har aldri forstått den gleden av å hoppe uti i et iskaldt vann. Og jeg synes det er veldig leit, for jeg vil også være med i badegjengen! Men hadde du sendt meg til Mosambik eller Maldivene – da skulle jeg plasket rundt som en lykkelig delfin. 

– Hva pakker du i kofferten på sommerferie? 

– Jeg pakker mest i Ikea-poser, sekk og vanntette kompresjonsposer. Og her har jeg alt av utstyr og bekledning. Jeg blir kreativ av å ha litt humor eller noe uforutsigbart med i basecamp. I år blir det en marokkansk kaftan i reggae-farger med et Burberry-tørkle på hodet og Birkenstock. Ett år kledde jeg meg ut som fjellpioneren og forbildet Therese Bherteau, og det var ikke like komfortabelt å kose seg iført et vadmelsskjørt med blondebluse og stråhatt. 

– Hvordan ser det perfekte sommerantrekket ut på sommerferie i Jotunheimen?

– Det perfekte sommerantrekket skal være funksjonelt, bestå av pakkbare, bærekraftige materialer, og ha en frisk fargepalett i enten oransje eller Yves Klein-blått. 

– Det beste stedet å ta en kaffe eller drink?

– Utenfor teltet, selvfølgelig!

– Finnes det en skjult perle man må oppleve rundt Jotunheimen? Hva og hvorfor?

– Vi har utallige skjulte perler i Norge! Og ofte er de rett foran nesen på en. Se for eksempel Galdhøpiggen, Norges tak. Hit går de fleste i et enormt brelag på hundre personer, selvsagt med grei avstand. Liker en å gå i kø, er jo det supert! Men ved siden av Galdhøpiggen, ligger Vesle Piggen, og dette fjellet stråler like lokkende på sin plass, og gir like god utsikt som storebroren. Men siden Vesle Piggen er 100 meter lavere enn Galdhøpiggen, vil få besøke den. 

– Ditt beste sommerminne fra Jotunheimen?

– Siden vi er inne på Galdhøpiggen, pleier jeg å sove der en natt i løpet av juni måned for å nyte solnedgangen og soloppgangen. Det er alltid en artig tur, med litt for lite søvn, men med maks nytelse og glede. Eller da jeg tok Norges sju høyeste fjell på sju dager- for et artig eventyr! Eller da jeg var på Storen i februar i minus 20 grader med en herlig gjeng. Eller da jeg sov på Styggedalstind og hadde den villeste campspotteren. Eller.. - jeg elsker Jotunheimen.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge