Unngå dufttabben: Bruker du for mye parfyme?

Parfyme kan gi deg en deilig hint av god lukt, men bruker du den feil kan den forvandle deg til en luktbombe til sjenanse for de rundt deg.

parfyne

Eau de Perfume fra Elie Saab i duften Le Perfum.

parfyne

Eau de Perfume fra Byredo i duften Black Safron.

De fleste av oss har vært der; fanget i en heis, et møterom eller (verst av alt) et fly, med en person som har sprayet seg over snittet mye med favorittduften. Og uansett om man har på seg den dyreste, diggeste eller fste parfymen i hele verden - det er krise om det blir for mye.

Men hvor mye er egentlig for mye - og hvor mange parfymedusjer kan man tillate seg av favorittparfymen? MinMote har laget den ultimate bruksanvisningen.

Les også: Sjekk Camilla Pihls freshe rouge-triks

REGLER: Selv om parfymen din lukter godt, skal du ikke spraye mer enn én eller to ganger. Foto: Getty Images
REGLER: Selv om parfymen din lukter godt, skal du ikke spraye mer enn én eller to ganger. Foto: Getty Images

Forskjellig intensitet

I parfymeverdenen skiller man gjerne mellom flere ulike typer, og mest kjent er følgende:

  • «Parfum»: Den mest luksuriøse og rene varianten med høy andel duftoljer, som gjerne kommer på en liten flaske som du kun skal påføre noen dråper av.
  • «Eau de perfum»: Inneholder litt mindre andel duftoljer, men er fortsatt intens. Rimeligere enn en ren «parfum». (Bildene øverst i saken er i denne kategorien).
  • «Eau de toilette»: Inneholdert rundt ti prosent duftoljer, og lukter derfor mildere enn de to andre. Den er også rimeligere, og den kanskje mest populære sorten.
KAN FORSVINNE: Mange påfører parfyme på håndleddene. Ulempen er at duften kan forsvinne når du vasker hendene dine i løpet av dagen. Foto: Getty Images
KAN FORSVINNE: Mange påfører parfyme på håndleddene. Ulempen er at duften kan forsvinne når du vasker hendene dine i løpet av dagen. Foto: Getty Images

- Aldri på brystet

Sissel Hill er hudpleier og makeup-artist ved Gimle Parfymeri i Oslo, og gir daglig kunder råd om bruk av parfyme. Hun forteller at man gjerne «mister» luktesansen for sin egen parfyme når man har brukt den en stund.

- Derfor tror man at man lukter mindre enn man gjør, mens de rundt deg kjenner duften din akkurat like sterkt. En tommelfingerregel er derfor å bruke like lite når du nærmer deg slutten av parfymeflasken som når den er nyåpnet, forklarer hun.

Få også med deg disse sminketipsene:

Videre sier Hill at ren «parfum» aldri skal på klærne, og at det generelt er lurt å påføre parfymen nydusjet og naken.

SJEKK REAKSJONER: Per Sundnes mener man må ta hensyn til de rundt seg når man bruker parfyme. Foto: Hallgeir Vågenes/VG
SJEKK REAKSJONER: Per Sundnes mener man må ta hensyn til de rundt seg når man bruker parfyme. Foto: Hallgeir Vågenes/VG

- Aldri spray midt på brystet. Håndleddene er en klassiker, men faren er at vi vasker hendene så mange ganger at duften forsvinner.

- Les signalene

Når det kommer til parfyme på jobb, mener skikk og bruk-ekspert Per Sundnes at det viktigste er å lese signalene fra folk rundt deg.

- Parfyme er like ille som svettelukt hvis det blir for mye - helt forferdelig. Derfor må man se på folk i nærheten om de reagerer, og for all del spørre hvis man er usikker. «Lukter denne parfymen litt sterkt?» er helt innafor å spørre om, sier Sundnes, som har skrevet boken «Chic og bruk i storbyen».

- Personlig synes jeg det er helt greit å si ifra til kolleger hvis det lukter for mye, men jeg er jo cirka 1.30 meter høy, nordlending og homofil, og da føler jeg alt er lov, ler han.

Sundnes mener videre man bør skaffe seg to parfymer; én til fest og én til hverdags.

- Det kan gjerne være den samme duften, men da bør du skaffe deg en lett variant til hverdagene, og en mer intens duft, gjerne en «eau de parfum», til kvelden.

Fortsatt usikker på hvordan du skal bruke parfyme? MinMote har summert opp de viktigste kjørereglene for parfymebruk:

  • Spray bak i nakken eller under knærne.
  • Ett til to spray eller én dråpe er som regel nok til hverdags.
  • Ha én hverdagsparfyme og én festparfyme
  • Se på folk rundt deg og spør hvis du er usikker på om du lukter for mye. Ta hensyn til sensitive kolleger!

Les også:10 ting du ikke visste om maskara

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?