Ekspertenes beste festivaltips

FEST PÅ FESTIVAL: Under Coachella-festivalen i USA blir det ikke spart på kruttet. Foto: AFP

Ekspertenes råd om hva man bør ha på seg, med seg og ikke minst hva du bør unngå for å få den beste festivalopplevelsen. 

Ingeborg Aspeli
Publisert:

Den norske festivalsesongen sparkes i gang denne helgen med Piknik i Parken i Oslo. Gjennom sommeren kommer den ene etter den andre festivalen, men hva bør man huske på for å få den ultimate festivalopplevelsen? Og hvordan unngår man å gå i festivalfellene? Vi har spurt tre festivaleksperter.

Christine Dancke, programleder i P3 og aktuell med å lede VG-lista-showet, er ivrig festivalgåer. Det er flere ting som er essensielt i vesken når hun tar turen for å se sine yndlingsartister.

– Leppepomade, powerbank, penger, regnponcho, telefon og kamera må jeg alltid ha med meg på festival, forteller Dancke til MinMote.

Komfortabelt er nøkkelordet for det perfekte antrekket.

– For meg er det en løs bukse som ikke blir møkkete bak når man sitter i gress, en løs T-skjorte og en hettegenser rund hoftene eller overkroppen. Jeg liker best når det er overskyet, men at det er nok sol til å ha på solbriller.

NYHETER

Les alt du må vite her

– Konserter er gøyere gjennom øynene enn mobilen

Men hvis man har glemt noe på huskelista må man bare la det gå, ifølge programlederen.

– Skulle du likevel ha tatt på deg for mye eller for lite, eller ha glemt noe essensielt – få hjelp av noen venner og legg ballen død – ikke vær deppa hele kvelden fordi du glemte mobilen din. Apropos den – konserter er gøyere gjennom øynene enn gjennom mobilen.

Hun ber alle allergikere huske på hvor mye gress det er på festivalområder og ta med det som trengs får å få bot på det.

– Og hvis det er skikkelig mye sol anbefaler jeg hodeplagg så man ikke blir svidd i hodet.

NYHETER

Sjekk ut festivalantrekkene under fjorårets Slottsfjell

Dropp hvite sneakers

Komfortabelt tøy står også høyt på listen til Janne Monsen Tveit som er redaktør for musikknettstedet 730.no. Festivalantrekket får et pluss i boken hvis det gjør seg på Instagram! Hun peker på at gode sko er viktig.

– Du kommer til å gå og stå mer enn du vil. Men dropp hvite sneakers, det er aldri verdt det. En søt ryggsekk eller rumpetaske er også hundre ganger bedre enn en skulderveske eller tøynett som bare irriterer.

Hun mener det mest essensielle er mobil – og ikke minst powerbank slik at man får ladet den.

– Til nød funker en vanlig lader, er du iherdig nok finner du alltid en stikkontakt et sted. For eksempel på dass eller inne i et sponsor-telt. Hvis ikke: Spør en venn.

KLÆR

Dette må du ha til sommergarderoben

– Drit i hva vennene dine skal se

Hennes beste tips for å nyte festivalen til det fulle er å ikke være redd for å gå på konsert alene.
– Se om festivalen har en spilleliste og hør gjennom alle artistene før du drar. Du vil ikke gå glipp av din neste store kjærlighet. Og drit i hva vennene dine skal se, gå på de konsertene du selv vil få med deg. Dere kan møtes når som helst ellers. For eksempel i matområdet eller på nachspiel.

Slik får du venner på festival:


730-redaktøren peker på at man må passe på alkoholinntaket.
– Ingen festival uten at noen blir overstadig beruset. Prøv å unngå at det er deg. Planlegg alkoholinntaket etter toleranse og økonomi, og drikk vann mellom slagene. Det er gratis. Og hvis du ser noen som ser helt ferdig ut – spør om de har det bra, eller si ifra til en vakt eller Røde Kors-venn.

Ta med egne ørepropper

Didrik J. Krager jobber i Røde Kors Hjelpekorps og er ofte til stede på festivaler for å sørge for at alt går bra. Han peker på at de mest vanlige skadene er gnagsår.

– Ofte velger festivaldeltagerne mote foran godt fottøy. Dropp slippers, Converse eller støvler – de gir etter min erfaring oftest gnagsår.

Les også: Dette gjør du om du bli solbrent

Krager forteller at det er viktig å ikke drikke alkohol på tom mage, og være flink til å drikke vann gjennom hele festivalen.

– Folk kan besvime hvis det er varmt og man ikke får i seg nok vann. Noen besvimer også hvis de står helt fremst foran scenen fordi det blir så høyt trykk, sier han.

Han mener at noe av det viktigste å ta med på festival er beskyttelse for ørene.

– Oftest er det ørepropper på festivalområdene, men det kan gå tomt. Så det beste er å ha med seg sine egne, som også er av litt bedre kvalitet, avslutter Krager.

Publisert: