Den grønne juicen av stangselleri blir fremmet som en mirakelkur, men eksperter mener at det absolutt ikke er en vidunderdrikk.
En grønn bølge av stangsellerijuice skyller over Norge og Instagram-verden.
Trenden har sin bakgrunn fra «Medical medium»-forfatteren Anthony Williams, og han hevder juicen har flere effekter.
Etter hans oppskrift ble delt på Gwyneth Paltrows nettsted Goop, har grønn «mirakeljuice» laget av stangselleri virkelig blitt trendy i influencer-kretser. Williams Instagram-konto har nå over 1,7 millioner følgere, og han fremmer gjerne andre forkjempere for sellerijuice og deler før- og etterbilder av de påståtte effektene.
Nå er trenden også nådd Norge, og stadig flere kaster seg på stangselleri-bølgen.
Hevdes å ha mange effekter
Blant dem som fremmer juicen tyngst er det Oslo-baserte juiceselskapet The Juicery. De har blant annet promotert grønn sellerijuice ved å sende ut spesiallagede flasker til forskjellige influencere.
Og skal vi tro det vi leser på Instagram er det ikke måte på hvilke helsefordeler det skal ha å drikke 4,7 desiliter ren sellerijuice på tom mage hver morgen.
I et skriv selskapet har laget står det at juicen «er stappfull av næringsstoffer» og blant annet «kan bidra til bedre fordøyelse av maten du spiser utover dagen». I tillegg skal sellerijuicen, ifølge selskapet, kunne ha innvirkning på å redusere inflammasjon, vektnedgang, forbedre fordøyelsen, redusere oppblåsthet, eksem og psoriasis, bekjempe infeksjoner, forebygge mot urinveisinfeksjon, bekjempe akneutbrudd, forebygge mot høyt blodtrykk, senke høyt kolesterol, forebygge mot magesår og til slutt beskytte leverhelsen.
– Skikkelig drøyt
Populariteten og fremmingen av den grønne «mirakeljuicen» får ernæringsbiolog Lise von Krogh til å reagere. Hun har også skrevet et eget innlegg om sellerijuice på nettsiden Bramat.
– Det er skikkelig drøyt hva enkelte påstår at sellerijuice skal virke mot. Det er nemlig ikke gjort noen forskning på effekten av sellerijuice og hvor mye du bør drikke for å oppnå de omtalte helsegevinstene. Det er ikke grunnlag for å si alt dette, sier hun til MinMote og påpeker at kommersielle aktører ikke har lov til å komme med helsepåstander som ikke er godkjent og at det per i dag ikke er noen godkjente helsepåstander for selleri.
Geologer slakter krystall-trenden
Anne Irene Migliosi, presseansvarlig i The Juicery, forteller at de lanserte sellerijuice på fredag, fordi de merket en etterspørsel etter nettopp denne juicen. Migliosi mener ikke at de markedsfører på feil premisser.
– Vi skriver i notisen, som gikk ut til noen utvalgte influencers sammen med en smaksprøve, at sellerijuicen kan ha innvirkning på, men det er ikke noe vi påstår eller slår fast. Sellerijuice er trendy og sunt, derfor tror jeg dette er noe de ønsket å dele med sine følgere, skriver hun i en e-post til MinMote og fortsetter:
– Vi mener heller ikke at dette er direkte reklame, da notisen er mer en morsom lapp som ble sendt med juicene. Vi skriver blant annet at den ikke smaker spesielt godt, men at den er bra for deg fordi den er 100 prosent ren, proppfull av vitaminer, kaldpresset og inneholder ingen tilsetningsstoffer. Ingen som mottok smaksprøver har blitt betalt for dette, presiserer hun.
Ernæringsbiolog von Krogh mener de som fremmer juicen selv har blitt påvirket.
– Jeg vil si at de snakker om ting de har lite greie på. Juicen ser helt nydelig ut, og det i seg selv gjør at det er Instagram-vennlig. Selv om mange influencere snakker varmt om effekten av sellerijuice, så er dette ikke forskningsbasert. Gode studier må til for å bevise potensiell helseeffekt. Å dele disse påstandene er villedende og feilaktig informasjon.
Vil gjøre grønnsaker mer tilgjengelig
Migliosi fra The Juicery forteller at deres fokus er at det er en sunn juice. Stangselleri er kjent for å være kalorifattig og kilde til både vitamin K, folat, vitamin C og kalium, ifølge Bama.
– Overordnet er det anbefalt av helsemyndighetene å spise minimum 500 gram frukt og grønt hver dag. Vi ønsker å bidra til å gjøre frukt og grønt enklere og gøyere for vår målgruppe, sier Migliosi.
The Juicery og «Medical Medium» råder kundene sine til å drikke 4,7 desiliter sellerijuice på tom mage hver morgen.
– Vi syns det er en god måte å kickstarte dagen med masse gode vitaminer. Dette kan man også gjøre med alle våre andre grønne juicer. Alle burde være flinkere til å «drikke grønnsaker» både morgen og kveld.
Von Krogh påpeker imidlertid at sellerijuice kan ha noen negative effekter, som for eksempel å øke ømfintligheten for sol, og i visse tilfeller føre til at man blir lettere forbrent eller får utslett, særlig dersom du får juice på huden eller drikker store mengder.
Mulig placeboeffekt
Om du likevel vil drikke sellerijuice anbefaler ernæringsbiologen å bruke en maskin som også får med seg alt kostfiber og drikke sellerijuice i moderate mengder. På den måten kan det fint inngå i et ellers sunt og variert kosthold. Hun mener også at man ikke skal se bort fra en viss placeboeffekt.
Von Krogh får støtte av Monica Hauger Carlsen som har doktorgrad i ernæring og er førsteamanuensis ved avdeling for ernæringsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
– Hva man synes er godt å drikke om morgenen varierer fra person til person. Synes noen det er godt med sellerijuice så er jo det fint, men jeg håper de inkluderer det i en frokost som også består av andre matvarer, sier hun.
Hun trekker frem at det er et variert og hovedsakelig plantebasert kosthold som er assosiert med god helse, og at man bør spise mange ulike typer grønnsaker, frukt bær og belgvekster for å få et variert inntak av næringsstoffer.
– Hvorfor tror du denne juicen nå har blitt trendy?
– Det har kanskje blitt trendy fordi folk kan oppleve det som en utfordring å spise sunt og nok frukt og grønnsaker hver dag. Da kan slike løsninger være lette å ty til i en travel hverdag, sier Carlsen.
MinMote har tidligere undersøkt hvor sunt det er å gå på juicedetox. Se resultatet her: