Toppløs på stranden: Innafor eller ikke?

VÅGALT: Mange velger å sole seg uten bikinitopp på ferie. Men er det egentlig ok? Foto: Getty Images

Er du en av dem som soler deg halvnaken på offentlige steder? Fortsett med det, men ta hensyn til omgivelsene, mener ekspertene.

Thea Roll Rakeng
Publisert:

Noen velger å sole seg toppløse på ferie, mens andre beholder bikinioverdelen på. En undersøkelse gjort av franske Elle forrige sommer, viste at de fleste franske kvinner aldri kunne tenke seg å blotte brystene når de soler seg.

Fjerne hår i sommer?Her er vår vokseguide

I Norge er det få strender med klare regler for når det er greit og ikke, men det er sjeldent man ser mange kaste toppen på offentlige strender.

MinMote har spurt ekspertene når de mener det er greit, og når man bør beholde overdelen.

Si din mening i avstemningen lenger ned i saken!

- Kropp er kropp

Skikk og bruk-ekspert Per Sundnes mener «toppløs-problematikken» er kulturbetinget og kommer helt an på hvor du er.

- Ingenting er finere enn toppløse kvinner - det har jeg alltid sagt. Men det er viktig å se an hvor du befinner deg. Er du på en privat strand uten så mange andre rundt, er det bare å kaste toppen. Men er du i Dubai for eksempel, kan du risikere å bli arrestert, sier han.

Sundnes mener imidlertid at nakne bryster på stranden hører 70- og 80-tallet til.

- Å sole seg toppløs før i tiden var helt uproblematisk og dessuten en viktig del av kvinnefrigjøringen. Det aspektet er ikke like viktig nå lenger, så soler man seg toppløs på Huk, som har blitt badestrandens Karl Johan, er det nok mer for å vise seg frem, sier Sundnes og understreker at kropp er kropp og at størrelse og form ikke har noe å si.

På jakt etter bikini?Her er sommerens fineste

- Se an situasjonen

Caroline Skjelbred, stylist i motemagasinet ELLE, synes folk skal få gjøre som de selv vil, men må ha i bakhodet at de kan støte noen ved å gå halvnaken.

GJØR SOM DU VIL: Stylist i ELLE, Caroline Skjelbred, soler seg innimellom toppløs i utlandet, men beholder toppen på store offentlige strender i Norge. Foto: Privat

- Se alltid an situasjonen og omgivelsene før du tar av deg toppen. Det er stor forskjell på å sole seg uten bikinitopp på en privat hytte eller på en strand på Ibiza, enn å gjøre det på en offentlig strand med masse mennesker i Norge, sier Skjelbred til MinMote.

- Når det er sagt, så synes jeg det er flott at kvinner soler seg toppløse. «Free The Nipple Movement» er noe jeg støtter og synes er topp! Men alt avhenger av situasjonen, sier hun og legger til:

- Hvis du vil unngå skille, men beholde bikinitoppen på, kan du kjøpe deg en god selvbruningskrem og passe på å smøre deg med den på kvelden, tipser stylisten.

- Behold toppen på stranden

Moteekspert og blogger Marie Murstad mener du kan droppe bikinitoppen om du er i private omgivelser, som i din egen hage eller på båttur, men at du bør beholde den på om du er på en stor strand med venner og barn.

- Regelen er vel rett og slett å ta hensyn til omgivelsene rundt deg, sier Murstad og fortsetter:

- Folk deler så mye av privatlivet sitt på sosiale medier og andre plattformer, at visse deler kan du heller spare til de du er mest glad i. Det finnes dessuten forskjellige topper som gir minimalt med skille hvis du for eksempel skal ha på deg en spesiell kjole eller lignende, sier hun og legger til:

- Det aller viktigste er solkrem

Publisert:

Finn mer innhold om: