Kronikk: Hvor skal vi føde barna våre, Erna, Jonas og Ingvild?

I dag sørger jeg, og mange andre med dere, men jeg er aller mest forbanna, skriver kronikkforfatter og tobarnsmor Julie Marlen Engel. Her avbildet noen minutter etter sin andre fødsel.

I 2019 ba daværende statsminister Erna Solberg oss om å «lage flere barn». Men hvor skal vi føde dem? I gangen på Ullevål i kø for å få fødestue og jordmor? Eller hjemme i stua med en how to-video på YouTube til hjelp?

Julie Marlen Engel
Publisert:

Skrevet av: Julie Marlen Engel, tidligere digitalredaktør i magasinet Elle. Nå i foreldrepermisjon fra jobben i Partnerstudio som er eid av Schibsted.

Dette er en kronikk. Kronikken gir uttrykk for skribentens holdning.

«Hei Julie, lurer på hvordan det går med deg? Med dere alle fire. Gode hilsener fra Maria på ABC».

I november fødte jeg mitt andre barn. Etter en ganske traumatisk førstegangsfødsel, var jeg overlykkelig da jeg fikk fødeplass på ABC-enheten. Dessverre ble det ikke sånn.

Helgestengt avdeling og enorm arroganse fra ledelsen ved Oslo universitetssykehus (OUS) ble for mye for min del, og jeg valgte å føde på Ahus.

Julie Marlen Engel fødte sitt andre barn i et badekar på Ahus da ABC-enheten hadde helgestengt da hun hadde termin.

Likevel sendte jordmor ved ABC sms til meg for å høre hvordan det gikk. Jeg ble helt overveldet der jeg satt med puppen ute og nyfødt baby på den ene armen, og en toåring på den andre.

For det er det ABC handler om: Å bli møtt med omsorg, forståelse, tid, kompetanse og ekspertise når du er i en av de aller mest sårbare situasjonene i livet.

Les også: Sigrid Bonde Tusvik raser mot nedleggelse: – Jeg fatter det ikke

Nå rives det de fantastiske jordmødrene har brukt 25 år på å bygge opp ned over natten. For i dag kom den nedslående, endelige bekreftelsen på at ABC-enheten ved Ullevål sykehus skal legges ned.

I fjor sommer kom første, stille varsel med sommerstengt, og i november fikk vi fødende brev om at ABC måtte holde stengt i helgene i seks måneder på grunn av jordmormangel.

Det blir ikke seks måneder. For enheten skal stenges allerede fra 4. mars. For godt. Uansett hvor høyt vi roper, hardt vi skriver eller langt vi ror, som Bunadsgeriljaen i Kristiansund gjorde da de prøvde å redde fødetilbudet der.

«Galskap! Dette går ikke an», sier Krf-leder Olaug Bollestad.

«Urovekkende», sier Venstre-leder Guri Melby.

«Svært urovekkende», stemmer oppvekstbyråd i Oslo Sunniva Holmås Eidsvoll (SV) i.

Hva sier statsminister Jonas Gahr Støre og helsebyråd Robert Steen? I mars i fjor ba Steen OUS snu og bevare ABC. Hva skjedde?

Les også: Helseministeren om fødestrid: Ikke enig med Bunadsgeriljaen

I 2019 ba daværende statsminister Erna Solberg oss om å «lage flere barn». Men hvor skal vi føde dem, Ingvild Kjerkol?

I gangen på Ullevål i kø for å få fødestue og jordmor? Eller hjemme i stua med en how to-video på YouTube til hjelp?

Engel stiller spørsmålstegn ved de økonomiske kuttene som går utover fødselsomsorgen på Østlandet.

Det er bare fire år siden Solberg ba oss om å føde flere barn fordi «det fødes for få barn til at den norske velferdsmodellen kan videreføres». Da gir de enorme kuttene i fødetilbudet landet over og de urovekkende avsløringene om eldreomsorgen liten mening.

Så kjære Maria og alle jordmødre ved ABC-enheten. I dag sørger jeg, og mange andre med dere, men jeg er aller mest forbanna.

Publisert: