Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.

Ny trend: Skjønnhetsprodukter til underlivet

LA UNDERLIVET VÆRE: Vaginaen er selvrensende derfor trenger du ikke bruke skjønnhetsprodukter, ifølge ekspert. Foto: Getty Images

Produkter som skal gjøre vaginaen penere, få den til å lukte bedre eller glitre fra innsiden styrker usikkerheten mange kvinner har til eget kjønn, mener sexolog. 

Publisert:

En ny trend for underlivet brer om seg.

I sommer dukket det opp flere artikler i internasjonale medier om forskjellige skjønnhetsprodukter egnet til underlivet. Motenettstedet Refinery 29 samlet sammen både såper, oljer, highlighter og våtservietter som skulle gjøre kvinners underliv penere og mer velluktende. På norske apoteker kan du få kjøpt den svenskutviklede intimdeodoranten, som skal forhindre svettelukt fra underlivet og lysken.

Sexolog Siv Gamnes sier til MinMote at disse produktene er helt unødvendige.

– De dekker ingen reelle behov, slår hun fast.

Disse produktene må anses som skjønnhetsprodukter på samme måte som sminke, mener hun. Men i slimhinnene i skjeden, og ved skjedeåpningen, er både tynne og skjøre, dermed tåler de mindre enn huden i ansiktet.

– Slimhinnene i underlivet tar veldig lett opp giftstoffer som kan være i produktene, og det kan lettere skape irritasjon. Plager kan absolutt oppstå av å bruke sånne produkter, forklarer hun.

Kan få virkelig store problemer av glitterkapsler

Skjeden er et selvrensende organ, forteller hun, derfor er det ikke nødvendig med renseprodukter i det hele tatt.

– Dusjer du underlivet med vann en, maks to, ganger om dagen så er det rent nok. Om man har behov for å påføre noe fuktighet så holder det med en ren babyolje i dusjen eller etter dusjen, sier hun.

Skjønnhetsprodukter til vaginaen 1

Beauty mist fra The Perfect V. Foto: Produsenten.

199,-
Gå til butikk
Skjønnhetsprodukter til vaginaen 1

Intinmdeodorant fra Deodoc. Foto: Produsenten

229,-
Gå til butikk

En av de mer ekstreme trendene som har dukket opp er glitterkapsler som du kan føre inn i skjeden. Kapselen smelter inni skjeden og den som bruker dem vil derfor glitre fra innsiden.

– Hva i alle dager er poenget med det?! Det er så unaturlig som du får det, forteller hun.

– Det eneste du kan føre inn i skjeden er en penis eller dildo for å tilfredsstille deg selv samt tamponger. Eller om du har fått en infeksjon eller lignende som trenger behandling, slår hun fast.

Sexologen forklarer at å føre en glitterkapsel inn i skjede kan føre til blant annet ubalanse, skjedekatarr eller andre infeksjoner.

– Du kan få virkelig store problemer av det, mener hun.

– Det naturlige har blitt fremmed

Den siste tiden har det vært fokus på hvordan flere og flere velger å operere vaginaen. I slutten av september valgte 14 kvinner å vise frem sine underliv i VG Helg. I reportasjen snakket de om hvordan de har kjent på skam og følt at de ikke passer inn i et idealbilde.

Skjønnhetsprodukter til vaginaen 2

Highlighter til vaginaen fra The Perfect V. Foto: Produsenten

439,-
Gå til butikk
Skjønnhetsprodukter til vaginaen 2

Intimvask fra The Honey Pot. Foto: Produsenten.

79,-
Gå til butikk

Disse skjønnhetsproduktene er laget for at underlivet skal lukte bedre eller se bedre ut, og det mener Gamnes at bygger opp under usikkerheten en del kvinner kjenner på.

– Det nøler under frykten mange kvinner har for å ikke være bra nok, se bra nok ut eller lukte godt nok. Det er egentlig helt vilt. Det naturlige har blitt fremmed, og et naturlig rent og pent kjønnsorgan er ikke bra nok lenger, forteller hun.

– Jeg syns det er fryktelig trist, legger hun til.

Ja til hår

Sexologen ønsker heller at kvinner skal lære seg å bli venn med sitt eget kjønn og lære seg hvordan det fungerer, fremfor å pynte på underlivet med skjønnhetsprodukter. Hun håper også at 70-tallstrenden med kjønnshår kan komme tilbake.

– Ikke bare fordi det er naturlig med hår, men det skjuler de naturlige forskjellene som i dag skaper usikkerhet. Jeg sier ja til hår, det hadde løst flere problemer enn disse produktene, mener hun.

Publisert: