Slik skaper du din unike signaturduft

POPULÆRT: Det blir stadig mer populært å bruke flere parfymer samtidig.

– Det blir litt som personlig merkevarebygging i form av duft.

Emma Louise Fon Mathisen
Publisert:

De fleste av oss ønsker seg en signaturduft. En nydelig duft som folk assosierer med deg, og som du alltid kan falle tilbake på. En duft du kan være trygg på å være alene om å ha. Det er ofte lettere sagt enn gjort.

Sannsynligvis har du på et eller annet tidspunkt kjent din egen parfyme på noen andre. Kanskje er favorittparfymen din også favorittparfymen til flere i vennegjengen? Har du en parfyme du er så glad i, men rett og slett litt lei?

Uansett hva tilfellet måtte være, mener ekspertene det finnes en måte å beholde din favorittparfyme, og samtidig gjøre den både unik og enkel å variere.

Teknikken kalles «duft-layering», og blir stadig mer populær på sosiale medier. Teknikken går ut på å legge to eller flere parfymer over hverandre for å blande dem. Emneknaggene #fragrancelayering og #perfumelayering har henholdsvis 3 og 5 millioner visninger på appen, og magasiner som Harpers Bazaar, Byrdie og Vogue Arabia har alle omtalt teknikken.

En personlig blanding

Nykr-grunnlegger Cecilie F. Egeberg beskriver «duft-layering» som en måte å lage sin egen miks.

– Du får en helt egen blanding som kanskje bare du bruker. Det blir litt som personlig merkevarebygging i form av duft, sier hun til MinMote.

Likevel sier hun at det kan være lurt å styre unna flere sterke dufter samtidig, fordi de kan slå hverandre i hjel.

– Like barn leker ikke alltid best i duftverden, og man kan oppleve å utligne hverandre. Har du en duft der du liker basenoten, og en duft hvor du liker toppnoten, så kan du prøve å blande disse og kjenne om det er en god match.

UNIK MIKS: Cecilie F. Egeberg beskriver «duft-layering» som personlig merkevarebygging.

N.C.P sin duftekspert David Gorgeous, som går under kallenavnet «The Fragrance DJ», opplever at mange er redde for å mikse dufter, og antar at de ikke liker det.

– Mange tror de ikke liker å mikse, så de holder seg til sin favoritt. Ofte skjer det at jeg viser folk parfymen de allerede bruker med noe ekstra på toppen, så er det mange som blir sånn «men vent, dette kan jeg bruke!», og da er det gjort, da er de i gang.

DJ-en av lukter mener «duft-layering» er perfekt for de som ønsker å gjøre sin favorittparfyme litt mer personlig.

– Mange har en signaturparfyme, og liker den, men vil gjerne også lukte litt mer unikt. Da er layering perfekt, forteller han til MinMote.

BLIR OVERRASKET: Duftekspert David Gorgeous forteller at folk ofte blir positivt overrasket når de får prøve favorittparfymen sin mikset med en annen duft.

– Man jo lure på hvorfor dette eksisterer

Duftekspert Linda Landenberg står bak duftmerke med samme navn. Hun spør seg hvorfor «duft-layering» har blitt en greie.

– Man kan jo lure på hvorfor dette eksisterer, sier hun og fortsetter:

– Jeg tror enhver parfymør anser sin parfyme komplett som den er, så egentlig skal man ikke behøve å mikse og trikse hjemme, sier hun til MinMote.

Hun har likevel forståelse for at mange synes det er gøy.

– Man får en tvist på sin duft, og fremfor alt så handler det om at hver duft blir unik etter hvem som bærer duften.

Hun mener «duft-layering» kan være en god idé om man ønsker å ha med sin favorittparfyme over i en ny årstid.

– Man kan jo ha en duft man liker godt, men kjenner man savner noe. Det kan for eksempel være en sommerduft man vil ha med seg utover høsten, men savner litt drama eller at at den er litt mørkere.

UTVID SESONGDUFTEN: Linda Landenberg mener «duft-layering» er en fin måte å ta med seg en sesongbasert duft over i ny årstid.

Slik lykkes du

Om du har lyst til å prøve deg litt frem innen «duft–layering» har ekspertene et par råd på veien.

David Gorgeous sier duft først og fremst skal være gøy.

– Gjør det enkelt. Bruk din favorittparfyme som base og legg til ekstra elementer. Jeg tror mange tror det er komplisert, fordi man ofte snakker om ingredienser, sier han og fortsetter:

– Vil du ha det søtt? Se etter dufter som lukter fruktig eller floralt. Vil du ha medium, litt søt men ikke tung? Musk og amber er fine midtsoner. Vil du ha en tung og sterk effekt er lær og patchouli noe å se etter.

SKJØNNHET

Parfymetrendene som gjelder i høst

For å finne gode dufter som egner seg godt innen «duft-layering», anbefaler Linda Landenberg å se etter parfymer som setter råvarer i fokus.

– Jeg ville nok sett mot nisjesegmentet om du vil drive med layering i din duftgarderobe. Det vil si, er du ute etter mer mystikk og varme i en duft, se etter dufter som inneholder tre, krydder og vanilje for eksempel. Ønsker du å gjøre en duft friskere, miks med dufter som er inspirert av hav, enger, nyklippet gress eller liknende, sier hun og fortsetter:

– Så må du prøve deg frem, helt enkelt. Kjenne etter hvordan det blir på deg.

Publisert:
Emma Louise Fon Mathisen
Emma Louise er journalist I VG. Her jobber hun med tekst- og videosaker innen mote, interiør og skjønnhet. Hun har en lidenskap for skjønnhet og velvære, og elsker å teste nye produkter og trender.

Finn mer innhold om: