Nikoline og Sebastian: – Ikke sikkert at vi hadde vært sammen uten terapien

SNART FIREBARNSFORELDRE: Nikoline og Sebastian går mot strømmen og får straks sitt fjerde barn på fem år.
SNART FIREBARNSFORELDRE: Nikoline og Sebastian går mot strømmen og får straks sitt fjerde barn på fem år. Janne Møller-Hansen / VG

Nikoline Anundsen (29) og Sebastian Solberg (33) er på mange måter et AS opphøyd i annen med felles karriere, snart fire barn, hus og hytte. Hvordan er det å være hverandres nærmeste på alle plan i livet?

– Kooom inn, ljomer det fra andre etasje i eneboligen på Bestum i Oslo.

Influencerparet Sebastian og Nikoline har akkurat levert Noelle (5), Bailey (3) og Penelope (1,5) i barnehagen. Nå er de i ferd med å gjøre seg klar for intervju.

– Jeg kan ikke ha på meg den her, jeg får den ikke igjen, roper Sebastian fra et av parets klesrom.

Han kommer ut i en lyseblå dressbukse med halve glidelåsen og knappen åpen. Han forsvinner inn i garderoben igjen.

– Åh, yes! Her er en til. Jeg hadde jo kjøpt to, en litt større og en mindre. Det var bra, ler Sebastian.

Nikoline, som er høygravid med parets fjerde barn, smiler og rister på hodet.

Hun har bachelor i ernæring, mens Sebastian har en mastergrad i Media Management.

– Lever dere begge to 100% av å være influencere?

– Ja, jeg gjør det. Og så har jeg noen klienter som jeg følger opp hver måned, svarer Nikoline.

Sebastian jobbet tidligere for David Eriksen i Eccentric People, men for litt over ett år siden sa han opp og startet for seg selv.

Nå er han influencer og markedskonsulent for ulike selskaper og jobber også som TV-regissør.

– Men hovedinntekten min er «influencing». Det er ingen annen jobb hvor man kan tjene så mye penger på en så enkel måte, det må jeg være ærlig å si.

STOLT: – Det er ikke alltid så lett å bli tatt seriøst når man er 10 år yngre enn alle foreldrene i barnehagen, og jobber som influencere. Men jeg er veldig stolt av hva vi har fått til, sier Sebastian.
STOLT: – Det er ikke alltid så lett å bli tatt seriøst når man er 10 år yngre enn alle foreldrene i barnehagen, og jobber som influencere. Men jeg er veldig stolt av hva vi har fått til, sier Sebastian. Janne Møller-Hansen / VG

Venter baby nummer fire på fem år

Nikoline var på backpacking med noen venninner 2013 da hun møtte Sebastian gjennom felles venner i New York. Noen år etterpå fant de tonen i Oslo, og i 2018 kom parets første barn, Noelle.

– Fordi jeg er adoptert selv har ønsket om biologiske barn vært spesielt sterkt. Ikke fordi adopsjonen min var vanskelig, men jeg har alltid hatt lyst på barn. Det paradoksale er jo at jeg tidligere har fått beskjed fra en lege om at det kan bli vanskelig på grunn av sædkvaliteten min. Det viste seg å være feil da, ler Sebastian.

Åtte dager etter fødsel var Nikoline tilbake på skolebenken for å fullføre bachelorgraden sin. Siden den gang har søskenflokken vokst til tre, og familien eier både hus og hytte.

I november i 2022 stilte da Nikoline stilte i en knallrosa gjennomsiktig kjole på Elle-gallaen med en synlig kul på magen, begynte ryktene å svirre om en fjerde baby.

I midten av desember delte de babynyheten til sine til sammen over 100.000 følgere.

Mens fødselstallene i Norge er historisk lave, og norske kvinner aldri har fått så få barn, er 29-åringen Nikoline straks klar for sin fjerde fødsel på fem år.

– Hvor kommer ønsket om mange barn fra?

– Jeg har alltid hatt lyst på mange barn. Mamma har en video av meg fra da jeg var liten hvor jeg sier at jeg skal få meg en minibuss så alle barna mine kan sitte på. Og det har vi jo fått nå, sier Sebastian.

– Jeg er fra en søskenflokk med fire, så jeg har alltid hatt høy terskel for bråk og kaos hjemmefra. Det har jeg skjønt etter at jeg har blitt mamma selv. Nummer fire, jeg vet liksom ikke hvordan vi endte der, sier Nikoline og ser på samboeren.

ALT KLART: Det har ikke vært nødvendig å kjøpe så mye nytt til babyen som får tre eldre søsken, forklarer Nikoline.
ALT KLART: Det har ikke vært nødvendig å kjøpe så mye nytt til babyen som får tre eldre søsken, forklarer Nikoline. Janne Møller-Hansen / VG

– Det er bare å si det, nummer tre var vi uenige om. Jeg følte ikke at det passet, og Nikoline var uenig. Så det var en vanskelig greie vi måtte gjennom som familie og par. Men jeg er veldig glad for at det ble sånn. Det er den beste diskusjonen jeg noen gang har tapt.

Begge to er glade for at barna er såpass tette. Ingen av dem vil være småbarnsforeldre i 40-årene.

– Ja, vi er ferdige nå. Jeg har en spiral liggende og skulle egentlig sette inn den etter nummer tre. Jeg var så ferdig med å være gravid da. Men så bestemte vi oss for at hvis jeg ble gravid en gang til i løpet av ett år, så var det bare å kjøre på.

– Nå bruker jeg den lange spiralpakken som støtte i skaftet til et par støvletter. Så den har en funksjon i livet mitt, men den ble aldri satt inn.

SPIRAL SOM SKOSTØTTE: Spiralen som egentlig skulle settes inn etter baby nummer tre, brukes nå til å holde skaftet på en støvlett oppe. Kanskje den settes inn etter fjerde fødsel, sier Nikoline.
SPIRAL SOM SKOSTØTTE: Spiralen som egentlig skulle settes inn etter baby nummer tre, brukes nå til å holde skaftet på en støvlett oppe. Kanskje den settes inn etter fjerde fødsel, sier Nikoline. Janne Møller-Hansen / VG

Betalte barnehagen med «swipe up»-annonser

Både Nikoline og Sebastian forteller at de har hatt sine tvil om dette er riktig karrierevei å gå for dem som enkeltpersoner, par og familie.

Når man velger å stikke hodet frem, er det ikke alltid det blir mottatt positivt.

– Det som er kjipt er at vi må tåle mye dritt, og i perioder man ikke har det så bra selv så er det heavy å skulle leve av å vise seg frem og være glad. Men, vi er veldig heldige som kan tjene godt med penger på denne måten når vi har små barn i tillegg, sier Sebastian.

– Det gir oss en enorm fleksibilitet i hverdagen til å først og fremst være foreldre. De siste årene har vi fast vært rundt to måneder i Marbella hele familien, hvem er det som kan gjøre det?

– Da Sebastian sluttet i sin faste jobb for noen år siden og jeg var i mammaperm med Bailey, sto vi der og skulle plutselig betale barnehagen med «swipe up»-annonser på Instagram. Da fikk jeg nesten en eksistensiell krise. Herregud, hva er det vi driver med, tenkte jeg da, sier Nikoline.

– Hvorfor tenkte du det?

– Samfunnet i dag er bygget opp etter en plan om at man skal gå på skole, studere, ta en mastergrad, få en god jobb og så få barn. Jeg begynte helt i motsatt ende med å bli gravid mens jeg var student. Og plutselig sto vi der som foreldre med et ordentlig voksenliv, samtidig som vi spurte hverandre: Hva skal du legge ut i dag, da? Hun ler.

– Men nå har vi klart å leve av dette fullt og helt i noen år, så det har jo gått bra.

ENEBOLIG: Nikoline og Sebastian er ikke helt sikre på hvor de vil bo og virkelig slå rot i fremtiden. Akkurat nå bor de i en enebolig rett utenfor Oslo sentrum.
ENEBOLIG: Nikoline og Sebastian er ikke helt sikre på hvor de vil bo og virkelig slå rot i fremtiden. Akkurat nå bor de i en enebolig rett utenfor Oslo sentrum. MinMote

Det har aldri vært et uttalt mål å jobbe sammen, men tanken om et felles jobbprosjekt har alltid vært et samtaleemne.

Nå driver Nikoline og Sebastian en podkast sammen, samarbeider om oppdrag for ulike merker, og tar bilder og filmer hverandre daglig til Instagram og TikTok.

De har også samarbeid med separate merkevarer hver for seg, og driver hvert sitt firma. Hytta på Norefjell som de nylig kjøpte er penger de kun har tjent på å være influencere.

– Både Nikoline og jeg er veldig glad i å bruke penger på shopping, så nå som vi har kjøpt oss hytte og fått mer lån så er det nok bra at pengene går til noe annet enn Chanel, sier Sebastian.

– Hvor mye kan dere dra inn på en måned, da?

– I januar og februar har jeg tjent null. Jeg synes det er viktig å få frem. Januar og februar er planleggingsfaser hvor ofte lange kontrakter skrives under, sier Nikoline og blir avbrutt av samboeren:

– Nå rører du, og bruker altfor lang tid til å komme til poenget. Det er alt fra null kroner til en halv million i måneden brutto. Det er det det er. Noen måneder er helt sinnssyke, og noen er skikkelig dårlige, sånn er det.

– Ja, sånn er det, medgir Nikoline.

– Låner dere noen gang klær og vesker?

– Nei, vi kjøper alt selv. Vi kunne sikkert brukt pengene våre på noe mer fornuftig, men det er sånn vi gjør det.

Tåler å stå i kritikk

– Hva er fordelen med å leve sammen og jobbe sammen?

– Det er at vi er veldig fleksible og kan gjøre akkurat hva vi vil. Noen perioder er det mye jobb, mens andre ikke. Vi har også en større forståelse for hverandres hverdag, det er en stor fordel, sier Nikoline.

– Ulempene, da?

– Til tider kan det være utfordrende fordi det er jo ingen hemmelighet at et parforhold kan by på utfordringer. Andre kan krangle og bli enige om å snakke sammen igjen etter jobb på kveldstid, mens for vår del så starter jobben med en gang barna er levert i barnehagen. Så det kan bli litt intenst i perioder. Vi er sammen veldig mye mer enn de aller fleste par.

– Men det liker jeg egentlig veldig godt. Noen ganger kan det være vanskelig å skille mellom å være kolleger og kjærester i forhold til konstruktive tilbakemeldinger, men det funker som regel. Nå som vi har podcasten og jeg er høygravid, kan jeg be Sebastian klippe og ferdigstille episoden mens jeg legger meg på sofaen og fortsetter å lage organer. Det kunne jeg jo aldri sagt til en kollega på en arbeidsplass, sier Nikoline og ler.

Sebastian synes det er viktig å kunne vise at man fortsatt kan leve livet sitt, dra på fest og se bra ut selv om man er en sliten småbarnsforelder. Det er ikke sånn at livet kun leves gjennom barna og at alt er på deres premisser hele tiden, forklarer han.
Sebastian synes det er viktig å kunne vise at man fortsatt kan leve livet sitt, dra på fest og se bra ut selv om man er en sliten småbarnsforelder. Det er ikke sånn at livet kun leves gjennom barna og at alt er på deres premisser hele tiden, forklarer han. Janne Møller-Hansen / VG

Med over 100.000 følgere til sammen hender det at et og annet nettroll sniker seg inn i innboksen eller i kommentarfeltet.

Et bilde av at sønnen deres har på seg storesøster sin kjole, Sebastians åpenhet om at han er adoptert og x-antall handleposer fra luksusbutikker er nok til å sette både innboks og kommentarfelt i full fyr.

– Når vi velger å være så personlige og åpne som vi er, så velger vi også å bli kritisert. Jeg synes som regel det går bra, men når jeg har gått gjennom tøffe perioder på privaten synes jeg det er mer utfordrende å takle. Ved noen spesifikke hendelser som jeg ikke vil gå mer inn på, så har det ført til at jeg har måttet ta noen ekstra timer hos psykologen min. Drapstrusler er heavy, sier han.

– Stigmatiserende «å bare være influencer»

Det har nylig vært en debatt om hvorvidt barn skal være en del av merkevaren du selger som influencer på sosiale medier.

Nikoline og Sebastian har ved flere anledninger postet bilder av barna i reklamesammenheng, og sier de står støtt i den avgjørelsen.

– I de reklamene barna våre har vært avbildet i, så har de fått penger satt inn på sparekontoene sine. De pengene gjør at vi kommer til å kunne hjelpe dem med å kjøpe leiligheter når de blir 18 år, så jeg tror ikke at de kommer til å synes det er kjipt å ha vært med i noen reklamer når de sitter der og eier leiligheter. Jeg vet at mange vil ha dette til å være en dødssynd, men så lenge man er bevisst og ikke overdriver, tenker vi at det er greit, sier Sebastian.

Det er likevel noen bilder de har delt tidligere som de ikke hadde lagt ut igjen.

– For fem år siden hadde vi 500 følgere hver på Instagram, og da delte vi jo bilder først og fremst til familie og venner. Underveis som følgerne har vokst har vi gjort vurderinger, og det tror jeg ikke vi er ferdige med, sier hun.

Et ærlig bilde av foreldrerollens bakside, og å si ting rett ut som det er, har blitt et av kjennetegnene deres på sosiale medier. Men stempelet «mamma-blogger» vil ikke Nikoline ha på seg.

– Det er helt klart at det er et stigma rundt «å bare være influencer», og kanskje spesielt i mamma-kategorien som jeg ikke synes er så veldig inspirerende i utgangspunktet. Jeg vil ikke bygge hele min karriere på å være mamma. Jeg har ikke en app som registrer søvnen til barna, for å si det sånn, sier hun og fortsetter:

– Dette er min jobb, og jeg vil gjøre det på min måte. Jeg gidder ikke å bli assosiert med alle de andre mamma-bloggerne i Norge og kjøre på med samarbeid med drikkeflasker for babyer og tallerkener som sitter fast i bordet. Barna spiser av det vi spiser av. Jeg synes Jonathan Adler lager fint servise, og går det i bakken så får det være greit.

FARGERIKT DESIGN: – Barna spiser av det vi spiser av. Jeg synes Jonathan Adler lager fint servise, og går det i bakken så får det være greit, sier Nikoline.
FARGERIKT DESIGN: – Barna spiser av det vi spiser av. Jeg synes Jonathan Adler lager fint servise, og går det i bakken så får det være greit, sier Nikoline. MinMote

Sebastian synes det er viktig å kunne vise at man fortsatt kan leve livet sitt, dra på fest og ha et ønske om å pynte seg og se bra ut selv om man er en sliten småbarnsforelder.

Det er ikke sånn at livet kun leves gjennom barna og at alt er på deres premisser hele tiden, forklarer han.

– Alle de andre norske mamma-bloggerne viser frem et liv vi ikke lever og et liv vi ikke vil ha. Mange viser frem foreldrerollen på en veldig korrekt og «etter boken»-måte, det er så kjedelig å se på og for de fleste foreldre i 2023, så funker det ikke sånn, sier Sebastian.

RØRT: – Jeg drømmer om å være tett på barna mine når de blir tenåringer og voksne. Huff, de blir så store, jeg blir helt rørt og har lyst til å gråte nå, sier Nikoline.
RØRT: – Jeg drømmer om å være tett på barna mine når de blir tenåringer og voksne. Huff, de blir så store, jeg blir helt rørt og har lyst til å gråte nå, sier Nikoline.Janne Møller-Hansen / VG

Slo opp – takker parterapien

Tidligere i år delte paret i en episode av podcasten sin at de for en tid tilbake tok en pause fra hverandre og bodde separat i en periode.

Åpenhet rundt vanskelige ting, både i parforholdet og i foreldrerollen er viktig for dem begge to.

– Hva var årsaken til at dere gikk fra hverandre i en periode?

– Det er ikke sikkert at vi hadde vært sammen nå hvis vi ikke hadde gått til terapi. Vi fant etter hvert ut at gresset ikke var så mye grønnere på den andre siden. Det var en periode vi prøvde ut andre løsninger på hver vår kant, forteller Sebastian.

Underveis i den tøffe perioden var det arbeidet begge to la ned i parterapien som endte opp med å redde forholdet, forteller de.

Spørsmålet som til slutt var avgjørende for at de fortsatt ville satse på hverandre var; «har vi virkelig prøvd absolutt alt

– Å reflektere rundt hva er alt? Når har man prøvd alt? Det tror jeg var sunt for oss. Vi kjente begge på at vi hadde mer å gi, og så tok vi det derfra, sier Nikoline.

– Det var kjempetungt. Nå var dette riktignok en kort periode for oss, men det var helt grusomt. Man skjønner nok ikke hvor heavy et brudd med barn er før man plutselig står i det selv.

SAMMEN OM ALT: Det har vært opp og nedturer, og da de begge reflekterte rundt om de hadde prøvd alt for å få forholdet til fungere i kjente de begge på at de hadde mer å gi.
SAMMEN OM ALT: Det har vært opp og nedturer, og da de begge reflekterte rundt om de hadde prøvd alt for å få forholdet til fungere i kjente de begge på at de hadde mer å gi.Janne Møller-Hansen / VG

Det er spesielt én setning fra parterapeuten som har brent seg fast hos både Nikoline og Sebastian:

– Frem til ditt yngste barn er tre år, er du i en unntakstilstand. Du må bli kjent med partneren din på nytt, du er blant annet sliten med søvnmangel og derfor oppleves ting mye vanskeligere, sier Sebastian.

– Er det ikke mye trøst i den setningen? spør Nikoline.

Hun forteller at de også har gått i terapi etter at hun ble gravid for fjerde gang. Graviditeten var noe de denne gangen var helt enige om – begge hadde lyst på et fjerde barn.

– Statistikken som følger firebarnsforeldre er visst at det bare er 20 prosent som går fra hverandre. Det er jo litt oppløftende, ler hun og legger til:

– Om det er fordi det er et helvete å være alene og derfor bare være sammen, det vet man jo ikke, men vi er i hvert fall en del av en annen statistikk nå.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?