Sy-feberen herjer, men hvor skal du starte? MinMote har snakket med tre norske sy-influencere som deler sine beste råd til hvordan du kommer i gang.
Om du er blant dem som har lyst til å sette i gang med et nytt håndarbeidsprosjekt, er ikke alltid lett å vite hvor man skal starte. Blir det mye trøbbel i begynnelsen kan det også være lett å miste motivasjonen når du først kommer i gang.
MinMote har derfor spurt tre norske sy-influencere om deres beste råd til nybegynnere.
– Vær nøye fra starten
Kristin Vaag (30) har kun drevet med søm i tre år. Etter å ha deltatt i «Symesterskapet» på NRK, har hun delt sine prosjekter på Instagram. Der vil hun inspirere andre til å sy og få et mer bærekraftig forhold til klær og mote.
Hun forteller til MinMote at man sparer seg for mye tid og energi ved å være nøye fra starten av.
– Om man er nøye med måling, klipping og å sette knappenåler, blir det mye lettere og resultatet blir mye penere. Det ferdige produktet blir også mye bedre om man tar seg tid til å bruke strykejern og presse alle sømmer underveis, sier Vaag.
– Det er viktig å huske på at om du syr til deg selv, er det ingen som skal se innsiden av plaggene du lager uansett. Så ikke bry deg så mye om det ikke blir perfekt på innsiden av de første plaggene du lager, det kommer seg med tid og erfaring.
Vaag mener at en av de åpenbare fordelene med å sy egne klær er at hun får unike plagg ingen andre har, og som hun føler seg vel i.
– I tillegg gir sying meg en mestringsfølelse, sier hun og legger til:
– Klær man har laget selv er jo også bærekraftig produsert, og det gir en god følelse å vite at man bidrar til en litt grønnere klesbransje.
Vaag sier at også hun kan miste piffen i ny og ne, særlig når hun syr feil. Det som da hjelper i de fleste tilfeller er å legge fra seg prosjektet i noen timer før motivasjonen kommer tilbake.
– Om jeg syr noe veldig krevende og går i stå, hender det at jeg tar en pause hvor jeg syr noe enkelt, som en scrunchie eller lignende.
Begynte å sy som 12-åring
Silje Storebø er 16 år gammel og går sitt første år på videregående skole. Hun har alltid hatt en interesse for håndarbeid, og jobber i en hobbybutikk i Sandnes. På sin Instagram-konto deler hun sine syprosjekter og har et stort fokus på redesign.
Julen 2015 fikk Storebø sin første symaskin, og allerede som 12 åring begynte hun å sy egne klær.
– Jeg er selvlært og har brukt mange timer på YouTube. I dag er det å sy terapi for meg, hvor jeg får koblet av og kun være med meg selv.
I likhet med Vaag mener også Storebø at det å sy egne klær gir en større frihet, fordi man selv kan velge hvilken passform og farge plagget skal ha.
– Det hender ofte at jeg går i butikker og finner fine plagg. Så slår det meg at det er jo kjempeenkelt å sy selv. Da stikker jeg heller til gjenbruken, finner et nydelig stoff og syr plagget selv.
– Hva har du gjort de gangene du har mistet motivasjonen?
– Når jeg er motløs og vi gi opp hele syprosjektet, hjelper det å se tilbake på ting jeg har laget før. Da tenker jeg med meg selv: «Dette har jeg fått til før – da må jo dette også gå fint». Det som kan være positivt med å miste motivasjonen, er at du blir mer løsningsorientert.
Storebø forklarer til MinMote at man burde ta sjanser og prøve seg fram.
– Om man vi sy en bukse, så prøv å sy en bukse. Den trenger jo ikke være super-fancy med lommer og glidelås, men kan sys av et enkelt mønster.
– Blir glad i klærne jeg har sydd
Da Anneli Strand (22) var 19 år gammel, ønsket hun seg en topp som hun ikke kunne finne noe sted. Derfor bestemte hun seg for å lage en selv. Tre år senere står hun bak klesmerket by:ilennA hvor hun selv står for design og sying av alle plagg.
For Strand har det å sy blitt en øyeåpner for hvor mye arbeid det ligger bak klær.
– Jeg blir mer glad i klærne som jeg har sydd selv, og bruker de derfor ofte. I tillegg har det gjort at jeg har fått opp øynene for hvor lang tid det faktisk tar å lage et plagg, og derfor tar jeg et mer gjennomtenkt valg hvis jeg først skal kjøpe meg et nytt plagg.
Strand anbefaler nybegynnere å ikke begynne med noe alt for avansert, da man lett kan miste motivasjon om det ikke blir slik man forestilte seg.
– Da unngår man at det virker alt for omfattende og at man mister interessen og gir opp. Når du er i gang, og har blitt litt kjent med maskinen, ville jeg prøvd meg på noe mer avansert og lagd et plagg man virkelig drømmer om.
Her er sy-influencernes beste råd til hvordan komme i gang:
• Kast deg ut i det!
Det er lurt å ikke vente for lenge med å prøve seg på de litt mer kompliserte tingene. Om drømmen er å sy en kjole, kan man fort bli demotivert av å sy putetrekk og gardiner. Kjøp oppskrift på plagget du har lyst til å sy og prøv deg frem. Eventuelle feil kan rettes opp med litt tålmodighet, og det er ikke så farlig om man ikke gjør alt etter boken. På YouTube finnes det masse gode tutorials og videoer.
Man kommer langt med en rimelig symaskin, en god stoffsaks, strykejern, knappenåler, målebånd og noe tekstil å sy i. Skal man prøve seg for første gang, kan det være en idé å låne en symaskin av en venn eller et familiemedlem. Har man en symaskin som kan sy rett frem, sikksakk og knapphull, har man det man trenger. Når det kommer til stoff, finnes det mye billig og fint i gjenbruksbutikker. Det kan også være en idé å redesigne plagg eller andre tekstiler du allerede har.
• Start med solide stoffer
For å gjøre det lettest mulig for deg selv er det lurt å starte med stoff det er lett og håndtere. Ikke velg de aller tynneste eller tykkeste stoffene. Velg heller noe som er enkelt å jobbe med som for eksempel lin eller bomull.