Britisk lege advarer mot kosmetiske inngrep i underlivet

TRENDY INNGREP: En lege i Storbritannia har merket økende etterspørsel etter kosmetiske inngrep nedentil - det advarer hun mot. Foto: Getty Images

Lege Neetu Nirdosh ringes ned av pasienter som vil ha kosmetiske inngrep i underlivet - nå advarer hun mot alvorlige komplikasjoner.

Martine Lunder Brenne
Publisert:

Det er Daily Mail som først skriver om den britiske skjønnhetsguruen og kjendislegens bekymring, om at stadig flere kontakter henne med ønske om å bruke såkalte fillers - altså for eksempel Restylane og Juvéderm - og Botox, i penis og vagina.

Ifølge Nirdosh er ikke silke behandlinger bare unødvendige, de er også knyttet til en rekke bivirkninger av det alvorlige slaget; smertefull opphovning, blødninger og lammelse.

Les også: Slik har norske skjønnhetsvaner endret seg

Annerledes enn ansiktet

Legen forklarer videre at de kvinnelige kundene ofte kommer med et ønske om å se yngre ut nedentil - men at fillers har helt andre bivirkninger der, enn for eksempel i ansiktet.

SKEPTISK: Lege Wasim Zahid tror ikke slike inngrep vil bli utbredt i Norge med det første. Foto: Magnar Kirkenes / VG

- Mens fillers kan få hender og ansikt til å se mye yngre ut, er det mer risiko knyttet til å sprøyte dem inn nedentil, sier hun, og forklarer det med at det med at man blant annet har flere nerver der enn i ansiktet.

Når det gjelder menn, er det ofte forstørrende behandlinger som gjelder - heller ikke disse uten stor risiko.

Tips fra lege: Unngå tørr og gusten hud

Nirdosh utfører ikke slike behandlinger selv dersom det ikke er av medisinske årsaker, men har likevel merket at forespørslene har økt.

Hun mistenker at flere av forespørslene kommer fra folk med forstyrrelsen Body Dysphormic Disorder - en ekstrem opptatthet av å «fikse» feil man ser på seg selv, enten det gjelder arr eller hele kroppsdeler som må endres.

Kvisehjelp: Dette gjør du år kvisen har kommet

- Vet lite om langtidseffekter

Lege og forsker Wasim Zahid tror ikke trenden har fått fortfeste i Norge, men er enig i at man bør tenke seg nøye om før man tar en slik risiko.

- Jeg har foreløpig ikke hørt om liknende i Norge, og tror det er lite utbredt, sier han til MinMote og fortsetter:

- Det er lite erfaring med slik behandling, og vi vet lite om langtidseffekter. Vi utfører selvsagt kirurgiske inngrep på kjønnsorganer, men da er det en medisinsk grunn til det, og en mulig nytte. Jeg synes prinsipielt at folk må få gjøre det de selv vil, men å ta slike injeksjoner kun av kosmetiske årsaker, er å utsette seg for unødvendig risiko.

Publisert: