Derfor «mister» du brunfargen på flyet - og slik unngår du det

BEHOLD GLØDEN: Ingenting er så kjipt som å miste fargen du har jobbet så hardt for, allerede på flyet hjem. Vi gir deg tipsene til at brunfargen skal vare så lenge som mulig. Foto: Getty Images
BEHOLD GLØDEN: Ingenting er så kjipt som å miste fargen du har jobbet så hardt for, allerede på flyet hjem. Vi gir deg tipsene til at brunfargen skal vare så lenge som mulig. Foto: Getty Images

Solbrun og blid går du på flyet som skal ta deg hjem fra sommerferien, men når du lander føles det som om halvparten av fargen er borte. MinMote har fått en hudterapeut til å forklare hvordan du best mulig kan unngå at den perfekte brunfargen forsvinner.

De fleste av oss har vært der. Du har tilbragt sommerferien i utlandet og er over middels fornøyd med fargen du har opparbeidet deg. Men når du møter deg selv i speilet etter flyreisen kan du ikke la være å spørre: «Hadde jeg ikke fått mer farge enn det?».

Her er tipsene som gjør at brunfargen varer lengst mulig!

Hud- og spaterapeut Nabila Bougroug ved Colosseum Spa. Foto: Privat
Hud- og spaterapeut Nabila Bougroug ved Colosseum Spa. Foto: Privat

Gjør forarbeidet

Hud- og spaterapeut Nabila Bougroug ved Colosseum Spa, tror mange glemmer at den viktigste jobben gjøres i god tid før du drar på ferie. Etter vinteren er huden ofte tørr og full av døde hudceller, noe som bør behandles med regelmessig skrubb og fuktighetskrem året rundt.

- Og rett før ferien mener jeg kropp og ansikt bør gjennomgå en «dyprens», slik at du bare trenger å vedlikeholde denne gjennom ferien, forklarer Bourgroug.

Selv om de fleste vil beholde fargen så lenge som mulig, mener hun mange gjør feil allerede ved feriens første soling: Vi brenner oss.

- De fleste er flinke til huske å smøre seg, men med altfor lav solfaktor og altfor få påføringer gjennom dagen. Nordisk hud har lite eller ingen naturlig solbeskyttelse. Dette betyr at vi må opp i solfaktor 30 for kroppen og 50 for ansikt. Husk at solfaktor ikke forteller hvorvidt du blir brun, men hvor lenge du kan være i solen uten å bli brent. Man må huske å smøre hver andre time og etter hver gang man har badet med denne kombinasjonen av solfaktor.

Se hvilke solkremer som gir best beskyttelse her!

Og som om ikke det var nok smøring, bør du også kline deg inn med after sun umiddelbart etter soling.

- Ikke vent til etter dusj eller til du kommer tilbake på hotellrommet. Dette er viktig for å ta vare på brunfargen. After sun skal overøse huden med fuktighet, roe hudirritasjoner og rødhet, mener hudterapeuten.

fargen på flyet

Ansiktsvann med hvit te fra Maya Water hos Coverbrands.no, 249 kr. Foto: Produsenten

fargen på flyet

Kroppskrem med shea og lavendel fra Kremfresh, 239 kr. Foto: Produsenten

Nabila Bougroug har gitt MinMote sine beste tips for å bevare fargen så lenge som mulig.

  • Før du reiser: Skrubb huden forsiktig for så å påføre en kroppskrem. Best effekt for godt voksne er ifølge hudterapeuten kombinasjonen av serum og krem sammen på både kropp og ansikt.
  • Dropp sminken. Bruk i alle fall så lite som mulig, og unngå å tette til huden. Dette kan føre til både dehydrering og uren hud.
  • Bruk en ansiktspray, men bare hvis du har beskyttet deg godt i solen. Ellers har den igjen funksjon.
  • Drikk rikelig med vann – gjør det til vane at annethvert glass er vann under hele turen.

Ikke direkte påvirkning

Lege Rolah O. Lønning har skrevet boken Frisk Hud, som er en guide til sunn og problemfri hud. Hun forklarer at flyturen i seg selv ikke direkte påvirker brunfargen.

- Når en reiser hjem fra en sydentur så mister en brunfargen først og fremst fordi en ikke lenger blir eksponert for sollys, sier Lønning til Minmote.

Hun sier at vi mister hudceller hele tiden, og at faktorer som lite fuktighet og solbrenthet kan gjøre at hudcellene byttes ut raskere.

- I tillegg kan soleksponeringen ha tørket ut huden allerede før en har gått om bord på flyet. Og når huden er tørr ser den også gusten og mindre brun ut, sier hun.

Finn mer innhold om:

Hvordan var din opplevelse i dag?