Ekspertrådene som holder deg varm i vinter

Det kan være en utfordring å kle seg varmt uten at det går på bekostning av stilen. Likevel skal det ikke være umulig å bli både fin og varm uten å se ut som en polfarer.

Lina Gaganis
Publisert:

Major Jo Gunnar Ellevold har ansvaret for Forsvarets vinterskole og kan en ting eller to om hvordan man bør kle seg i kulden. Hans råd er enkle og effektive, selv om de kanskje ikke gir et moteriktig resultat.

- Vinterskoene skal helst være ett til to nummer større en det du vanligvis bruker. Dette er for at du skal få plass til gode ullsokker, sier Jo Gunnar Ellevold.

Han forteller at er det viktig at det er så god plass i skoene at du kan bevege tærne fritt. Det er nemlig luften i skoen som holder føttene varme og hvis luften forsvinner vil varmen gjøre det samme.

LES OGSÅ:Dette skjer med kroppen når du fryser

En del av fottøyet som er laget for minusgrader ser ganske store ut i utgangspunktet, og de færreste av oss er nok villige til å investere i sko som er to nummer for store.

minMote-ansvarlig, Sonia Huanca Vold, har noen enkle tips til hvordan du kan overføre ekspertens bekledningsråd til det hverdagslige vinterantrekket.

Hvordan skal vi holde oss varme på føttene uten å gå rundt i for store sko?

- Skal man investere i nye vintersko, bør man ta med et par tykke ullsokker i butikken slik at man er sikker på at det er plass til dem i skoene. To størrelser høres litt voldsomt ut – det viktigste er at det er plass til et par ullsokker uten at det blir trangt. Man kan også ha med nettere sko i vesken, om man vil pynte seg opp litt mer når man kommer inn. Det finnes også fine boots med ullfôr som gir ekstra varme, råder Huanca Vold.

Kaldt i trange jeans

Denimstoff er ikke å anbefale i vinterkulden, likevel er de kjære jeansene vanskelig å legge bort selv om det blir kaldt. De fleste jeanselskere har nok kanskje også lagt merke til at jeansen og ullstillongsen kan være en nokså umulig kombinasjon.

Hvordan skal man holde seg varm på beina hvis man insisterer på å bruke trange jeans?

- Invester i et par jeans med god strech, og prøv dem i butikk med ullstrømpebukser under. Velg en sort eller mørkeblå jeans, slik at du enkelt kan kombinere den til mange antrekk.

Lagvis bekledning

- Hemmeligheten er å kle seg lagvis slik at du kan regulere varmen bedre. Ull skal alltid innerst, det finnes flere varianter av ullundertøy. Utenpå skal man ha tykkere ullplagg, fleeceplagg eller andre plagg som både varmer og puster. Ytterst skal man ha noe vindtett, sier Ellevold.

Bekledningsrådene til Forsvarets vinterskole er i utgangspunktet ment for soldater som skal oppholde seg ute i kulden over lengre tid. Det er derfor ikke nødvendig å følge disse slavisk hvis man oppholder seg ute i kortere perioder. Rådet er likevel lurt å følge når det er bitende kaldt ute.

Hvordan skal man overføre rådet om lagvis bekledning til hverdagen?

- Begynn innerst med ullundertøy og bruk en fin ullgenser over. Invester heller i få ordentlige ullgensere fremfor å kjøpe mange rimelige i syntetiske materialer som ikke puster. Ha en tykk kardigan, gjerne i alpakkaull, som du kan bruke over ullgenseren og under ytterjakken. Ull trenger ikke å vaskes så ofte og kan «luftes» rene, forteller Huanca Vold.

Dropp sporty ullundertøy

Rådet om at ull skal innerst på kroppen er ingen nyhet - ull er det materialet som holdet best på varmen. Årsaken til dette er ifølge Ellevold at ullfibrene er hule og inneholder luft.

- Det er ikke materialene i seg selv som skaper varmen, det er kroppen som varmer opp luften i og mellom materialene. Ull holder på denne varmen bedre enn noe annet materiale, sier Ellevold.

Mye av ullundertøyet som finnes på markedet bærer ofte et sporty preg og spreke farger. Noe man bør unngå om man vil se moteriktig ut, mener minMote-lederen.

Hvordan finne ullundertøy som passer til hverdags?

- Spør etter hjelp i gode undertøysbutikker – der kan du finne lekkert ullundertøy i beige, hvitt og sort. De sjokkrosa og turkise alternative egner seg best når man står på ski, og fargene er ikke så veldig praktiske om man ønsker å se bra ut i tillegg til å være varm.

Siste hånd på verket er en varm lue, som helst skal være vindtett. Når det er kaldt ute er det ekstra viktig å holde hodet varmt.

LES OGSÅ:Her er sesongens fineste kosetøy

LES OGSÅ:Slik holder du deg «hot» i kulden

Publisert: