Geologer slakter krystalltrenden

HELBREDENDE: De ulike krystallene sies å kunne hjelpe deg med forskjellige ting. Eksperter er kritiske. Foto: Getty Images.

De supertrendy krystallene sies å ha spesielle egenskaper, men det stemmer ikke mener eksperter.

Juni Halseth Stenberg
Publisert:

Krystaller er populært i motebransjen for tiden, og man ser dem ofte på bilder blant influensere i sosiale medier og i trendy interiørbutikker.

Steinene sies å ha egenskaper som kan hjelpe deg med alt fra energi, glede og kjærlighet, til renselse, søvnløshet og stress, ifølge nettbutikken Kalimera.

Geolog Nanna Rosing-Schow, som har stipendiat ved Mineralogisk forskningsgruppe ved Naturhistorisk museum, forteller at det ikke stemmer at krystaller har slike effekter.

– Vi betrakter det som pseudovitenskap, altså falsk vitenskap. Steinene har ingen helbredende effekt. Det finnes mange typer alternative behandlinger som ikke er vitenskapelig basert, som folk likevel tror på, sier hun til MinMote.

Henning Dypvik, professor i geologi ved UiO er enig i det Rosing-Schow sier.

– Det ligger ikke noen krefter i krystallene, men hvis det er noe man synes er vakkert og noe man tror på så kan det i seg selv gi styrke.

Nå popper krystaller nærmest opp over alt. Du kan blant annet putte dem i både drikkevannet og ha «healende krystall-BH». Noen er også laget for at man skal plassere dem i skjeden, for å styrke bekkenbunnsmusklene og «mestre kunsten å dyrke seksuell energi og kjærlighet» ifølge nettsiden til den alternative butikken Lille Arkana på Youngstorget i Oslo.

Populært

INTERIØR

Frisk opp hjemmet ditt med disse trendy plantene

Influenseren Camilla Pihl er en av dem som alltid har små krystaller rundt seg, og hevder det er for å gi omgivelsene god energi.

MinMote har vært i kontakt med Pihls manager, Peter Peters, som foreløpig ikke har svart på våre spørsmål.

Internasjonale kjendiser som blant annet Kim Kardashian, Kylie Jenner, Bella Hadid, Adele og Katy Perry sverger også til krystallenes kraft, ifølge People. Adele bruker dem til hjelp mot nervøsitet rundt opptredener, og en gang da hun mistet krystallene gikk det dårlig på scenen under Grammys, fortalte hun til The Sun.

– Tillegges egenskaper

Geologene Rosing-Schow og Dypvik tror mye av populariteten rundt krystallene handler om at folk synes det er spennende med et fenomen de ikke helt kan forklare.

– Folk har nok kanskje behov for å tro på noe og så er det nok også populært fordi de er fine å se på, sier Rosing-Schow.

– Det har jo alltid vært interesse for fine former og farger. Så når noe slikt dukker opp i naturen og virker overraskende vakkert, så tillegges det fort egenskaper som det egentlig ikke har, mener Dypvik.

Fikk du med deg? Oppdatert interiør med små grep

Agnes Gulbrandsen, eier av frisørsalongen Gevir som også selger krystaller, merker at det er i trendbildet for tiden. Og dette tror hun er fordi folk blir mer og mer opptatt av helse, skjønnhet og velvære.

– Krystaller er jo noe som har blitt brukt for sine «healende» egenskaper i årtusener. Jeg tror også det handler om hvor åpen man er for disse tingene. Det er mye mellom himmel og jord som forskningen enda ikke kan bevise, sier hun og legger til:

– Krystallene er også usedvanlig vakre, og jeg elsker dem.

Merker økt pågang

It-butikken Milla Boutique på Aker Brygge har solgt krystaller i over tre år. På nettsiden deres står det at Quartz-krystallen de selger «symboliserer balanse og renhet, og sies å gi deg klarhet, innsikt og bedre kontakt med intuisjonen.» Kasia Barańska, driftssjef hos Milla Boutique, sier de har lagt merke til at trenden har vokst den siste tiden, og hun er ikke enig i det geologene sier.

– Mange forskere sier også at det ikke finnes en Gud, men det er ikke sånn at alt man ikke kan se og forklare, ikke stemmer. Slik er det jo også med kjærligheten, sier hun.

– Det er veldig individuelt hvorfor folk ønsker å kjøpe krystallene, noen gjør det med fokus på effektene krystallene har, mens andre tenker at det passer fint som en del av interiøret, utdyper Barańska.

NYHETER

Kofte-cover hylles: – Flaut at det ikke har blitt gjort før

Delte meninger

Butikken Lille Arkana har også merket økt pågang rundt krystallene den siste tiden. Og Verta Salimy som er ansatt i butikken, mener man må ha et mer åpent sinn hvis man sier at krystallene ikke har positiv effekt.

– Alle har sin oppfatning av hva som virker for dem, så det blir ignorant å si at krystallene ikke har effekt, sier hun.

Healeren Marit Søbye Nilsen, som var den første i Norge til å fullføre studiet om krystallhealing ved ICCH i England, er sikker på at krystallene har effekt.

– Hele kroppen vår har et energifelt og krystallene kan hjelpe til å gjenopprette ubalanse i dette energifeltet. Man velger krystaller individuelt ut ifra hva som passer til personen som skal heales, forteller hun.

Geologene på sin side tror også at motivet for å gi krystallene helbredende egenskaper, kan være økonomisk vinning.

– De som selger slike steiner tror kanskje på det selv og vil gi dette videre, men for noen er det nok salgstriks også, sier Rosing-Schow.

– Vi har sett mye forskjellig man vil selge, slik som englestøv for eksempel. Jeg er nok redd for at det er økonomiske interesser som ligger bak, sier Dypvik.

Publisert: