Se opp for disse stoffene i hudprodukter

Kosmetikk og hudpleieprodukter kan inneholde stoffer som framhever allergier, skader miljøet og virker hormonforstyrrende. Her er sju ingredienser du bør være oppmerksom på når du kjøper skjønnhetsprodukter.

Mari Glans
Publisert:

Om du reagerer på noen av kosmetikkproduktene dine, kan det være at noen av dem inneholder stoffer som er på verstinglisten over allergifremkallende midler. Vær oppmerksom på ingrediensene som nevnes under, og les ingredienslisten nøye neste gang du handler.

Mineraloljer

Mineralolje er restene etter produksjon av motorolje og bensin, og er et billig fyllstoff som brukes isteden for vegetabilsk olje og fett. I tillegg til å være miljøbelastende, kan mineralolje som brukes i kremer forstyrre talgproduksjonen, hindre opptak av vitaminer og mineraler, delvis hemme svetteavsondringen og tette til porene slik at den naturlige hudprosessen ikke fungerer. Huden blir avhengig av oljen, og blir etterhvert tørr og sår uten den. Det er mineraloljer som gjør at vi føler at vi blir avhengige av lipsyl. Stoffet er ubukelig for en frisk hud, og inneholder null næringsstoffer for huden.

Her er stoffer som inneholder mineraloljer: Vaselin, Vaselin oil, Petrolatum, Vaselinum, Paraffin, Paraffin Oil, Liquid paraffin, Medisinsk hvitolje, Ceresin, Polysobutene, Dimethico, Ozokerit, E 905, Paraffinum liquidum, Petroleum og Triethanolomine.

Kjøp økologiske produkter! Her er de beste økologiske nettbutikkene

Parfyme

Flere parfymestoffer som brukes i kosmetikk, er dokumentert å være allergifremkallende. Om man har følsom eller sensitiv hud, bør man unngå produkter hvor disse stoffene er tilsatt. Omtrent én prosent av befolkningen har parfymeallergi, som kan resultere i kløe, svie og eksem. Grønn Hverdag har en liste over de 26 parfymestoffene som er dokumentert å være allergifremkallende. Listen finner du her.

Stor hudpleieguide!Finn riktige produkter for din hudtype

Parabener

Parabener er konserveringsmidler i kosmetikkprodukter, og brukes også som konserveringsmiddel i enkelte matvarer og legemidler. Over 80 prosent av alle kosmetikkprodukter inneholder parabener, dette er for å øke holdbarheten på produktene.

Noen parabener kan ha en hormonforstyrrende virkning, men den samlede effekten dette har på mennesker er ikke klarlagt. Eksperter er uenige om i hvilken grad parabener kan være skadelig for mennesker.

Noen parabener anses som trygge av EUs vitenskapskomité for forbrukerprodukter (SCCP). Det er Methylparaben, Sodium Methylparaben og Ethylparaben. Parabener som fortsatt anses for å være usikre, er Propylparaben, Isopropylparaben, Butylparaben og Isobutylparaben.

Er du i 30-årene?Her er hudpleietips for deg

Resorcinol

Hårfarge er produktet som inneholder flest tvilsomme stoffer. Et av dem er resorcinol, som er et av de mest brukte fargestoffene i hårfarge. Resorcinol har dokumentert hormonforstyrrende effekt, og alle hårfarger som inneholder dette stoffet skal ha en advarsel om dette på pakningen.

Sodium Laureth Sulfate (SLS)

Dette stoffet brukes i de fleste produkter som skal skumme, som for eksempel shampo, såpe, tannkrem, barberskum og lignende. Denne ingrediensen brukes fordi det er en billig ingrediens som renser godt. Men Sodium Laureth Sulfate er også en veldig irriterende ingrediens for hud og øyne. Under framstillingen av SLS brukes gassen etylenoxid, som er en direkte giftig gass. Mange plages med tørr hodebunn, eksem og andre plager på huden, og årsaken kan være produkter som inneholder SLS.

Opptatt av miljøet?Slik gjør du skjønnhetsrutinen din mer miljøvennlig

Triklosan

Triklosan er et antibakterielt middel som brukes i enkelte tannkremer, deodoranter, såper og lignende. Triklosan kan utvikle motstandsdyktige bakterier og føre til resistens mot antibiotika. Europeiske helse- og miljømyndigheter ønsker å forby bruk av triklosan i kosmetikkprodukter.

Kilde: Grønn Hverdag

Relevante artikler videre:

Hudpleie for menn!Dette bør menn ha på badet

Kjøp hudpleie på nett!Her er gode nettbutikker

Redd for rynker?Her er ti tips som virker forebyggende

Er du i 40-årene?Her er hudpleietips for deg

Publisert:

Finn mer innhold om: