Hudpleie-guide: Riktige produkter til din hudtype

Tørr hud

Mari Glans
Publisert:

Tørr hud produserer for lite talg og dette gjør at huden blir fettfattig. Tørr hud har nok fuktighet, men mangler fett. Kjennetegn for tørr hud er at huden føles stram, den flasser gjerne, porene i huden er små og huden kan være ru og ujevn.

Om du har tørr hud, burde du unngå renseprodukter som inneholder såpe. Rensegelé og andre renseprodukter som skummer burde også unngås. Rensekrem eller rensemelk som kan tørkes av med kleenx eller bomull, er det absolutt beste.

Alle produktene burde være rike i konsistensen og bergnet for tørr hud. Om huden er veldig tørr, kan du bruke kremer som er beregnet for atopisk eksem. Umiddelbart etter rens bør du smøre huden med krem for å binde fuktigheten i huden. Gjerne bruk et fuktserum eller en ansiktsolje under dagkremen.

Bruk en god peeling to ganger i uken, for å fjerne døde hudceller slik at kremene klarer å trenge inn i huden.

Ha alltid med en fet balm for å smøre på tørre områder utover dagen.

Tørr hud har lett for å bli sensitiv og irritert. Om huden er rød og hissig, smør med en mild kortisonsalve to ganger om dagen i to uker.

Fet hud

Fet hud har for høy talgproduskjon. Huden er utsatt for urenheter og blir lett blank. Kjennetegn for fet hud er store porer, grov hudstruktur, blankhet (spesielt i t-sonen) og gjerne urenheter.

Har du fet hud, bør du bruke et totrinns rensesystem. Bruk renseprodukter som skummer, slik som rensegelé, og ansiktsvann beregnet for fet hud. Bruk gjerne et ansiktsvann med salisylsyre som rengjør porene og har en eksfolierende effekt.

Bruk en lotion til ansiktet istedenfor krem. En gelékrem er også fin til fet hud. Det viktigste er at kremen er fuktbasert og uten olje. Bruk alltid dagrem uansett hvor fet huden er. Hvis huden ikke får nok fuktighet, vil den reagere med å produsere mer fett. Det finnes også kremer som matter ned huden.

Fet hud blir ofte tilstoppet siden den ikke klarer å kvitte seg med døde hudceller. Eksfolier huden en gang i uken med en oljefri peeling. Bruk leirebaserte masker og produkter, som har en rensende og sammentrekkende effekt på huden.

Har du fet hud og er plaget med urenheter, kan en kombinasjon av a-vitmamin og sink være til god hjelp. Dette vil virke bakteriedrepende og normalisere cellefornyelsen i huden.

Dehydrert hud

Dehydrert hud skiller seg fra tørr hud ved at den mangler fuktighet, og ikke fett. Alle hudtyper kan i perioder være dehydrerte, og dette påvirkes av kosthold, vanninntak, ytre påvirkninger og bruk av uttørkende produkter. En dehydrert hud kan være fet under, og føles tørr øverst. Derfor kan dehydrert hud ofte ha urenheter og blank hud i t-sonen, men samtidig flasse.

Om du har dehydrert hud bør du bruke oljefrie renseprodukter i geléform eller mousse, og bruke vannbaserte fuktighetskremer. Bruk peeling jevnlig for å fjerne døde hudceller. Fuktserumer og fuktighetsmasker er også bra. Det er også vitkig å bruke en øyekrem rik på fuktighet for å unngå fine linjer rundt øynene.

Du kan også tilføre fuktighet innenfra ved å drikke nok vann, og kutte ned på vanndrivende drikker som kaffe.

Kombinert hud

Kombinert hud kan være fet på noen partier, og tørr eller dehydrert på andre partier. Det vanligste er å ha en fet t-sone (pannen, nesen og haken) og være tørr eller dehydrert i kinnene.

Dette gjør valg av produkter litt mer komplisert. Det finnes produkter beregnet for kombinert hud, men disse vil være fuktbaserte og passe best om du har dehydrert hud. Ofte er det best å behandle områdene separat, å bruke produkter for tørr hud på de tørre partiene, og oljefrie produkter på de fete områdene.

Sensitiv hud

Sensitiv hud er gjerne tørr og fettfattig. Huden er ømfintlig og ofte irritert, og reagerer lett på produkter, parfyme og ytre påvirkninger. Nordisk, lys hud er ekstra disponert for å bli sensitiv.

Om du har sensitiv hud, velg uparfymerte renseprodukter tilpasset sensitiv hud. Bruk helst produkter som ikke må skylles av, men som kan tørkes av med en kleenex eller bomull. Varmt vann bør unngås, da det kan irritere huden enda mer. Ansiktet burde smøres inn med fuktighetskrem rett etter du har renset ansiktet, for å binde fuktigheten i huden.

Beskytt huden hver dag med produkter som har en beroligende effekt og er nøye testet for reaksjoner. Om huden er rød og irritert kan du bruke en mild kortisonsalve to ganger om dagen i to uker.

Poser under øynene

Posene skyldes enten vannansamlinger, fettansamlinger eller slapp hud. Dette er som regel genetisk betinget, men kan forverres av kosthold, livsstil eller sykdommer

Bruk produkter som er beregnet for poser under øyene, som skal ha en oppstrammende og avkjølende effekt. Se også etter øyeprodukter som skal motvirke hevelse. Et annet tips er å bruke kalde kamilleteposer som virker lindrende. Drenerende øyemasker kan hjelpe mot vannansamlinger rundt øynene. Vær forsiktig med saltinntaket, og sørg for å få nok søvn.

Publisert:

Finn mer innhold om: