Mine­Sommerperler: Silje Økland

SILJES SOMMERTIPS: Lofoten-baserte Silje Økland sitter på gode tips fra den populære feriedestinasjonen.

– Det å flytte til Henningsvær er det beste jeg har gjort for meg selv.

Malin Gaden
Publisert:

I spalten MineSommerperler snakker vi med inspirerende folk fra hele landet om deres ferieperler. Nok en sommer med norgesferie står for tur, og vi er på utkikk etter de beste tipsene. Heldigvis har vi fått med Lofoten-baserte Silje Økland, som deler sine favoritter fra en av Norges mest populære feriedestinasjoner.

Økland flyttet først til Oslo for å studere til å bli sykepleier, men ble ferdig med studiene i hovedstaden i fjor.

– Da sommeren nærmet seg kjente jeg at jeg var mer ute i naturen enn jeg var hjemme, og det føltes som et tiltak å komme seg ut i naturen i Oslo. Jeg var i Lofoten i mai i 2020, og i juni bestemte jeg meg. Jeg ville komme nærmere naturen. Det å flytte til Henningsvær er det beste jeg har gjort for meg selv.

LIVSSTIL

MineSommerperler: Marie Murstad og Camilla Abry

– Hva er dine planer for sommerferien?

– Jeg har ikke lagt noen store planer. Det har vært en hektisk vår, så fridagene skal nytes med gode venner, gå turer i midnattssolen, campe med bål på sene sommerkvelder med god mat, og kanskje få surfet litt mer om skulderen spiller på lag. Den har en tendens til å gå ut av ledd, så tar det med ro på den fronten.

– Ellers er planen å ta en tur til familien på Vestlandet. Til slutt, men ikke minst, er planen å dra innom Oslo en tur for å hilse på gode venner der også. I korte trekk er denne ferien laget for gode minner og gode venner.

– Hva er den beste måten å starte dagen på i Lofoten?

– Jeg jobber som sykepleier i Svolvær, som er en cirka 25 minutter å kjøre fra meg. Før solen hadde kommet for fullt tilbake i vår, var det flere morgener jeg kjørte rundt syv om morgenen på vei til jobb. Månen var stor, mens morgensolen hadde begynt å farge himmelen oransje/rød. Rundt meg var fjellene omringet av snø, man kunne høre bølgene som danset oppover fjæren og måkene som sang.

– Jeg kjørte ikke forbi en eneste bil, og det eneste jeg hadde til selskap var naturen. Det, noe så enkelt, er den beste morgenen i Lofoten fordi det er så rått. Så vil jeg absolutt si at den beste måten å starte fridager på er med ski på beina, med gode venner, for å gå på topptur. Så jeg teller allerede ned til vinteren kommer igjen.

– Hvordan ser en perfekt sommerdag ut i Lofoten?

– En sommerdag kan kjennetegnes med at du blir varm i ansiktet, men går med strikkegenser fordi vinden tar tak av og til. Som regel er de beste turene de man tar på kvelden, når midnattssolen virkelig får vist seg fra sin beste side. Møte venner, ta en øl eller tre, spise god mat og senere ta en tur, er som regel det vi gjør. Eller kjøre ut for å surfe. Livet her er så spontant fordi folkene elsker å gjøre ting sammen. Vi nyter alt sammen.

– Hva er de beste severdighetene?

– Det er så utrolig mye man kan gjøre. Å dra på en overnattingstur til Værøy, ribb-tur ut i havet, spekkhuggersafari, eller å gå turer i kveldssolen. Lofoten byr på så utrolig mye. Man kan ta en dagstur til Skrova eller holde seg mer lokalt. Man kan klatre Svolværgeita – det har jeg gjerne lyst til å gjøre. Det er absolutt på min bucketlist! Mulighetene er uendelige om man sjekker opp på nettet etter det man ønsker, sier Økland og legger også til noen tips dersom din neste Lofoten-tur skulle bli til vinteren:

– Er du her på vinteren, så ville jeg absolutt tatt en guidet topptur. Topptur i disse fjellene er noe helt annet! Førjulseventyret i Henningsvær er utrolig vakkert og varer hele desember frem mot jul.

– Hva er dine favorittrestauranter i området?

– Jeg har brukt store deler av lønnen min på Klatrekafeen i Henningsvær. Gode venner, god mat og hyggelig selskap har gjort kafeen og restauranten til et fast møtested. Fiskesuppen anbefales virkelig. Den gir meg vann i munnen av å bare si det. Kokkene som jobber der lager utsøkt mat – og det oser kjærlighet til mat fra tallerken!

– Ellers liker jeg veldig godt Fiskekrogen som ligger litt lenger bort i gaten. Jeg har alltid spist skrei og kveite der – det er aldri et dårlig valg! Trevarefabrikken har en fantastisk pizzakokk som lager de beste pizzaene, så når de har det, da løper jeg bort dit og nyter et måltid der. Sakura Lofoten, den nye sushirestauranten i Svolvær, har akkurat åpnet og jeg har vært der tre ganger allerede. Tror det sier sitt!

– Hvilken butikk må du alltid innom?

– Små butikker er virkelig essensen av Lofoten! De har selvfølgelig kjedebutikkene, men som regel handler jeg på nett om jeg må ha noe spesielt. Ellers har jeg blitt mye flinkere til å handle lokalt, og en av butikkene jeg liker veldig godt er Min i Henningsvær. De tar inn alt fra Levis, Patagonia og andre merker. De har utrolig mange fine skatter. De har akkurat åpnet en ny vintagebutikk, Min Vintage, med klær hentet fra London, Paris og andre storbyer!

– Er det ett merke jeg bruker så å si daglig, er det Haddock. Det drives lokalt og støtter kvinnelige arbeidere i Nepal, hvor også alt lages. Du får nydelige luer og pannebånd – mens du hjelper andre! Anbefaler virkelig en tur innom butikken deres i Henningsvær.

– Hvor er det deiligst å bade i Lofoten?

– Nå spør du en som ikke er så kresen på hvor man bader – bare så lenge det er vann! Som regel går jeg bare rett ut fra steinene, men om jeg virkelig skal slå på stortrommen, drar jeg til noen av strendene rundt.

– Jeg synes stranden på Eggum er vakker, i tillegg til Hauklandstranden, selvfølgelig. Rørvikstranda mot Henningsvær er også et fast badested. Fra Trevarefabrikken kan man også bade. Der har de i tillegg en sauna som man kan leie. Litt dyrt, men om man går sammen en gjeng kan det fort bli gøy!

– Hva bør man pakke i kofferten om man skal til Lofoten?

– Mitt beste tips er å pakke «alt». Aldri undervurder at Lofoten ligger i Nord-Norge og at været kan skifte på et blunk. Derfor trenger man både bikini, fjellsko, joggesko og sandaler. Som regel er det ikke uhørt å ta en badetur på vei hjem fra fjelltur, så det å være spontan og ha småting i bilen er lurt! Deretter kommer det jo helt an på hva man tenker med turen til Lofoten, om man skal telte, gå turer eller bare være her. Pakk praktisk og komfortabelt! Livet her oppe føles lettere og mindre «glamorøst», så legg høye hæler igjen hjemme.

– Hvordan ser det perfekte sommerantrekket ut i Lofoten?

– Shorts, strikkesokker, sandaler og strikkegenser på den ene siden. Og sommerkjole med noen sneakers og en collegegenser over på andre siden. Keep it simple!

– Hvor er det beste stedet å ta en kaffe eller drink?

– Lysstøperiet i Henningsvær har en god og stor kopp med kaffe eller kaffe latte som jeg liker å ta på dager jeg ønsker å ta det med ro. Ute på Unstad har de også en kafé som jeg anbefaler om man skal surfe. De har gode boller, kaffe og andre matretter. NORD i Henningsvær har servert mange drinker før corona, og spesialiserer seg på drinker med utsøkte smaker. Og så har du min favoritt: Pink Gin Russian på Klatrekafeen en lørdagskveld med god musikk og venner.

– Finnes det en skjult perle man må oppleve?

– Selv om det er et stykke ut og ikke så veldig skjult, ville jeg anbefalt Reine og å gå Reinebringen. Det er nydelig natur, flere turer i området og fine kafeer omkring. Jeg ville også anbefalt å ta en tur til Hauklandstranden. Nydelig, hvit sandstrand med mange turforslag rundt om. Mannen ligger rett ved, blant annet.

– Det finnes mange skjulte perler i Lofoten, og jeg blir bedre kjent med naturen og stedet for hver gang jeg går ute. Selv om man gjerne ønsker å gå steder som ikke er så veldig kjent for turisme og ikke gå med så mange andre, har vi som bor her vært flinke til å oppfordre de som kommer på besøk til å behandle Lofoten som det det er – vårt hjem. Gå turer som allerede er tråkket opp, gjerne gå turene som allerede er godt kjente for folk, og etterlat stedene like fine når man drar.

– Lofoten er i seg selv en skjult perle som lenge har kun vært en fiskeribygd. De siste årene har turismen forandret seg og spesielt etter corona kom. Å ta vare på naturen og dens skatter er noe jeg har følt er blitt enda viktigere nå som hele nasjonen har funnet sin elsk på å gå fjellturer. Det er så fantastisk – men det kommer med ansvar.

– Har du et spesielt sommerminne derfra?

– Mitt fineste sommerminne (til nå!) er absolutt alle turene vi har gått. Jeg fikk besøk av en venninne som jeg tok meg med på turene jeg har skrevet over, og å se hvor glad hun ble av å være her gjør at man blir enda mer glad i Lofoten. Å sette pris på hverdagen og at det valget jeg tok om å flytte hit er det beste valget jeg har tatt.

– Et annet sommerminne er når hele gjengen er samlet og vi koser oss etter en lang dag ute. Om det så bare er på stranden med noe snacks, og bare ligger og hører på musikk til bølgeskvulp.

Publisert:
Malin Gaden
Malin er journalist i VG. Hun skriver saker innenfor MinMotes kategorier interiør, skjønnhet og mote, men har også stor interesse for å utvikle nye ideer og konsepter for merkevaren.

Finn mer innhold om: