Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Romantisk duft? Dette må du vite

PERSONLIG VALG: En duft er svært personlig, og kan bety mye for førsteinntrykket, sier ekspertene.

Å finne den rette parfymen kan være vanskelig. Her er ekspertenes råd til romantiske dufter.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

Søtt og varmt = romantisk, eller?

Å finne den riktige parfymen kan være skikkelig vrient. Om du kjenner det er romantikk i luften, eller kanskje er på jakt etter den perfekte parfymen til en helt spesiell anledning som bryllup, er kanskje en romantisk duft noe for deg.

– Parfyme er veldig personlig, sier Lill-Ann Schjelderup fra Gimle Parfymeri.

EN PERSONLIG GAVE: Lill-Ann Schjelderup fra Gimle Parfymeri sier det er mange som ønsker å gi en parfyme i gave rundt høytider.

Derfor er det viktigste at du finner en parfyme du føler deg vel i. Det vil nemlig ha en innvirkning på utstrålingen din, sier parfymør Linda Landenberg.

– På grunn av at oppførselen vår sender signaler, vil lukten påvirke oppførselen din mot omgivelsene. Så hvis du bruker en duft du føler deg trygg på, vil du også utstråle selvtillit.

SKJØNNHET

Ekspertene tipser: Få mest ut av parfymen din

Men hva er egentlig en romantisk duft?

Fordi duft er så personlig, sier ekspertene det er vanskelig å definere konkret. Likevel finnes det fellestrekk i romantiske dufter som ekspertene trekker frem.

– En romantisk parfyme er varm, bløt, sensuell, og myk. Den er omfavnende, og har gjerne noe sødme, sier Lill-Ann Schjelderup fra Gimle Parfymeri.

Parfymør Linda Landenberg trekker også frem sødme som et vanlig karaktertrekk.

– Fordi duft er en personlig opplevelse, er det vanskelig å si noe spesifikt. Men en varm duft med sødme oppfattes vanligvis som sensuell.

Før du kjøper en romantisk parfyme i gave, anbefales det å ta disse tingene til betraktning.

– For å kjøpe en passende parfyme i gave til noen, bør du ta både deres personlighet, stil og liv i betraktning. Så, den beste romantiske parfymen er jo en som virkelig passer den personen du vil være romantisk med. Uansett om det er du som bruker den, eller om det er en gave, sier Krizz Lowèlion, Lykos skjønnhetsredaktør.

EKSPERTEN: Lykos skjønnhetsredaktør Krizz Lowèlion sier luktesansen vår har analysert en person før vi har formet en tanke om vedkommende.

Duftgarderobe

Mange har én signatur-duft de avslutter antrekket med uansett anledning, og det er selvsagt ingenting galt i det. Skal vi derimot tro duftekspertene er det en fordel å ha en duftgarderobe, med ulike parfymer til ulike anledninger.

– Min filosofi er at alle bør bruke en duftgarderobe. Kle deg for øyeblikket. Hvordan ønsker jeg å bli oppfattet og hvilke signaler ønsker jeg å sende til mine omgivelser?, sier parfymør Linda Landenberg.

EKSPERTEN: Parfymør Linda Landenberg sier det viktigste er å velge en duft man føler seg vel i.

Hva du lukter har nemlig mye å si for førsteinntrykket du gir.

– Duft har veldig mye å si for førsteinntrykket. Det sies at 75 prosent av alle følelsene vi har i løpet av en dag er på en eller annen måte påvirket av duft, så det er klart at duft har noe å si, både i negativ og positiv forstand, sier Nykr-grunnlegger og duftekspert Cecilie F. Egeberg.

Grunnen til at førsteinntrykket påvirkes av duft, har å gjøre med det limbiske systemet i hjernen, forklarer eksperten.

– Det er den delen som styrer følelser og minner. Før du i det hele tatt har formet en tanke om den personen du møter, har nesen og ditt limbiske system allerede analysert, pakket og lagret personen i en liten eske i hjernen, sier Lykos skjønnhetsredaktør Krizz Lowèlion og fortsetter:

– Så du klarer ikke å påvirke andre personers mening om deg basert på hvilken parfyme du har, for du kan aldri vite hvilke duftminner de allerede har.

Ikke bad i parfyme

Det er ikke så rart, etter å ha funnet en parfyme du virkelig elsker, at du gjerne sprayer en eller to ganger ekstra. Det lukter jo så godt! Men det er ikke alltid det lureste.

– Alle ønsker å gi et godt inntrykk, men duft kan også kvele førsteinntrykket. Jeg pleier å si at det er viktig at det er du som bærer duften, og ikke duften som bærer deg, sier Lill-Ann Schjelderup fra Gimle Parfymeri.

Det er også Nykr-grunnlegger og duftekspert Cecilie F. Egeberg enig i.

– Mange er sensitive når det kommer til dufter så det kan være greit å ikke ta helt av og dynke seg i for sterk parfyme. Og man vil jo også at en romantisk duft skal være en intim opplevelse, så ‘less is more’.

Lykos skjønnhetsredaktør Krizz Lowèlion sier at man ofte ikke kjenner sin egen parfyme man er blitt vant til lukten.

– Når din nese har luktet på parfymen din en stund, sorterer den bort de duftnotene for å kunne kjenne annet. Så ikke overdriv sprayingen fordi du ikke kjenner hvordan du selv dufter lenger, det vil alle andre gjøre likevel, jeg lover!

IKKE OVERDRIV: Nykr-grunnlegger og duftekspert Cecilie F. Egeberg sier det er viktig å ikke overdrive parfymebruken.

Velg en parfyme du føler deg vel i

Til syvende og sist er duft og parfyme personlig, og noe du selv gleder til å spraye deg med. Derfor er det viktigste at du finner en parfyme du føler deg vel i. Det vil nemlig ha en innvirkning på utstrålingen din, sier parfymør Linda Landenberg.

– På grunn av at oppførselen vår sender signaler, vil lukten påvirke oppførselen din mot omgivelsene. Så hvis du bruker en duft du føler deg trygg på, vil du også utstråle selvtillit.

Når det kommer til romantiske dufter, mener Landenberg at det er oppførselen som gjør duften romantisk, og ikke motsatt.

– Jeg vil ikke nødvendigvis si at det er én duftkategori som oppfattes romantisk. Snarere forsterker duften du bærer en atferd du har og som igjen skaper tiltrekning.

SMINKE

Slik velger du riktig parfyme

Selv om en duft kan være romantisk for noen og lukte noe helt annerledes for andre, har en rekke merker laget sine varianter av såkalte «romantiske dufter». Noen er inspirert av det første møtet mellom to mennesker, andre av en vårlig blomstereng. Her er noen av våre favoritter:

Søt inspirasjon

Søt inspirasjon

Denne parfymen fra Byredo skal være inspirert av det første intime møtet mellom to personer i en roligdans. Noter av konjakk, harpiks og patchouli.

1400,-hos Koch Parfymeri
Gå til butikk
Kokosnøtt og vanilje

Kokosnøtt og vanilje

La Nuit Trésor Nude Eau de Toilette fra Lancôme lukter kokosnøtt og vanilje, og er formet som en diamant.

725,-hos Blush
Gå til butikk
Lime og mandarin

Lime og mandarin

Jo Malone beskriver denne parfymen som sin første kjærlighet.

1265,-hos Boozt
Gå til butikk
Inspirert av blomster

Inspirert av blomster

«Nye Miss Dior Eau de Parfum vekker alle sansene våre med den sensuelle buketten sin. De fløyelsmyke og forførende rosene fremheves av frisk liljekonvall og krydret peon, og omgis av en pudret iris.» – Francois Demachy, Dior Perfumer-Creator.

790,-hos Fredrik og Louisa
Gå til butikk
Mandelmelk, iris og musk

Mandelmelk, iris og musk

Ifølge nettsiden skal denne parfymen fra Kilian fange den altoppslukende følelsen av å være så forelsket at man nesten svever.

2280,-hos Gimle Parfymeri
Gå til butikk
Fra Chloés kjærlighetsserie

Fra Chloés kjærlighetsserie

En sart og elegant duft med noter av neroli og appelsinblomst.

645,-hos Lyko
Gå til butikk
Chic og sensuell

Chic og sensuell

Ifølge nettsiden skal dette være parfymen for den moderne kvinnen som er sterk, men feminin, sofistikert, men karismatisk. Hun uttrykker selve essensen av chic italiensk eleganse og stil.

940,-hos Kicks
Gå til butikk
Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: