På sosiale medier virker hjernen til norske motekjendiser snart like detoxet som kroppen.
Vi har lagt bak oss et år i den grønne juicens tegn. Gjennom hele 2014 har en rask tur på Instagram vært en infernalsk reise i mote- og skjønnhetseksperters mas om at grønn detoxjuice er svaret på all verdens problemer. Det til tross for at veldokumenterte forskningsrapporter fastslår at detox har omtrent null helsegevinst.
Kommentaren er opprinnelig skrevet for VG Helg 10. januar 2015.
Men grønn juice er bare en liten brikke i det gigantiske puslespillet som prakkes på oss fra de som hevder å vite alt om trender og velvære.
MinMote.no - Norges største motesideTV 2s moteekspert Marianne Jemtegård er blant dem som mener du skal drikke grønne juicer og rense kroppen, på motefagspråket bedre kjent som detoxing. Og hun er en ivrig forkjemper.
Før jul lot hun til overmål den grønne juicen hvile, og anbefalte heller leserne sine å slutte å spise.
«Vi fråtser så mye i vår kultur», mente Jemtegård, og påpekte at dersom leserne hennes sluttet å spise i ni dager i desember, så ville de vise en symbolsk takknemlighet for det privilegerte livet de allerede har. Videre skrev hun:
«I helgen startet jeg derfor på Forever Livings Kickstart-program, hvor jeg de første to dagene kun skulle «spise» et ferdig oppsatt program med kosttilskudd i pilleform (blant annet med næringsrik bipollen) og aloe vera gel (som er en juice som man drikker). Og vann. Masse, masse vann. Når sultfølelsen blir for sterk, knasker jeg på cherrytomater og klementiner.»
På Instagram hashtagget og reklamerte Jemtegård også for genseren og armbåndet som ifølge henne gjorde detoxen komplett, og etterlot seg dermed rikelig med spor slik at leserne kunne gjøre nøyaktig det samme som henne.
Omtrent samtidig la hele Norges kjendisstylist «Fashioncherry», Hedda Skoug, ut en Instagram-post der det så ut som om hun hadde havnet på sykehus med en alvorlig sykdom. Men neida. Hun følte seg bare litt ufresh.
Med hendene lagt i bandasjer. mens en sykepleier satte nåler i henne, poserte Skoug for kamera og noterte: «Dagen derpå» – før hun presiserte at behandlingen var en sprøytekombinasjon av vitaminer, kroppsskulpturering, detox og laserbehandling. Samtidig promoterte hun både salongen og pleieren som hjalp henne.
Denne Instagram-oppdateringen fikk noen av leserne til å skrive «I LOVE IT», mens en annen påpekte at hun syntes synd på Skoug som utsettes for så massivt press i en bransje hvor kravet til å se bra ut aldri gir seg.
Jeg tok en telefon til stedet som Hedda Skoug promoterte for å høre hvor mye en slik behandling koster. Svaret: 4740 kroner.
Det ironiske er at Jemtegård, Skoug og andre moteeksperter omtaler sine sponsede skjønnhetsbehandlinger i en kontekst med særdeles personlig ladede tekster, der de prøver å gjøre det maksimalt overfladiske til noe nært og viktig.
Men sannheten er at hverken Jemtegård eller Skoug slutter å spise fast føde frivillig eller ligger i en sykeseng på Instagram fordi de har sett lyset og vil hjelpe oss stakkars nordmenn. Det er motsatt:
Så lenge bloggleserne deres føler seg utilstrekkelig, får disse to gratis produkter, og ofte betaling, for å vise hvordan du kan bruke maksimalt med penger på behandlinger som kan hjelpe deg.
At moteeksperter som nok blir ansett som «heldige» fra naturens side, tar så mange behandlinger, må gjøre det forvirrende å være ungjente i dag. Veien er nok ikke lang fra Oslo-elitens svindyre skjønnhetsjuice til å sulte seg selv med springvann på pikerommet.
Jemtegård og Skoug omtales som moteeksperter både av meg og andre i norsk presse. Det må vi kanskje slutte med. For en ekspert lar seg ikke kjøpe.
Av godt voksne damer burde vi forvente at hissige skjønnhetsbehandlinger legges på Instagram-hylla, til fordel for litt selvrespekt. Men det spørs om å gå i seg selv gir like mange Insta-likes som å gå på gjennomsponset detox.
VG Helgs kommentator har i flere år vært omgangsvenn med Marianne Jemtegård. Hun var tidlig kjent med innholdet i kommentaren.