Reise i sommer? Guide til skandinaviske vintagefavoritter

KJOLEKUPP: Leter du godt, kan du finne fantastiske vintagekjoler - også i designerklassen - i disse butikkene. Foto: Privat

Etter å ha samlet på vintageklær i over 20 år har jeg etter hvert fått noen definitive butikkfavoritter.

Mina Martine Lystad
Publisert:

Om du skal ut å reise i Skandinavia i sommer er dette et utvalg av de beste vintagebutikkene jeg vet om. Noen åpenbare, andre ikke fullt så selvsagte.

God sommer og god vintagejakt!

NORGE

Oslo:

Jeg har tidligere listet opp mine favorittvintagebutikker i Oslo. De er Dianas salonger, Velouria Vintage, Uff secondhand i Storgata og den nå stengte Tonica i Schöningsgate.

Siden sist har derimot Fretex på Grünerløkka skiftet lokaler og blitt lysere og Fretex har også åpnet en ny filial i Universitetsgata i sentrum som det er verdt å sjekke ut.

Se også MinMotes ultimate Oslo-guide.

Trondheim:

Tante Isabel, Fjordgata 52

Denne lille butikken i Fjordgata ligger langs en avstikker til Nidelva i Trondheim og er så lav under taket at du nesten må gå bøyd hele handleturen. Utvalget i butikken er stort, og minner nesten mer om et klassisk loppemarked da både interiør, heklede duker, smykker og bøker fyller det lille lokalet. Men om du har tid og tålmodighet kan du finnes noen skikkelige klesperler her. Sist jeg var her var de spesielt gode på yttertøy, så det kan være verdt å se ekstra godt etter.

Stavanger:

Fretex, Breigata 20

En av de definitvt beste Fretex-butikkene jeg har vært i ligger i Stavanger. Butikken, som er på flere etasjer, har et fantastisk utvalg av sko og klær. Det må vøre noe med stilsansen til de eldre damene i Stavanger som fortsetter å dryppe inn i butikklokalene her. Jeg husker at jeg tenkte at denne butikken innheoldt secondhand av en merkbart bedre kvalitet enn andre steder når jeg var her første gang. Det er riktig nok noen år siden, men jeg har trua på at det har holdt seg.

SVERIGE

Stockholm:

Beyond Retro Zinkensdamm, Brännkyrkagatan 82

Selv om Stockholm er en by som bugner av vintagebutikker og har et veldig godt tilbud, er og blir denne aller største Beyond retro-butikken en av mine definitive favoritter. De har så mye her, fra så mange epoker og i så mange størrelser at mitt beste tips er å sette av flere timer til å se og ikke minst, prøve. Bruk tid, ta med mer inn i prøverommet enn du pleier og så er jeg nesten sikker på at du tar med deg noen nye klesfavoritter hjem herfra.

Old touch, Upplandsgatan 43:

Denne butikken er en av Stockholms virkelige vintageperler. Her finner du ordentlig vintage fra 1900 til 1960-årene. Utvalget her inne er så bra og butikken så vakkert innredet at det er verdt å ta turen innom bare for å nyte estetikken og plukke på små vakre ting fra fordums tid. Her finner du også et godt utvalg av vintagehatter og undertøy om du skulle være på jakt etter det.

Ikke glem å få med deg prinsesse Sofias favorittbutikker heller!

Strømstad:

Västkustkyrkans Second Hand, Karlsgatan 12

Om du skulle befinne deg i Strømstad er det absolutt verdt å ta turen innom denne bittelille secondhandbutikken. De har en blanding av klær og interiørartikler, men fordi pågangen ikke er så stor her er det fullt mulig å finne alt fra silkebluser fra 60-tallet til så godt som nye potetmosere med treskaft fra samme tidsalder.

SOMMERLIG: Jeg har funnet noen av mine fineste sommerkjoler i vintagebutikker. Foto: Privat

Gøteborg:

Myrorna, Järntorgsgatan 10

Sveriges utgave av Fretex har butikker over hele landet, men den store avdelingen i Göteborg er definitvt verdt et besøk. Myrorna har dessuten ofte svært gode priser, så er du heldig her og har øynene med deg kan du gjøre et skikkelig kupp. Som med de fleste andre bruktklær-butikker er det også her viktig å sette av rikelig med tid.

Pop Boutique, Magasingatan 22

Den britiske kjeden Pop Boutique har også etablert en filial i Gøteborg av alle steder. De selger en blanding av vintageklær, gamle klær redesignet men også sitt eget retromerke. Deres eget merke er preget av bukser med sleng, noe som jo passer perfekt med den store 70-tallstrenden som preger motebildet.

Fåfängans antik, Haga nygata 16

Dette er som navnet tilsier mer en antikvitetsforretning enn en klesbutikk. Men innimellom finner man litt eldre mer forseggjorte plagg til salgs også her. Det som gjør Fåfängans antik så bra er derimot det vanvittige smykkeutvalget de har. Faktisk er de en av de største på gamle smykker i hele Europa. Om du har det du trenger av

Beyond Retro, Kungsgatan 46

Også her er den amerikanske kjeden Beyond retro blant de beste vintagebutikkene. Det er noe med de amerikanske fargesterke vintageklærne fra fordums tid som ofte slår de noe mer nyproduserte vintageutvalget vi har her hjemme.

DANMARK

København:

København K, Studiestræde 23

Dette er en mer trendy vintagebutikk som følger motebildet i større grad enn andre. København K har flere avdelinger i byen, men jeg liker den som ligger i Studiestræde best. Her finner du trenchcoats, buksedresser, gamle militærstøvler, utvaskede collegegensere og avklipte shorts til en bra pris. Nå som 70-tallet er tilbake er sikkert butikken også fyllt med flagrende gevanter og kjoler med empiremidje. Eller kanskje en bikini?

Se flere bikinibutikker på nett her!

FN92 Vintage, Larsbjoernstraede 6

Dette er en skikkelig perle av en vintagebutikk der du faktisk finner de drømmekjolene man som regel bare ser i gamle filmer fra Amerika. Det er heller ingen tilfeldighet, da denne butikken importerer de aller fleste kjolene sine fra nettopp Hollywood. De klassiske 50-talls modellene med tyll, stive underskjørt og stramme midjer er her. Klar til å prøves, kjøpes, danses i og samles på.

Bakkekilde, Pistolstræde 4

Dette er en en skjult liten perle for de som er på jakt etter eksklusiv vintage fra store designhus. Utstillingsvinduet er til enhver tid fylt opp av Chanel-vesker og i resten av butikken finner du klær, solbriller og sko fra designere som Chanel, Valentino og Prada. Eieren av butikken har dessuten stor kjærlighet for varene sine, og tilbyr mer enn gjerne sin hjelp. Sist jeg var innom hang det for eksempel en kjole i butikken som den tidligere supermodellen Christy Turlington har eid.

Har du noen egne vintagefavoritter som ikke er nevnt her? Tips gjerne i kommentarfeltet!

Publisert: