Studie: Slik bør du vaske klærne dine

VASKERÅD: Ny studie viser at et vakseprogram på 25 grader er mye mer skånsomt for klærne dine og miljøet. Foto: iStockphoto

Hvis du skal ta best mulig vare på klærne dine bør du vaske på lave grader og i færre minutter.

Ingeborg Aspeli
Publisert:

En studie fra University i Leeds i England viser at det er best for klær og miljøet at vi vasker både kortere og kaldere.

– Vi vet hvor miljøskadelig det er med bruk- og kastkulturen, men vi vet også at forbrukere mener at klær kan miste passform, mykhet og farge etter mindre enn fem vask. Det betyr at de vil mest sannsynlig kvitte seg med klærne før de er utslitt, sier forskeren Lucy Boyton ifølge pressemeldingen om hvorfor de gjennomførte studien.

Hver vask i vaskemaskin frigjør hundretusenvis av mikrofiber – små tråder som blir spylt ned i avløpet og ender opp på strender eller i havet.

– Å vaske kortere og kaldere vaskeprogrammer er en enkel måte å holde klær unna søppeldyngen, fortsetter forskeren.

KLÆR

Slik shopper du mer bærekraftig

Men blir det rent?

Studien viser at hvis man vasker på 25 grader i 30 minutter istedenfor 40 grader i 85 minutter så får klærne mindre fargetap, det førte til mindre farging på annet tøy og betydelig færre mikrofibre havnet i vaskevannet.

Men blir det rent? Forsker ved OsloMet, Kirsti Laitala, støtter opp under studien.

– Det er flere faktorer som bidrar til hvor ren klesvasken blir i tillegg til temperatur: Mengde og type vaskemiddel, mengde vann, mekanisk bearbeiding og tid. De nye vaskemidlene vasker også bedre i lavere temperaturer enn de gamle, sier hun til forskning.no.

Laitala, som har forsket på tekstiler siden 2001, utdyper til MinMote at det er litt mer komplisert enn bare ren eller uren, fordi det finnes forskjellige typer smuss og ulike måter å evaluere renhet som for eksempel flekker, lukt, bakterier og hvithet.

– Stor andel av klesvasken vil bli tilstrekkelig ren ved vask på 25/30 grader, men det er selvfølgelig unntak som vil ha nytte av høyere temperaturer. Man må også huske å vaske i høy temperatur i ny og ne for å forebygge at bakterier starter å gro i vaskemaskinen, sier hun.

Laitalas beste tips fra et bærekraftig perspektiv er å spare på strøm, ikke bruke unødvendige mye vaskemidler og ta vare på klærne slik at de varer lenger.

– Derfor er det fint å evaluere om tekstilen faktisk trenger vask, eller om det holder å lufte klærne eller fjerne en flekk i stedet for å vaske hele plagget. Flekker er best å fjerne når de er ferske og før de får satt seg i stoffet.

Hun råder også til å vente med vasken til du kan fylle vaskemaskinen.

– Da blir det totale strømforbruket mindre (og litt sjeldnere jobb med klesvask). Tørketrommel bruker som regel mer strøm enn vaskemaskin, så det er bedre å hengetørke klærne dersom det er mulig. Det er også noen materialer som tåler dårlig å bli trommeltørket. Når det kommer til vaskemiddel må du gjerne velge en med miljømerking, ikke overdoser.

VIL DU HOLDE DEG OPPDATERT PÅ MOTE?

Følg MINMOTE PÅ INSTAGRAM for å få daglige oppdateringer og inspirasjon!

Publisert: