Fem kvinner: Derfor er min sommerkropp topp

UNIKE KROPPER: Malin Nesvoll Vangsnes, Elizabeth Lingjærdet, Camilla Lorentzen, Christina Fraas og Uzoma Ifejilika er glad i kroppen de har. Foto: Privat

Fem ulike kvinner med fem unike kropper om hvorfor de bærer kroppen sin med stolthet – og hvorfor du har all grunn til å gjøre det samme.

Åsa H. Aaberge
Publisert:

Vi har alle en kropp som er helt unik. Noen er korte, andre lange. Noen har flat rumpe, andre brede hofter. Uansett hvordan vi vrir og vender på det er vi helt ulike og unike. Men én ting er felles for oss alle: kroppen vår fortjener å bli båret med stolthet.

Som en hyllest til mangfoldet av kropper og oppfordring om å bære den kroppen du har med stolthet og komfort, har MinMote snakket med fem norske kvinner om hva som gjør deres kropp topp.

NYHETER

Angelica ble født Benjamin: – Man må lære å elske seg selv

Elizabeth S. Lingjærde (59)

Elizabeth er personlig trener og kostholdsveileder. Hun er i sitt livs beste form i en alder av 59 år. – Som små barn elsker vi vår egen kropp. Det intuitive og lekende forholdet vi hadde til den da vi var små bør vi finne tilbake til, sier hun.

Elizabeth viser stolt frem kroppen sin. Foto: Hild Andresen Bergère

– Hvilket forhold har du til kroppen din?

– For meg er kroppen min både jobb og fritidsinteresse, eller rettere sagt; lidenskap. Den er i ferd med å bli litt gammel, men det er bare så vidt utenpå, i form av slappere hud. Det er det eneste jeg misliker med den. Jeg har det tross alt bedre med meg selv enn på mange år. Som små barn elsker vi vår egen kropp. Det intuitive og lekende forholdet vi hadde til den da vi var små bør vi finne tilbake til.

– Hvorfor du er glad i den, hva gjør din kropp topp?

– Jeg er i mitt livs toppform i høy alder. Nå er jeg stolt av hvor sterk, utholdende og proporsjonert jeg er blitt med hard og målbevisst trening og riktig kosthold. Jeg elsker å utfordre meg selv i flott natur, og kroppen min kan brukes til det aller meste. Det betyr offpiste i alpene, vindsurfing, lange fjellturer til fots og på ski, eller dans i ulike varianter. Det skal mye til for å slite meg ut! Dessuten er det aldri noe problem å finne klær som passer, inkludert de som har ligget 20 år i klesskapet. Det er herlig!

– Kroppen er en mirakelmaskin, sier Elizabeth. Foto: @supermygg1

– Hvilke tanker eller erfaringer om kroppen vil du dele, som kan hjelpe andre?

– Hvis man har begrensninger og smerter som gir dårligere livskvalitet, er det bra å innrømme det, deretter finne årsaken og sette seg et konkret mål om å gjøre noe med det. Kroppen er din viktigste investering, fordi du lever med den 24/7. Det betyr at den er en evig kilde til enten vondt eller godt.

– Som PT og kostholdsveileder har jeg møtt mange som sliter. Jeg ser at alle kan endre livsstil med ditto livskvalitet, hvis de bare vil hardt nok. Kroppen er en mirakelmaskin, og du finner alltid en aktivitet du kan trives med. Bruk gjerne paralympicsutøvere som rollemodeller. De beviser hvor ekstremt tilpasningsdyktig og fleksibel kroppen vår er. Kan de kan du.

Christina Fraas (30)

– Er det ikke absurd at kropper kan være trendy? Kroppen er strengt talt ikke en genser du kan bytte ut etter sesong og trendbildet! Fu*k det, sier Christina Fraas, bedre kjent som Kirsebærhagen i sosiale medier.

Christina har lenge hatt et godt forhold til kroppen sin. Foto: Kristine Slyngstad

– Hvilket forhold har du til kroppen din?

– Fra ung alder har jeg hatt et godt forhold til kroppen min. Selv om det periodevis har vært en liten indre kamp å ikke påvirkes av «trender». På 1990 og 00-tallet var det for eksempel Kate Moss og «heroin chic» som var trenden. Jeg har aldri vært lang, tynn eller «rett» slik motebildet idealiserte da. På grunn av min tidligere dansekarriere har jeg alltid vært en kraftplugg!

– Det har nok hjulpet i oppveksten å være oppslukt av en hobby som handler om hva man kan få til med kroppen fremfor fokus på hvordan den ser ut. Og er det ikke absurd at kropper kan være trendy? Kroppen er strengt talt ikke en genser du kan bytte ut etter sesong og trendbildet! Fu*k det.

– Hvorfor du er glad i den, hva gjør din kropp topp?

– Som barn syntes jeg tynt englehår, regulering og blank hud var fint. Hvorfor? Fordi ingen hadde fortalt meg at det var «stygt» ennå. På litt samme måte forsøker jeg å ha skylapper for skjønnhetsidealene utenfra og dyrke min egen idé om hva som gjør meg fin.

– De fleste kompleksene våre er tillærte! Jeg liker godt mine egne proporsjoner og at jeg er sterk. Kroppen min kan ta meg med på fjelltur, snowboard og svømmetur i havet. Det er så sykt luksus, og ikke en selvfølge. Fine klær og glitrende bikinier gjør meg også mer komfortabel i egen kropp, istedenfor å gjemme meg bort vil jeg heller rope «HERE I AM».

– Alle kropper er sommerkopper, om det er sommer og du eksisterer. Punktum. Foto: Kristine Slyngstad

– Hvilke tanker eller erfaringer om kroppen vil du dele, som kan hjelpe andre?

– Tror det er en velkjent følelse for flere å se seg selv som et «før» prosjekt, hvor man venter på å bli «etter». Altså, at man venter på å bli sitt «beste selv» før man unner seg å leve sitt beste liv. Dersom du sparer på klær som ikke passer – gi dem bort! Kjøp fine klær som passer. Skulle kroppen din forandre seg en gang, så finnes det nye klær.

– Hvor mange ganger har du sett på noen andre og tenkt stygge tanker om kroppen deres? Antageligvis sjelden. Vi har alle nok med oss selv! Vær snill med deg selv. Noen ganger betyr det å bevege kroppen mer og drikke nok vann. Andre ganger betyr det å bestille pizza og gi faen i «burde». Alle kropper er sommerkopper, om det er sommer og du eksisterer. Punktum.

Camilla Lorentzen (31)

Camilla jobber som influencer og innholdsskaper. – Jeg elsker ikke kroppen min fordi den ser deilig ut, men fordi den er deilig å leve i, sier hun.

– Hvilket forhold har du til kroppen din?

– I dag er forholdet mitt til kroppen min veldig godt! Som alle andre har jeg selvsagt dager hvor jeg føler meg mer og mindre flott, men jeg vet at dette sitter i hodet og at hvordan jeg ser ut tross alt er noe av det minst interessante med meg.

– Hvorfor du er glad i den, hva gjør din kropp topp?

– Jeg er vel først og fremst glad i den fordi den fungerer, og fordi jeg liker å bruke den! Jeg elsker å trene, gå, løpe, svømme, le og hoppe, og elsker at jeg har en kropp som kan gjøre alle de tingene. Jeg elsker ikke kroppen min fordi den ser deilig ut, men fordi den er deilig å leve i.

– Hvilke tanker eller erfaringer om kroppen vil du dele, som kan hjelpe andre?

– Jeg tror mange kunne hatt godt av å reflektere litt rundt hvor det vanskelige forholdet til kropp egentlig stammer fra, og hvor mye sannhet det egentlig ligger i de tankene vi har om kroppen vår. Vi har så lett for å godta at de tankene vi har er absolutt sanne, og bruker ikke så mye tid på å reflektere rundt hvor tankene egentlig kommer fra, noe som også gjør det vanskelig å endre på disse!

– Tenker du ofte at du er tykk, stygg, for stor eller for liten? Vel, da er det kanskje på tide å ta et lite oppgjør, finne ut hvor tankene kommer fra, hvilke handlinger du gjør hver eneste dag for å opprettholde disse tankene og ta noen grep for å komme ut av den vonde spiralen.

Noen gode tips på veien er:

– Omgi deg med mangfold! Følg forskjellige kontoer på Instagram, oppsøk plattformer hvor ulike kroppstyper representeres og utfordre ditt eget syn på skjønnhet.

– Bruk kroppen din! Jo mer du kjenner at kroppen kan gjøre for deg, jo lettere er det å trives i den.

Uzoma Ifejilika (28)

Uzoma jobber som modell, miljøarbeider og basketballspiller. – Hvorfor jeg er glad i den? Det må jo være fordi den er min, sier hun om kroppen sin.

Uzoma har lært seg å elske kroppen sin. Foto: Privat

– Hvilket forhold har du til kroppen din?

– Har endelig begynt å elske den.

– Hvorfor du er glad i den, hva gjør din kropp topp?

– Hvorfor jeg er glad i den? Det må jo være fordi den er min! Det var en periode jeg ble mobbet på grunn av hvordan kroppen min så ut! Stor rumpe og pupper, men jeg lærte meg i ettertid at det jeg faktisk hadde er noe mange nå opererer seg til for å få, så kan si jeg var «blessed».

– Hvilke tanker eller erfaringer om kroppen vil du dele, som kan hjelpe andre?

– Kroppen er din! Hvis noen mobber deg for hvordan den ser ut betyr det kanskje bare at det er noe de ikke liker ved sin egen kropp.

Malin Nesvoll Vangsnes (31)

Malin jobber som påvirker, foredragsholder og prosjektleder i Mental Helse Ungdom. – De siste årene har jeg lagt slankingen på hyllen og heller jobbet med å like kroppen min akkurat som den er.

– Jeg prøver å ha fokus på at uansett størrelse og fasong er jeg fortsatt den samme gamle Malin. Foto: Guro Lepperød

– Hvilket forhold har du til kroppen din?

– Jeg og kroppen min har hatt et anstrengt forhold siden puberteten. Fra første strekkmerke var jojo slankingen i gang. Siden da har jeg vært opp og ned i vekt utallige ganger, gjennom «livsstilsendringer» som ikke har vært bærekraftige, kjærestekilo som har kommet snikende, en depresjon som stjal matlysten, «feirenårtinggårbra»-spising, trøstespising og ingen spising. Men uansett størrelse, har forholdet til kroppen vært like anstrengt. Så de siste åra har jeg lagt slankingen på hyllen og heller jobbet med å like kroppen min akkurat som den er. Lært meg å ikke definere min verdi og suksess gjennom utseende og buksestørrelse.

– Jeg prøver å ha fokus på at uansett størrelse og fasong er jeg fortsatt den samme gamle Malin, som jeg veit vennene mine setter pris på og som familien min elsker. Med samme humor, humør, kunnskap og kulhet.

Malin har jobbet med å like kroppen sin for slik den er. Foto: Guro Lepperød

– Hvorfor du er glad i den, hva gjør din kropp topp?

– Det jeg er mest glad i ved kroppen min er at den er frisk! At den kan utføre alle oppgaver jeg ber den om og at den spiller en stor rolle i å oppfylle alle mine rare ideer og påfunn. I tillegg er den myk og god og kose med, har jeg hørt.

Publisert:
Åsa H. Aaberge
Journalist @asa.aaberge