Hjemme hos: Christina Fraas fra Kirsebærhagen

NY TILVÆRELSE: Christina Fraas har bodd midt i sentrum av Oslo store deler av livet. I fjor kjøpte hun seg et slitent hus utenfor bykjernen som hun pusser opp selv. – Alt går, sier hun. Foto: Ole Martin Halvorsen

Da Christina Fraas (26) var nysingel og arbeidsledig kjøpte hun et falleferdig hus uten innlagt strøm og vann. Det viste seg å være starten på et helt nytt liv. 

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Da Christina ble dumpet i fjor var finansieringsbeviset fra banken fortsatt gyldig en liten stund til. Hun og den daværende kjæresten gjennom fem år var på leilighetsjakt og hadde akkurat lagt inn bud på drømmeleiligheten noen få dager tidligere.

Fraas hadde i tillegg akkurat sagt opp jobben som kreativ leder i bloggfirmaet United Influencers og var klar for nye tider.

ORDNET SEG: 26-åringen mener selv at hun ikke er spesielt «handy», men har pusset opp stort sett hele huset selv. Utedoen blir værende enn så lenge. Foto: Ole Martin Halvorsen

– Det jeg ikke var forberedt på, var hvor nytt livet ble. Jeg ble plutselig singel på en fredag, tok bagen min og dro på en lørdag og har egentlig aldri sett meg tilbake siden, sier Fraas.

LIVSSTIL

Sjekk drømmehjemmet til Julie Varner på Majorstuen

– Discokulen fikk meg til å by

En uke etter bruddet gikk hun tur med faren sin og kom plutselig over et falleferdig hus uten tak og med utedo. Fraas ble nysgjerrig og fikk låne nøkkelen av megleren to dager før visning for å sjekke tilstanden på huset.

Det var hull i taket, skjeve gulv, ikke kjøkken eller bad og dermed ikke innlagt strøm og vann.

– Det var mye som var fint og som jeg så potensialet i, som tregulvet og peisen, men det var også mye som var veldig ødelagt. Jeg tenkte ikke så mye mer over huset, men la inn et bud på 2,9 millioner kroner. Noen timer senere var jeg plutselig huseier, sier Fraas og fortsetter:

– Borte ved døren der borte henger det en discokule, og det var faktisk den som fikk meg til å by. Discokuler er veldig meg, og i den gamle leiligheten min hadde jeg masse discokuler som jeg hang rundt i forskjellige rom. Og da jeg kom på visning her så hang den og dinglet i vinduet. Det var et tegn.

TILBEHØR

DETTE ER SESONGENS INTERIØR-TRENDER

MALERI MED SJEL: Bildene på veggene er malt er husets tidligere eier som var kunstner. Foto: Ole Martin Halvorsen
KOSELIG: Fraas har fokusert på å gjøre et og et hjørne av huset ferdig om gangen slik at det blir trivelig å bo der i oppussingsprosessen. Legg merke til yoga-matten foran panoramavinduene. Foto: Ole Martin Halvorsen

Headhuntet til jobb

Per dags dato er Fraas langt i fra ferdig med oppussingen av huset, men hun har kommet et godt stykke på vei. Det aller meste har hun gjort selv, mens foreldre (som hun sammenligner med Pippi Langstrømpe og MacGyver) har bidratt innimellom.

LIVSSTIL

Moteprofil Eline Varmos skandinaviske hjem

NULL STRESS: Det er ikke noe stress å bo i huset selv om det ikke er ferdig, synes Christina. Det vil gjøre at jeg setter mer pris på å bo her senere, sier hun. Foto: Ole Martin Halvorsen
KONGEFAMILIEN: Både Sonja, Mette-Marit, Haakon og Harald har fått plass på utedoen. Foto: Ole Martin Halvorsen
PUSSET OPP: En gammel brukt kommode har blitt vaskeservant. Det er ikke innlagt vann i huset enda, men det kommer. Foto: Ole Martin Halvorsen

– Folk sier at de synes jeg er så «handy», men det handler ikke om det. Det handler om at jeg bestemmer meg for å få til noe, så bare gjør jeg det, sier hun.

Tidlig i prosessen startet Fraas bloggen Kirsebærhagen.no som dokumentere oppussingsprosessen med blant annet korte videosnutter til livlig musikk og hyppige oppdateringer i sosiale medier. Videoene ble nylig plukket opp av Telenor, og nå er Fraas nyansatt til å fronte Egmont og Telenors nye teknologiallianse. Hun blogger også for Finn.no. Huset fortsetter hun å pusse opp når hun har tid.

KJENDIS

BLI INSPIRERT AV ELISA MOLLATTS FEMININE HJEM

– Koselig med utedo

Utedoen er kanskje noe av det første folk hadde gjort noe med, men ikke Christina.

– Jeg velger å bo her selv om det ikke er ferdig, for jeg kommer til å sette enda mer pris på å bo her når alt er i orden. På en måte synes jeg utedoen er litt koselig. Det er litt som å være på hytta. Det jo bare å hoppe inn i gummistøvlene og en stor ullgenser på morgenen og labbe ut. Jeg gidder ikke å lukke døren en gang jeg. Det er så fine syrinbusker utenfor, sier Fraas.

– Det virker som at du har en veldig positiv innstilling til det meste?

– Det er veldig enkelt; da jeg kjøpte huset tenkte jeg at jeg enten kom til å elske det, eller hate det. Og hvis jeg hadde hater det selger jeg, men hvis jeg elsker det så blir jeg en stund. Og den dagen jeg er lei av å bo her, så flytter jeg. Det er liksom ikke så mye å tenke på, for man har alltid et valg, sier Fraas.

Hva har du lagt vekt på når du har innredet huset?

– Huset mitt er veldig gammelt, jeg har lagt vekt på å beholde magien fra husets forrige liv ved å gjenbruke materialer, henge opp malerier som lå igjen og bygge opp det som en gang var fantastisk her. Samtidig som det skal ose «meg» og være anti-edderkopp-tilpasset (les: lett å vaske).

NYHETER

OsloDeco vil utfordre Interiør-Norge

PANORAMA: Noe av det fineste ved huset, ifølge Fraas, er de store panoramavinduene som vender ut mot havet. Her gjør hun yoga nesten hver morgen. Foto: Ole Martin Halvorsen

Hva synes du er viktig i et hjem?
– En god atmosfære og å invitere til å føle seg hjemme. Ikke å få det til å se kult ut på Instagram (selvom det er hyggelig også). Om min familie og mine venner har lyst til å komme hit, om de ler, spiser, drikker, sitter på gulvet og søler vin uten å føle at det er verdens undergang - da har jeg lykkes i å skape et hjem.

KJØKKENKROK: Det provisoriske kjøkkenet funker enn så lenge. SMEG-kjøleskapet fikk Fraas kjøpt brukt. Foto: Ole Martin Halvorsen

Hva kommer aldri inn døren hjemme hos deg?
– TV! Det klassiske «mediesenteret» mange stuer er bygget rundt kommer ikke inn hit. Istedet har jeg «usynlig» hjemmekino med lerret som forsvinner. Har du med deg et «live, love, laugh» skilt, eller bokstaver som staver «H.O.M.E» blir du stoppet i porten og nektet adgang.

DRØM SØTT: Andre etasje inneholder to soverom, hvor det ene blir brukt som walk-in closet. Foto: Ole Martin Halvorsen

Hva er favorittmøbelet ditt?
– En fantastisk, gammel kommode med speil jeg har pusset opp og gjort om til badromsservant med hvit vask og messingdetaljer. Jeg er veldig glad i møbler med sjel, en ettermiddag med pussepapir og pensel kan gjøre underverker.

TECH PLEASE: For tid tid siden ble Fraas lagt merke til i sosiale medier for oppussingsvideoene sine og sitt smittende vesen. Nå er hun nyansatt av Telenor og Egmont for å lage godt innhold via mobil og apper. Foto: Ole Martin Halvorsen

Hvilket rom trives du best i og hvorfor?
– Jeg trives alle best i den åpne stuen min på grunn av de store vinduene ut mot havet, dagslyset er fantastisk og utsikten er like vakker uansett om det er sommer eller vinter.

LIVSSTIL

INSTAKONTOENE SOM VIL FÅ DEG TIL Å OPPDATERE INTERIØRET

Hva blir ditt neste kjøp?

– Gulvbelegg! Vinyl høres så kjipt ut, men jeg har funnet et gråmønstret belegg jeg skal legge på kjøkkenet. Det tåler jo absolutt alt og blir en fin kontrast til resten av husets gamle tregulv.

HAPPY GO LUCKY: Da Fraas kjøpte huset tenkte hun at hun enten kom til å elske det, eller hate det. – Du har alltid et valg, så det ordner seg uansett, sier hun. Foto: Ole Martin Halvorsen

Hva er det billigste og dyreste du har i leiligheten?

– Heia vintage og brukt - her finner du ingen overdådige designerpieces, selvom jeg sårt ønsker meg en Jonathan Adler «puppevase». Når det kommer til klær og sko derimot liker jeg å «splurge» og garderoben min er bygget slik at alt står fremme til pynt. Spisestuestolene mine fikk jeg gratis og er malt med rester av gulvmaling, så de var mildt sagt billige.

DRESS UP: – Å ha eget walk-in closet har vært en drøm lenge, sier Fraas og legger til: Jeg ferdigstilte det i går, rett før dere kom. Sjekk vesken fra Moschino til venstre i bildet. Foto: Ole Martin Halvorsen.

Hva er det beste interiørkuppet du har gjort?

– Den turkise lysekronen i garderoben min elsker jeg, den fikk jeg for tretti kroner på loppemarked med alle lyspærene intakt. Den hadde ikke en skramme og var bare å koble rett i taket.

Hva var ditt siste kjøp?

– Mitt siste kjøp var en fantastisk taklampe fra butikken Dorothea. Den består av åtte små lampeskjermer i hver sin farge, hengende i en klase og har fått hedersplassen over spisebordet. Den har virkelig karakter.

NB! Finn.no er eid av Schibsted som også eier VG og MinMote.

Publisert: